Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dzień dobry

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 17.05.2011 13:04

Wy to nie pamiętacie, jak na Hel jechało się jak za granicę?

Granica, żołnierze, przepustka ... :D
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.05.2011 13:08

Ja pierwszy raz Bałtyk zobaczyłem w 1987 jak do Finlandii płynąłem.
Pamiętam,że ojciec dawał rady, że jak się prom zatopi to, żebym oszczędzał siły podczas płynięcia wpław :)

Ciekawe jak długo bym wytrzymał w kwietniowym lodowatym Bałtyku?

Biorąc pod uwagę, że w okolicach Szwecji prom utknął w lodzie i dwa dni czekaliśmy na radzieckie lodołamacze.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 17.05.2011 13:28

Serce w pasy napisał(a):...jak do Finlandii płynąłem.

To pewnie wiesz, co po fińsku znaczy Warszawa? :wink:
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 17.05.2011 13:50

BeJur napisał(a): Bałtyk - ok, biały piasek, wydmy, mewy..... i na tym koniec.......
pingwin nie jestem ani inna foka - wolę ciepłą, czystą wodę :)

A tyle razy pisałaś, że zimę kochasz, ach te kobity :P :wink:
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 17.05.2011 13:56

weldon napisał(a):
Czytaliście, że Polacy oleją Egipt i Tunezję, ale jednak pojada do Turcji

Coś w tej Turcji robi się gorąco(protesty), więc pewnie stąd te wyższe ceny. :(
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.05.2011 14:06

weldon napisał(a):
Serce w pasy napisał(a):...jak do Finlandii płynąłem.

To pewnie wiesz, co po fińsku znaczy Warszawa? :wink:

Nie wiem i wujek google też nic nie mówi
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 17.05.2011 14:08

twister07 napisał(a):Bałtyku będę bronić bo jest super!!!

Szczególnie w maju lub na początku czerwca, a później to dopiero we wrześniu :D:D:D:D Takie 3-4 dniowe wypady, żeby sobie pospacerować... rewelacja ;)

Bałtyk jest ok i już.
Oczywiście urlopy spędzam w Chorwacji, albo w podobnej strefie klimatycznej, bo mam tylko raz w roku urlop i nie będę ryzykować, mam na myśli pogodę.

Mam Bałtyk i zatoki na co dzień, ale zawsze serce mocniej bije, gdy stoję na plaży, czy klifie w Jastrzębiej Górze, Pucku, Helu (najpiękniejsza plaża w Polsce, bezapelacyjnie).

Jeśli chodzi o ceny na wybrzeżu, to wynik zadym w płn Afryce i chciwości rodaków

Ja w linii prostej do plaży mam jakieś 2 km a leżałem na niej 5-6 lat temu, albo lepiej, ale słoneczna niedziela bez spaceru wzdłuż plaży od Brzeźna do Sopotu nie wchodzi w grę.

:P :lol:
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 17.05.2011 14:16

weldon napisał(a):Tak samo do Gdańska, można przez Brodnicę do Grudziądza i tam już do Pruszcza, a teraz to chyba nawet dalej, Jacek będzie wiedział, dojechać.

Mi się zdarzało jechać i 11 godzin, ale, ostatnimi czasy, jakoś dużo szybciej się jeździ.

Weldon biorąc pod uwagę rozkopaną "7" proponuje sprawdzoną przeze mnie wielokrotnie trasę.
Naprawdę szybko, jak na nasze warunki.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 17.05.2011 14:24

kaszubskiexpress napisał(a):
weldon napisał(a):Tak samo do Gdańska, można przez Brodnicę do Grudziądza i tam już do Pruszcza, a teraz to chyba nawet dalej, Jacek będzie wiedział, dojechać.

Mi się zdarzało jechać i 11 godzin, ale, ostatnimi czasy, jakoś dużo szybciej się jeździ.

Weldon biorąc pod uwagę rozkopaną "7" proponuje sprawdzoną przeze mnie wielokrotnie trasę.
Naprawdę szybko, jak na nasze warunki.

Koło Pana Samochodzika i spichlerzy grudziądzkich :lool:

Z ust mi ją wyjąłeś. Lubie tędy jeździć, ale to jak do Pruszcza, albo Jelitkowa jadę.
Na Żuławy to jednak przez Elbląg ...

A ty do plaży, z tego co pamiętam, to musisz obejść spore, ogrodzone osiedle apartamentów wykupionych przez warszawiaków :mrgreen:

A Warszawa, a raczej Warsova w języku fińskim oznacza "klacz, która powiła źrebaka" 8O

:lol:
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 17.05.2011 14:37

weldon napisał(a):
A ty do plaży, z tego co pamiętam, to musisz obejść spore, ogrodzone osiedle apartamentów wykupionych przez warszawiaków :mrgreen:
:

Ależ skąd.
To ogrodzone osiedle jest zbyt małe, żeby zmusić ludzi do robienia dodatkowych kroków.
Gdyby nie było tam ogrodzenia, to i tak nikt nie przechodziłby przez to osiedle, bo drogi do plaży zawsze wiodły obok. :P
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 17.05.2011 14:46

A zrobili już coś z tym ośrodkiem wczasowym po prawej?

Zarośnięte było, ale chyba jeszcze stało trochę rozwalających się domków.
twister07
Cromaniak

Postnapisał(a) twister07 » 17.05.2011 14:51

kaszubskiexpress napisał(a):Mam Bałtyk i zatoki na co dzień, ale zawsze serce mocniej bije, gdy stoję na plaży, czy klifie w Jastrzębiej Górze, Pucku, Helu (najpiękniejsza plaża w Polsce, bezapelacyjnie).

:P :lol:

Jak dla mnie najłądniejsza jest w KB :) chociaż ostatnio zaczęła być zanieczyszczona, ale jeszcze kilka lat temu była dziką plażą z piaskiem miałkim jak mąka i prawie białym... piękna, szeroka i pusta...
atnio zaczęła być zanieczyszczona, ale jeszcze kilka lat temu była dziką plażą z piaskiem miałkim jak mąka... piękna, szeroka i pusta...

niestetety ostatnio coraz więcej ludzi ją znajduje i zaśmieca o tego :evil:
Muliness
Cromaniak

Postnapisał(a) Muliness » 17.05.2011 16:15

a co to w tym roku jedziemy wszyscy do Mielna? :D
Witam Wszystkich cieplutko :D :D :D
a u mnie zaraz lunie.......
twister07
Cromaniak

Postnapisał(a) twister07 » 17.05.2011 16:49

u mnie straszyło, ale chyba będzie OK. tak czy inaczej spacer nam zepsuło :evil:
Bea.ta
Legenda

Postnapisał(a) Bea.ta » 17.05.2011 16:55

kaszubskiexpress napisał(a):A tyle razy pisałaś, że zimę kochasz, ach te kobity :P :wink:

zimę tak, ale wtedy chodzę poubierana
jak się rozbieram to lubię ciepło
o plażę mi chodzi i wodę :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko