Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.06.2013 15:18

Bocian napisał(a):
Serce w pasy napisał(a):Kiedyś po dużym piwie miałem badanie i wyszło 0,14. Pan nawet nie zareagował.

0,14 czego?

Promila a czego?
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 03.06.2013 15:34

kaszubskiexpress napisał(a):Kozulka schowana za dzieckiem w pg rogu :mrgreen:
Obrazek
Mistrzowie w końcu.

WOW :D
Tylko pogratulować kozulce :D i jej podopiecznym :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 03.06.2013 15:39

Serce w pasy napisał(a):
Bocian napisał(a):
Serce w pasy napisał(a):Kiedyś po dużym piwie miałem badanie i wyszło 0,14. Pan nawet nie zareagował.

0,14 czego?

Promila a czego?

Miligrama choćby.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.06.2013 15:55

Bocian napisał(a):Miligrama choćby.

Wtedy jeszcze były poczciwe promile w alkotestach i niczego nie trzeba było przeliczać z miligramów.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 03.06.2013 18:00

Bocian napisał(a):Na jezdni rowerzysta w takim przypadku ma pierwszeństwo.

Ma prawo wyprzedzać skręcający w prawo samochód z włączonym kierunkowskazem?
Tam gdzie jechała, nie ma ani ścieżki rowerowej, ani chodnika, a ja jechałem środkiem swojego, wąskiego, pasa,
posuwając się do przodu razem z resztą pojazdów w miarę zmiany świateł. Ledwo się mieściła,
a ścieżka rowerowa razem z chodnikiem jest po drugiej stronie jezdni i inni rowerzyści nie mieli problemu,
żeby ją znaleźć.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 03.06.2013 18:27

Hej,

jeżeli ściezka rowerowa jest wyznaczona do jazdy w kierunku ruchu w którym jechałeś to ona popełniła wykroczenie. Jeżeli nie ma, to ty. Może Cię wyprzedzić z prawej strony i musisz jej ustapić pierwszeństwa.
Ale uwaga, nie musisz jej robić miejsca z prawej strony dopóki jest za Tobą.

http://regiomoto.pl/portal/bezpieczenstwo/rowerzysci-przepisy-drogowe-czyli-kto-i-kiedy-ma-pierwszenstwo

Rowerzyści (i ich zmotoryzowana odmiana motocykliści) to najwieksza zakała dróg i najbardziej egoistyczna grupa z nich korzystająca . Zwykle świetnie znają swoje prawa i bezczelnie je wykorzystują, za to jeśli chodzi o ich obowiązki to pełna amnezja.
Jestem generalnie za zakazem ruchu rowerów w miastach poza drogami osiedlowymi i ścieżkami rowerowymi.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 03.06.2013 18:33

Kiepura napisał(a):Rowerzyści (i ich zmotoryzowana odmiana motocykliści) to najwieksza zakała dróg i najbardziej egoistyczna grupa z nich korzystająca . Zwykle świetnie znają swoje prawa i bezczelnie je wykorzystują, za to jeśli chodzi o ich obowiązki to pełna amnezja.
Jestem generalnie za zakazem ruchu rowerów w miastach poza drogami osiedlowymi i ścieżkami rowerowymi.

Wymień to o czym zapominają.
Jak będą drogi rowerowe, to będzie się po nich jeździć.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 03.06.2013 18:52

Bocian napisał(a):Wymień to o czym zapominają.

Zapominają, że
nie urywa się lusterka (rysuje lakieru) i spiesznie oddala jak gdyby nigdy nic,
nie wjeżdza się się w pełnym biegu na przejście dla pieszych, tylko zsiada się z roweru i się go przeprowadza,
nie wjeżdza się na drodze z trzema pasami miedzy auta stojące na drugim i trzecim pasie,
nie przejeżdza się w poprzek drogi przed skrzyżowaniem ze światłami i wykonuje się slalom poprzeczny pomiędzy nimi, mimo, że pięćdziesiąt metrów dalej jest normalne przejście dla pieszych,
nie jeżdzi sie obok siebie i nie opowiada jakie fajne ciuchy wczoraj w galerii się widziało a na jadące z tyłu auto reaguje tylko po klaksonie...

itd, itp.

O motocyklistach nie pisze, bo Ci co nie przestrzegają i tak dłużej niż miesiąc nie żyją. Za to mają dumną naklejkę "Motocykliści są wszędzie".
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 03.06.2013 18:56

Tak samo długą listę można stworzyć dla pieszych i kierowców aut.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 03.06.2013 19:01

Rowerzyści mają po ostatnim remoncie w Łomiankach swoje ścieżki, doskonale oznakowane, również tam, gdzie te ścieżki kończą się na skrzyżowaniu z poprzecznymi ulicami, co kompletnie nie przeszkadza im jeździć ulicami, obok ścieżek, przejeżdżać przez jezdnię tam, gdzie powinni zsiąść z roweru, jechać nawet pod prąd, jeżeli ścieżka jest akurat wspólna z pieszymi i trzeba zwolnić, czy nawet zsiąść z roweru.

Sęk w tym, że duża większość tych przepisów przestrzega, a więc do skrzyżowania gdzie płot na przykład nie pozwala mi zobaczyć, czy ktoś nie nadjeżdża podjeżdżam ostrożnie, ale ze świadomością tego, że rowerzysta podjeżdża tam z taką samą ostrożnością, albo że w porannej mgle żaden rowerzysta nie będzie mi wężykiem omijał studzienek na jezdni, skoro obok ma ścieżkę rowerową, ale taka sama ilość jest tych, którzy kompletnie te przepisy olewają.

Jeżeli jadę powoli i ścieżką rowerową po lewej stronie jezdni wyprzedza, mija mnie pięciu, dziesięciu rowerzystów, to czemu mam być winien tego, że jedenasty wymyślił sobie własne prawo drogowe, w dodatku lekceważąc dawane przeze mnie sygnały świetlne?

A jakbym skręcał w lewo, to też mam puścić rowerzystę? No bo jak tak, to pewnie powinienem puścić każdy pojazd wyprzedzający mnie w momencie skrętu?

Bessensu :/

Ale tam, dla odmiany motocyklista, jadąc za mną w korku zagapił się na swoje jajka i omal mi nie wjechał w bagażnik, baba wyjechała mi z prawej jak przemykałem na zielonym przez skrzyżowanie - nie wiedziałem, że moje dziecko zna takie słowa :roll: , a przez Żoliborz burza z piorunami przeszła i nawet kilka drzew zwaliła. Ale na Stegnach podobno było gorzej :D

Bocian, podobno ta komórka, która miała wyprowadzić policję z długów narobiła tych długów więcej, niż zaoszczędziła? :mrgreen:

Tak się rozpędzili w tym oszczędzaniu, że ich rzecznik podkablował do kumpli :D
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 03.06.2013 19:47

Kiepura napisał(a):nie jeżdzi sie obok siebie i nie opowiada jakie fajne ciuchy wczoraj w galerii się widziało a na jadące z tyłu auto reaguje tylko po klaksonie...
.

Wg nowych przepisów rowerzyści mogą niemal na każdej drodze jeździć obok siebie, kiedy nie utrudniają ruchu i nie stwarzają zagrożenia dla innych uczestników ruchu.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 03.06.2013 20:09

Rowerzyści mogą wszystko, nawet iść na czołowe ze mną, ale ja mam dwie tony blachy koło siebie
i nawet jak nie będę miał racji, to, niestety, będą ją miał :/

Dlatego uczę siostrzeńca zasady ograniczonego zaufania w czasie jazdy na rowerze,
bo lepiej dwa razy niepotrzebnie zejść z roweru, niż raz tego zaniedbać
i wjechać na jezdnię pod koła samochodu, nawet zgodnie z prawem.

Ja osobiście nic nie mam do rowerzystów - veturillo to świetny pomysł i bardzo się u nas przyjął,
tylko szkoda, że razem z tym rozwojem rowerów nie postępuje znajomość przepisów
i zwykłe logiczne myślenie.

Coś w tym musi być, bo ostatnio Straż Miejska w Warszawie dostała prikaz traktowania rowerzystów
bez pobłażania, oczywiście tych, łamiących prawo i pierwszego dnia wystawiła kilkadziesiąt mandatów.

Przykro było słuchać, jak strażniczka opisywała przypadki, kiedy babcia z wnuczką trafiały do szpitala po potrąceniu przez rowerzystę. Dla odmiany najstarszy z korzystających z pomocy ambulatoryjnej, osiemdziesięciolatek,
został tam wysłany przez ... trzylatkę na rowerze :D

Najgorsze, że jak zsiadam tam, gdzie znak pokazuje koniec ścieżki i przeprowadzam rower przez jezdnię,
to zazwyczaj mija mnie beztroska rodzina, tata, mama i dzieci, kompletnie nie zwracając uwagi na znaki.
Jak dzieciaki mają nauczyć się takich podstawowych zachowań, jak rodzice dają im zły przykład?
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 03.06.2013 20:10

Bocian napisał(a):

0,14 czego?

Midichlorianów.
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 03.06.2013 20:18

Na egazminie karty rowerowej powinni wyświetlać film z wypadkami rowerzystów ze złamaniami otwartymi , z urwaną ręką , nogą kiedy wciągnie go pod tira itd. żeby tym uczestnikom uświadomić że nie są robotami i części zamiennych nie ma ! auto naprawię , on siebie nie !

Tylko dzisiaj , na światłach wahadełko , stoimy, ja czwarty , przede mną tir ,przed nim jeszcze 2 auta , tir stoi kołami na krawędzi asfaltu , w lusterku jedzie rowerzystka z fryzurą afro podrudziała i wyliniała , mówię żonie - zaraz się będzie pchała przed tira , i owszem zjechała z asfaltu i taką wąską ścieżką dosłownie 40 cm, kierownicą tarła po tirze prawie , jakby się machnęła to już tylko rów miała , nawet nie miałaby gdzie nogi postawić ,tylko rów na metr ,ale gdzie tam wali na przód i wepchała się na sam przód peletonu , a potem swoim wolnym biegiem jako pierwsza i się wlecze a my wraz z tirem za nią , kierowcy klną przez CB , każdy z nich poczerwieniał , a że baba w tym rudym afro nie młoda , to leciutko pod górkę i zaczyna zwalniać kuuurrrna , jak klęli ,a ona przodem przed tirem ,bo te 2 osobowe jakoś ją wyprzedzili , i tak jechała 400 metrów hamując wszystkich , w ogule nie zdając sobie sprawy że jakby się machnęła pod tego tira to on z niej zrobiłby MTV.

To nie lepiej stanąć za autami i niech sobie pojadą bo są szybsi a rowerzysta spokojnie sobie pojedzie swoim tempem ?

Jak ja miałem ochotę ją zbluzgać , tylko z szacunku do żony się powstrzymałem ...
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 03.06.2013 20:18

weldon napisał(a):
Ja osobiście nic nie mam do rowerzystów

Spróbowałbyś mieć, od razu bęcki :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko