Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

dla wjeżdżających do CRO w najbliższych dniach

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 04.08.2009 06:32

niezawodny napisał(a):Mylisz się. Prawo polskie nic nie wspomina o zakazie handlu winietkami z obych krajów. Ergo każdy może sobie nimi handlować do woli.

Czegoś podobnie "durnego" już dawno nie czytałem.
Przeciez ta winietka, juz w momencie jej zakupu jest "żużyta" poprzez jej odpowiednie zaznaczenie. Po naklejeniu na szybę , jej normalne usunięcie nie jest możliwe.
Wniosek - winietka musiała być nie naklejana na szybę a jeżeli była to w taki sposób aby ..... "ukraść".

Po wtóre ( już pisałem) handlować wolno każdemu po spełnieniu warunków.
Czy w Polsce wolno handlowac paliwem ??? ....... wolno każdemu.
To załóż sobie stację CPN i wówczas porozmawiamy czy ot, tak sobie zacząłeś handlować czy musiałeś przejść "drogę cierpień".
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 04.08.2009 07:31

woka napisał(a):Czegoś podobnie "durnego" już dawno nie czytałem.
Przeciez ta winietka, juz w momencie jej zakupu jest "żużyta" poprzez jej odpowiednie zaznaczenie. Po naklejeniu na szybę , jej normalne usunięcie nie jest możliwe.
Wniosek - winietka musiała być nie naklejana na szybę a jeżeli była to w taki sposób aby ..... "ukraść".

A co ty prokurator jesteś? A nawet jeśli jesteś to nie zapominaj że CRO.PL to nie prokuratura...

woka napisał(a):Po wtóre ( już pisałem) handlować wolno każdemu po spełnieniu warunków.
Czy w Polsce wolno handlowac paliwem ??? ....... wolno każdemu.
To załóż sobie stację CPN i wówczas porozmawiamy czy ot, tak sobie zacząłeś handlować czy musiałeś przejść "drogę cierpień".

Na handel paliwem trzeba mieć koncesję a na handel słoweńskimi winietkami nic nie potrzeba - to jest towar taki sam jak pietruszka, skarpeta itd.
Ale nie w tym rzecz; Nie widzę powodów aby takimi tematami się zajmować, tym bardziej że skala zjawiska jest znikoma. Tymczasem baner informacyjny na stronie startowej CRO-Forum sugeruje, że co drugi user handluje tu winietkami a to jest po prostu śmieszne :lol:

P.S.
A co jeśli ktoś kupił sobie winietke w PZMOT-cie ale nie pojechał na wakacje, więc jej nie wykorzystał? Rozumiem że jeśli zgłosi się z tą winietką na CRO.PL to ty odsądzisz go od czci i wiary?
wildstar
Globtroter
...

Nieprzeczytany postnapisał(a) wildstar » 04.08.2009 08:45

też mam 3 winetki na slowenie ( za darmo chciałem dac) ale po skasowaniu moich postów dałem spokój . " regulamin" . pozdrawiam
garciu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) garciu » 04.08.2009 08:57

bary 10,coś ci w klawiaturze nie bangla :(
bary10
Autostopowicz
Re: ...

Nieprzeczytany postnapisał(a) bary10 » 04.08.2009 12:53

wildstar napisał(a):też mam 3 winetki na slowenie ( za darmo chciałem dac) ale po skasowaniu moich postów dałem spokój . " regulamin" . pozdrawiam

witam wszystkich !!
dla tych maniaków co się czepiają szczegółów zamiast odnieść się merytorycznie do dyskusji mam wiadomość, wczoraj pisałem niedbale bo byłem zajęty miłym spotkaniem po powrocie z CRO i nie miałem zbytnio ochoty ani czasu bawić się w poprawność literową, musiałem jednak krótko nawiązać do tych poprawnych co to chcieliby człowieka ukrzyżować za to że chce oddać komuś to co jest moje i mam prawo zrobić z tym co chcę.

pozdrawiam niezawodnego i tych którzy maja trochę dystansu do siebie.
siemka wszystkim
piotr.zdz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr.zdz » 04.08.2009 14:39

Mnie na stacji benzynowej w Słowenii uświadomił pracownik , że oprócz winietki trzeba też mieć rachunek zakupu bo policja może sprawdzić legalność winiety. Wybiegł za mną do samochodu żeby mi go dać , więc chyba jest to dość istotne
grzegorz_k
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzegorz_k » 04.08.2009 18:43

"UWAGA! Przypominam, że odsprzedawanie winietek na autostrady jest nielegalne."
To cytat ze strony głównej forum.Zawiera kompletnie nieprawdziwą informację.
Jeśli regulamin tego forum nie zezwala na handel winietkami,proszę powołać się na ów regulamin a nie wprowadzać ludzi w błąd.Nielegalne może być POWTÓRNE użycie winietki a nie jej odsprzedanie.
A co jak np.kupiłem jakiś czas przed wyjazdem,a potem zmieniłem plany?Też nie mogę odsprzedać?Nowak kupił,Nowak zapłacił i Nowak może sobie zrobić z nią co zechce.I tyle.
Pozrawiam.
blubaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blubaj » 04.08.2009 19:11

heh, podziwiam takich ludzi jak mój poprzednik dla których czarne jest czarne dopiero jeśli tak na nim pisze i to najlepiej białymi literami ;)

szacunek dla tych, którzy czuwają by nie powstał tu drugi Stadion Dziesięciolecia - macie moje pełne poparcie :)
grzegorz_k
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzegorz_k » 04.08.2009 20:19

zlybanan napisał(a):heh, podziwiam takich ludzi jak mój poprzednik dla których czarne jest czarne dopiero jeśli tak na nim pisze i to najlepiej białymi literami ;)

Nie domagam się,żeby na czarnym napisano,że jest czarne,ale by nie pisano,że jest niebieskie.Twój podziw mi niepotrzebny.
blubaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blubaj » 04.08.2009 21:51

widzisz, różnica między nami polega na tym, że ja nie potrzebuję opisów by rozróżniać kolory. jeśli ktoś ma problemy z interpretacją na poziomie szkoły podstawowej i do każdego twierdzenia potrzebny jest mu dowód to powinien dobrze się zastanowić czy poradzi sobie w rzeczywistości gdzie ludzie mówią obcym językiem. eot
grzegorz_k
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzegorz_k » 05.08.2009 06:31

zlybanan napisał(a):widzisz, różnica między nami polega na tym, że ja nie potrzebuję opisów by rozróżniać kolory. jeśli ktoś ma problemy z interpretacją na poziomie szkoły podstawowej i do każdego twierdzenia potrzebny jest mu dowód to powinien dobrze się zastanowić czy poradzi sobie w rzeczywistości gdzie ludzie mówią obcym językiem. eot

Pierdoły wypisujesz straszne.Nie muszę się nad niczym zastanawiać,bo byłem i sobie poradziłem.I nie mam problemów z interpretacją.
O tym czy coś jest legalne czy nie,na pewno nie decyduje administracja tego forum,a już na pewno nie nadgorliwi użytkownicy.Ostatnio jeden opiekun działu próbował mi wmówić,że plądrowanie czyjegoś ogródka i niezapłacenie za nocleg na polu namiotowym jest tylko szaleństwem młodości.
I uważam,że informacja o posiadanej do odsprzedania winietce(pod warunkiem,że jest nieużywana),jest tak samo przydatna,jak ta o lornetce w Lidlu,Szanowny Panie.
Ale przecież to Pańskie forum,więc spadam stąd,bo się ciasno zrobiło.I jakoś nieprzyjemnie.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 05.08.2009 07:05

grzegorz_k napisał(a):I uważam,że informacja o posiadanej do odsprzedania winietce(pod warunkiem,że jest nieużywana),....

Wreszcie nastąpiło właściwe kojarzenie i rozumienie sprzawy.

Teraz tylko nalezy sie zastanowić, co miał na mysli dany osobnik który kupił winietkę .....po to aby ja na forum odsprzedać ( z niemałym kłopotem).
Jeżeli odrzucimy taka mozliwość ( że tylko wariat by tak zrobił), pozostaje nic innego jak tylko to, że ktoś po prostu tak zrobił aby ją powtórnie wykorzystać.
Ten sprzedający, jest juz w zasadzie "bezpieczny", ..już wrócił. Gorzej z tym co potencjalnie kupi ( naiwniak jeden) ale to już jego zmartwienie i potencjalna niemała kara.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 05.08.2009 07:07

niezawodny napisał(a):Na handel paliwem trzeba mieć koncesję a na handel słoweńskimi winietkami nic nie potrzeba - to jest towar taki sam jak pietruszka, skarpeta itd.

.............. zdrowia życzę. :evil:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.08.2009 07:48

Handel winetami powinien być dozwolony pod warunkiem dołączenia załączników:

a)faktura VAT albo paragon z PZM-otu

b)świadectwo z parafii ,że było sie w ostatnim roku w spowiedzi wielkanocnej

c)zaświadczenia z Urzędu Skarbowego o niezaleganiu z podatkami

d)zaświadczenie z ZuS-u o opłacaniu składki ubezpieczeniowej

e) książeczki opłat abonamentu RTV(daje posrednio dowód o moralności i uczciwości sprzedającego

f) zaświadczenia inspekcji DARS-u,że nie korzystało sie z ich autostrad podczas trwania ważności danej winiety
blubaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blubaj » 05.08.2009 08:14

grzegorz_k napisał(a):Nie muszę się nad niczym zastanawiać,bo byłem i sobie poradziłem.I nie mam problemów z interpretacją.
O tym czy coś jest legalne czy nie,na pewno nie decyduje administracja tego forum,a już na pewno nie nadgorliwi użytkownicy.

Zatem wychodzi na to, że wszyscy wiedzą o co chodzi, a Twoja postawa wynika z...nadgorliwości (?) Wnioskując dalej, z pewnością poradzisz sobie z zakupem winietek z drugiej ręki (oczywiście nieużywanych), a administracja forum i sami użytkownicy spędzą więcej czasu na dzieleniu się czy moderowaniu cenniejszych informacji, z których pewnie jeszcze nie raz chętnie skorzystasz. Zawsze możesz też założyć jakiś związek bojowników o wolność winietek i jak wielu innych zejść z tym do podziemia ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

dla wjeżdżających do CRO w najbliższych dniach - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone