Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

do światłych głów - jak zrobić ranking miejsc

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 24.08.2007 12:02

Witajcie światłe głowy (nikt inny by tu przecież nie wszedł, bo dedykacja w temacia jest jasna :wink: ).

Od dłuższego czasu chodzi mi po głowie wymyślenie rankingu miejsc - takiego, który uwzględniłby cechy miejsca (i nasze upodobania), opartego na doświadczeniu i obserwacji, a nie wrażeniach (typu: "na Istrii jest najlepiej, bo tam się zakochałem w Chorwatce").

Do współtworzenia takiego narzędzia zmotywował mnie mój pobyt na Ciovo - naczytałem się wiele o urokach tej wyspy, poglądu szanownych forumowiczów niestety, nie podzielam - o wyspie napisałbym więc soć zupełnie innego.

Zadanie jest trudne i dlatego nie proponuję (nie potrafię :oops: ) gotowego narzędzia. Do stworzenia go potrzeba nie tylko wizji efektu końcowego, ale też, na przykład, znajomości narzędzi "technicznych" dostępnych na forum.

Na pewno trzebaby stworzyć oceniane kategorie - bez tego ocena nie jest obiektywna; być może trzeba by się też posłużyć czymś w rodzaju "porównywacza" ("obie plaże są piękne, ale ta w Pisaku jest mniejsza niż ta w Drveniku").

Opisy powinny być skromne (może by zrobić jakiś wybór słów do zastosowania? :wink: ), może lepiej zamiast nich zastosować system punktowy (odpowiednia liczba punktów dla danej kategorii dla danego miejsca?).

Proszę więc wszystkich o ocenę pomysłu, a jeśli będzie pozytywna, to o współzbudowanie takiego narzędzia.

Krystof
Amelka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amelka » 24.08.2007 12:21

Ostatnio ogloszono ranking największych atrakcji turystycznych na świecie - Wieża Eiffla i Statua Wolności znalazły sie na ostatnim miejscu, jako przereklamowany syf. A i tak każdy jedzie, aby wyrobic sobie swoje zdanie...
Krystof, podziwiam zamiar stworzenia takiego rankingu dla Chorwacji na tym Forum, gdzie kazdy z założenia ma NIEOBIEKTYWNY stosunek do tych miejsc. Bo to "zakochanie się w Chorwatce" jest tu najważniejsze! :))
No, ale zawsze odważnym ludziom życzę powodzenia, więc Tobie też! :))
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 24.08.2007 12:32

Masz rację, Amelka, ale zakochać się można w różnych okolicznościach ... :wink:
Japona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Japona » 24.08.2007 12:32

Przede wszystkim żeby zrobić ranking takich miejsc koniecznie jest zjeżdzenie Chorwacji wzdłuż i wszerz, a sądze , że jest tu niewiele takich osób.
I do czego ten ranking miałby sie przydać, do tego żeby był?

Przeciez wiadomo,że wygra Dubrovnik, potem będzie Split, Trogir, Rovinj, może Plitvice , Brela, Hvar i tako dalje i tako dalje...
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 24.08.2007 12:38

nie nie, nie w tym rzecz - weźmy przykład ... Hvar ... i różne kategorie oceny ...

Hvar - piękne widoki, czysta woda, zatoczki, odludzia - jadę
Hvar - trzeba promem (kolejka), strome zejścia do wody (mam dzieci), wysokie ceny - nie jadę

no i w moim przypadku - nie jadę - dokonuję sobie bilansu i decyduję

mi to już nie pomoże (chciaż - nigdy nie mów nigdy - byłem w Kro w sumie 4 raz - wcześniej nigdy nie siedziałem w jednym miejscu, więc doświadczenie jako takie mam - no i się na to Ciovo nabrałem), ale ci co nie byli (forum służy zdobywaniu informacji) dowiedzą się o miejscach od:
- rodzin z dziećmi
- inwalidów
- sportowców
- golasów
- itp, a każda z grup (fakt - zazębiająch się) ma inne potrzeby i możliwosci ...
Amelka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amelka » 24.08.2007 12:43

Krystof napisał(a)::
- rodzin z dziećmi
- inwalidów
- sportowców
- golasów
- itp, a każda z grup (fakt - zazębiająch się) ma inne potrzeby i możliwosci ...

Jak ktos startuje w paraolimpiadach, ma rodzine i opala sie na golasa, to ma prze.... trudno!! :)
Japona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Japona » 24.08.2007 12:44

A co jesli Havar- piękne widoki, wspaniałe odludzia , niebezpieczne drogi, wysokie ceny?
jedziesz czy nie jedziesz? :D
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 24.08.2007 12:53

no właśnie, rzecz w tym, żeby zdobyć jak najwięcej informacji = nie pominąć tej jednej, przez którą ktoś będzie niezadowolny z urlopu

przykład:
Slatine, to dla mnie nie "urocze ciche miasteczko dla rodzin z dziećmi, gdzie na plażę zawsze jest blisko", a raczej "osada turystyczna bez uroku, gdzie są tylko dwa śmietniki, wszędzie jest pod górę i bez poboczy, a na plaży jest mnóstwo śmieci, czego nie widać na zdjęciach; i nie są to śmieci wyłącznie poturystyczne, tylko przywiezione na plażę podczas jej usypywania"

każde miejsce ma swoje cechy, a punktacja pokazuje ekstrema

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone