Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.04.2013 18:58

auto_gt napisał(a):Dzień dobry.

Serce w pasy napisał(a):I mógłbym sobie odśnieżać moją cudowną maszynką :)

Możesz potrenować na "sucho" :wink: rozsyp z worka trociny, taką krechę po ścieżce i jazda :lol: ,

A jak się usypie po drugiej stronie parceli to ją , tę krechę z powrotem na ścieżkę :lol:

Też kupię na drugi rok .

Taa a później przyjedziesz mi to wszystko posprzątać. Daleko nie masz.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 29.04.2013 19:08

Czym się różnią te dwa znaki?

Obrazek

Znaczy chodzi mi o interpretację, bo gołym okiem widzę, czym się różnią :D
Mam pewną koncepcję, ale może kto się zna lepiej na przepisach?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 29.04.2013 19:17

Pozioma linia mówi o tym, że piesi i rowerzyści poruszają się po tej samej drodze. Pionowa w tym przypadku, piesi po lewej.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 29.04.2013 19:25

Bocian napisał(a):Pozioma linia mówi o tym, że piesi i rowerzyści poruszają się po tej samej drodze.

Tak sądziłem. Dzięki.
Czy piesi mają w tym przypadku pierwszeństwo?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 29.04.2013 19:31

"Na drodze dla rowerów pieszy może znaleźć się wyjątkowo, tzn. gdy nie ma chodnika ani pobocza. Wtedy też ustępuje miejsca rowerzystom (jest tam niejako intruzem). W pozostałych przypadkach na drodze dla rowerów i pieszych pierwszeństwo ma pieszy, a rowerzysta zobowiązany jest zachować szczególną ostrożność i ustępować miejsca pieszym. Rowerzysta na przejeździe dla rowerzystów ma pierwszeństwo przed pojazdami jadącymi jezdnią, analogicznie jak pieszy na przejściu.
Chodnik to wydzielona dla pieszych część drogi, na której może się znaleźć pojazd wyjeżdżający z posesji, czy parkingu oraz pojazd parkujący. Nie wolno jechać po chodniku wzdłuż osi drogi. Bezdyskusyjne jest pierwszeństwo pieszego na chodniku. Rowerzysta na chodniku winien być rzadkim wyjątkiem, tzn. wtedy, gdy prędkość dopuszczalna na drodze przekracza 50 km/h, a chodnik ma ponad 2m szerokości. Mogą też tam pojawić się specyficzni rowerzyści; opiekun i podopieczny do lat 10. Taki tandem może poruszać się wg. przepisów dla pieszych, a więc też i po chodniku. Poza tymi wyjątkami rowerzysta na chodnik ma wstęp wzbroniony"
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 29.04.2013 19:47

Kurcze, za dużo, jak na jeden raz :D

Chciałem tylko wiedzieć, czy jak stoję na takiej mieszanej drodze i fotografuję, to powinienem reagować na dzwonki rowerzystów, czy mogę spokojnie kadrować dalej.

Mam kiepską podzielność uwagi, jak patrzę w wyświetlacz, a po trawnikach nie chodzę z założenia.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 29.04.2013 19:50

Na drodze wspólnej pieszy ma pierwszeństwo, na drodze rowerowej, rowerzysta.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 29.04.2013 19:53

Na rowerowe nie wchodzę.

Dzięki.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 29.04.2013 19:54

Rowerzysta z zasady nie powinien jechać po chodniku. Tylko w wyznaczonych przypadkach.
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 29.04.2013 19:56

weldon uważaj tylko żebyś, przy kadrowaniu, na ulicę nie wyszedł :wink: :D
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 29.04.2013 20:08

Serce w pasy napisał(a):Taa a później przyjedziesz mi to wszystko posprzątać. Daleko nie masz.

Może bym i przyszedł ,ale kto potem po nas posprząta ? :wink:

U nas się mówi :
choć do baru na browar ...
- a co będziemy robić ?

Walniemy dwa piwa ,a potem.... wola Boska :lol:

Bocian ......,

Dzięki za lekcję , przyda się :wink: w takiej wsi jak Leżajsk takich znaków nie ma :lol:

Ale jak się pojedzie na ścieżki latem to będę wiedział jak się zachować i czy fotografa w rozkroku rozjechać ,czy ominąć :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.04.2013 20:14

auto_gt napisał(a):U nas się mówi :
- a co będziemy robić ?

A u nas się mówi:
Nie takie rzeczy się psuło ze szwagrem po pijanemu :lol:
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 29.04.2013 20:18

Bocian napisał(a):Rowerzysta z zasady nie powinien jechać po chodniku. Tylko w wyznaczonych przypadkach.

A jeszcze zapytam - często jeżdżą rowerem po chodniku wzdłuż krajówki 77 , mam z tym problem , bo często skręcam z krajówki w bramę posesji - pieszych nie ma ,a nieraz jedzie rozpędzony rowerzysta i już kilka razy moja spostrzegawczość , lub opatrzność sprawiła , że zahamowałem, ci na rowerach jadą chodnikiem i wydaje im się ,że są sami na świecie ... a to chodnik dla pieszych , i brak oznakować na drogę rowerową .

Czy dorosłym wolno jechać po chodniku rowerem ?

Sprecyzuje te "w wyznaczonych przypadkach"

Serce w pasy napisał(a):
auto_gt napisał(a):U nas się mówi :
- a co będziemy robić ?

A u nas się mówi:
Nie takie rzeczy się psuło ze szwagrem po pijanemu :lol:

a szwagier z białej podlaskiej ... pełnolitrarzowy , z czerwonym czubkiem :wink: , ni ma lipy :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 29.04.2013 20:44

auto_gt napisał(a):... często skręcam z krajówki w bramę posesji - pieszych nie ma ,a nieraz jedzie rozpędzony rowerzysta

Kilka takich konfliktowych sytuacji nauczyło mnie patrzeć w prawe lusterko przy skręcaniu w prawo, bo zdarzało mi się, że mimo włączonego kierunkowskazu byłem ignorowany i wyprzedzany przez rowerzystę jadącego przy krawężniku na wprost :roll:

Od początku roku zginęło już w Warszawie 18 rowerzystów.
Ja tam do nich nic nie mam, ale wydaje mi się, że zapominają, że w konfrontacji brawura - półtorej tony stali, raczej stoją na straconej pozycji :/

Ciekawe kiedy dojdą do nas - jak dojdą, te europejskie przepisy dotyczące jazdy na rowerze?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.04.2013 20:48

weldon napisał(a):Ja tam do nich nic nie mam, ale wydaje mi się, że zapominają, że w konfrontacji brawura - półtorej tony stali, raczej stoją na straconej pozycji :/

Chodzi o to by "oni" to zrozumieli bo waląc na oślep może być z nimi ciężko. Ja jeżdżąc na motorze mam tą świadomość, że w kontakcie z autem nie mam szans i uważam potrójnie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko