Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 29.04.2013 20:58

weldon napisał(a):że mimo włączonego kierunkowskazu byłem ignorowany i wyprzedzany przez rowerzystę jadącego przy krawężniku na wprost

Jeszcze lepszy przypadek z pieszymi , czasem wożę dzieciaki do szkoły , przecinam te 77, Jest tu przejście 3 metry obok skrzyżowania , ale gimnazjaliści , młodzież zbuntowana na świat , nie będzie obciachu sobie robiła przecież...chodzić po pasach :!:

Więc stoję przy 77, kierunek mam w prawo , patrzę na prawo - lewo i ruszam spoglądając znowu w prawo, a tu 3 smarkate stoją :!: mi przy przednim prawym błotniku :!:

Matko :!: , depnąłem w hamulec auto zaryło w miejscu , serce mi waliło ,a one poszły prosto :!:

Przecież kierowcy w życiu nie przyjdzie do głowy patrzeć, czy pieszy podchodzi od tyłu :!:

Bocian jak masz tam jakiś wpływ w tej stolicy to zapodaj ten problem niech edukują młodzież w szkołach .
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 29.04.2013 21:28

Kiedyś, jest jeszcze takie jedno miejsce w Warszawie, na przejściach stawiano bariery i kołowrotki.
Teraz czasami spotyka się, właśnie koło szkół na przykład, barierki ograniczające możliwość wybiegniecie uczniów ze szkoły na jezdnię - nawet przypadkiem, a na niektórych przejściach stosuje się coś w stylu labiryntu, tak, ze nie da rady wejść na jezdnie na wprost.

Dziś jakoś tego nie robią :?

Rower to wspaniała sprawa. Te stacje wypożyczania rowerów idą na kolejny rekord.
W zeszłym roku w ciągu miesiąca warszawiacy wypożyczali częściej rowery, niż w całej Polsce w ciągu całego sezonu.
Tyle, że za wzrostem ilości osób jeżdżących na rowerach nie podąża świadomość i znajomość przepisów i odpowiedzialność.

Podobno Unia planuje wprowadzenie obowiązkowego kasku, dokumentu potwierdzającego zapoznanie się z przepisami drogowymi oraz wprowadzenie obowiązkowego ubezpieczenia dla rowerzystów.
Widocznie problem jest widoczny nie tylko u nas, bo w mit, że "szukają kasy" to ja nie wierzę :)
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 30.04.2013 05:22

Ostatni dzień pracy w tym tygodniu :D

Słońce próbuje się przebić przez chmury.......może mu się uda :D

Dzień dobry :D
Jacek 206
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek 206 » 30.04.2013 06:14

Dzień dobry :D
zapowiada się , że od dzisiaj do niedzieli będzie padać :(
savic
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) savic » 30.04.2013 06:25

Jacek 206 napisał(a):Dzień dobry :D

Jeszcze kilka dni wstecz wróżbici od przepowiadania pogody prorokowali 30 stopni
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 30.04.2013 06:34

Dzień dobry w piątek.
:)
termondar
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) termondar » 30.04.2013 06:37

savic napisał(a):
Jacek 206 napisał(a):Dzień dobry :D

Jeszcze kilka dni wstecz wróżbici od przepowiadania pogody prorokowali 30 stopni

Dzień dobry :)
My mamy lepiej, u nas jest po prostu zimno i żaden przepowiadacz nas nie nabierze, że będzie ciepło.
W niedziele byłem nad morzem i widziałem wiele rejestracji ze Śląska, Wielkopolski, Małopolski itd :hut: . Dali się nabrać, że będzie ciepło i przyjechali nad Bałtyk
:D
kukris
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kukris » 30.04.2013 07:06

Dzień dobry. :wink:
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 30.04.2013 07:14

weldon napisał(a):Kiedyś, jest jeszcze takie jedno miejsce w Warszawie, na przejściach stawiano bariery i kołowrotki.

Należy postawić na edukację młodzieży w szkołach pokazywać im filmy z wypadków złamania otwarte itd ,żeby w sposób szokujący dotrzeć do podświadomości ... i uczyć wstępnie przepisów .

Dzień dobry
franko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) franko » 30.04.2013 07:16

Witam.
Witam tych co pracują oraz tych co mają wolne.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 30.04.2013 08:14

A ja mam wolne, więc sobie popracuję :D

Dzień dobry :)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 30.04.2013 08:17

auto_gt napisał(a):Dzięki za lekcję , przyda się :wink: w takiej wsi jak Leżajsk takich znaków nie ma :lol:

Co ciekawe taki znak nie pozwala tylko nakazuje rowerzyście.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 30.04.2013 08:19

auto_gt napisał(a):Czy dorosłym wolno jechać po chodniku rowerem ?

Jeśli na drodze prędkość maksymalna jest powyżej 50 km/h i gdy szerokość chodnika wzdłuż drogi, po której ruch pojazdów jest dozwolony z prędkością większą niż 50 km/h, wynosi co najmniej 2 m i jednocześnie brakuje drogi dla rowerów, nadto w przypadku, kiedy jeśli rowerzysta opiekuje się dzieckiem do 10 lat jadącym obok niego na swoim rowerze.
Nowelizacja pozwala od maja 2011 roku jeździć rowerem po chodniku również w czasie niekorzystnych warunków atmosferycznych, w czasie ulewy, mgły czy śnieżycy. I wtedy jest to niezależne od prędkości dopuszczalnej na drodze.
Art 33 Ustawy PoRD.
Ostatnio edytowano 30.04.2013 08:28 przez Bocian, łącznie edytowano 1 raz
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 30.04.2013 08:26

Miecia napisał(a):weldon uważaj tylko żebyś, przy kadrowaniu, na ulicę nie wyszedł :wink: :D

Pamiętam taki filmik jak gość kadru szukał w górach i cofał się...uważaj...Miecia ma rację :wink:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 30.04.2013 08:28

Dzień dobry. :)
Dziś i jutro emocje w LM, a potem relaks przez dłuuugi weekend. :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko