Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Cyfra +

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Blums
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Blums » 08.10.2008 14:35

Moja propozycja dla poprawienia sygnału bo zacinanie jest spowodowane słabym sygnałem ( mała antena) Jak stoisz za antena tyłem to skręć konwerter minimalnie w prawo tzn. żeby dół konwertera był przesunięty tak około 0.5-1 cm w stosunku do środka uchwytu. Jeśli masz oryginalna kartę to pobierz jeszcze raz cała listę kanałów. Może też być poluzowana wtyczka przy tunerze lub konwerterze - spróbuj dokręcić. Może w ostateczności być uszkodzona głowica w tunerze - ale to ostateczność. Stawiam na instalację - przestawienie anteny np przy wietrze. Czy objawy nasilają się w niepogodę ?
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 08.10.2008 15:01

Blums napisał(a):Moja propozycja dla poprawienia sygnału bo zacinanie jest spowodowane słabym sygnałem ( mała antena) Jak stoisz za antena tyłem to skręć konwerter minimalnie w prawo tzn. żeby dół konwertera był przesunięty tak około 0.5-1 cm w stosunku do środka uchwytu. Jeśli masz oryginalna kartę to pobierz jeszcze raz cała listę kanałów. Może też być poluzowana wtyczka przy tunerze lub konwerterze - spróbuj dokręcić. Może w ostateczności być uszkodzona głowica w tunerze - ale to ostateczność. Stawiam na instalację - przestawienie anteny np przy wietrze. Czy objawy nasilają się w niepogodę ?

Kartę mam oryginalną.
Tak, pogoda ma znaczenie, najczęściej w niepogodę jest bardzo źle, ale czasami w słoneczny dzień też jest słabo.
Fachowiec od anten twierdzi, że jest OK, ale może nie chce mu się ponownie na dach wchodzić :?: Może czas na nowego speca :?: Ja, niestety nie wejdę na dach :(
Powalczę z instalacją, dzięki za radę.
Blums
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Blums » 08.10.2008 15:40

To jeszcze jedno pytanie czy na wszystkich kanałach tak samo zacina? Czy np na canal plus albo na tvn bo to różne transpondery tvn ma najmocniejszy sygnał, viva polska ma słaby transponder , czy jest to powtarzalne w czasie Te objawy są na nowej karcie już aktywowanej? Jak masz stara kartę to możesz też na starej sprawdzić, żeby wykluczyć kartę.
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 08.10.2008 15:54

Blums napisał(a):To jeszcze jedno pytanie czy na wszystkich kanałach tak samo zacina? Czy np na canal plus albo na tvn bo to różne transpondery tvn ma najmocniejszy sygnał, viva polska ma słaby transponder , czy jest to powtarzalne w czasie Te objawy są na nowej karcie już aktywowanej? Jak masz stara kartę to możesz też na starej sprawdzić, żeby wykluczyć kartę.

Na starej też tak było, w trochę mniejszym zakresie, ale było.
"Zacina" najbardziej na programach HD, np HBO jest OK, a HBO HD oglądać się nie da, ale Animal, Dicsovery czy dwójka i wiele innych ma to "zacięcie".
Ciekawostka--nie jest to powtarzalne, tzn jednego dnia mogę oglądać ulubioną Kuchnię, a następnego nie. To samo dotyczy innych programów. We wtorek było znośnie, tylko sporadycznie występowało, a wczoraj ... szkoda słów, Cyfry nie oglądałem.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.10.2008 16:21

Instrukcja naprawy anteny
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.10.2008 16:25

hepik napisał(a):Instrukcja naprawy anteny

:?: :? :?: :? :roll:
bietka1964
Globtroter

Postnapisał(a) bietka1964 » 08.10.2008 16:50

Do HD zalecana jest większa antena.Moim zdaniem to wina małej anteny i jej ustawienia.
Blums
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Blums » 08.10.2008 17:16

bietka1964 napisał(a):Do HD zalecana jest większa antena.Moim zdaniem to wina małej anteny i jej ustawienia.

Zgadzam się w 100 % a jak piszesz ze występuje różnie to pewne że antena i jej ustawienie.

Jak antena standardowa od Cyfry 60 cm to będzie przycinało - taka antenę tez można ustawić i będzie ok nawet na HD. Wskaźnik poziomu sygnału w tunerze dedykowanym nie jest miarodajny.

Wnioski - źle ustawiona antena z tego co opisujesz - mogła się minimalnie przestawić na wietrze.
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 09.10.2008 10:30

Może przestawiła się, ale chyba 90 cm to dobry rozmiar.
Sprawdzę ustawienie, dzięki.
-Yaro-
Cromaniak

Postnapisał(a) -Yaro- » 09.10.2008 21:01

Ja maiłem antenę 110 cm i nie było żadnej pixelozy ale jak teraz ma oryginalną 60 cm to w deszczowe (gdy mocno pada gubi sygnał) no i w śnieżycę, co do HD możesz mieć też stary konwerter taki sprzed 5 lat a one mają wysoki poziom szumów, no i antenka też im większa tym lepsza o ile jest solidnie zamocowana. :D
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 26.06.2009 17:22

Ośmieliłem się wypowiedzieć umowę Cyfrze + z okresem wypowiedzenia 3 miesiące. Dosyć szybko próbowano mnie namówić do wycofania mojej rezygnacji proponując super promocje, nagrody... Nie dałem się skusić i ...zaczęły się problemy, mam wyłączane różne programy, za które płacę abonament, wyłączono mi także HD. Wczoraj nie działała TV 1, TV 2, TVN, TVN TURBO i masa innych. Ciekawe co spotka mnie dzisiaj.
Ps myślałem o powrocie do Cyfry + za kilka miesięcy, ale już wiem, że tego nie zrobię.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.06.2009 18:22

A dlaczego wiążesz problem z odbiorem poszczególnych programów z złożonym wypowiedzeniem a nie warunkami atmosferycznymi?

Obawiam sie ,że te szykany to tylko wytwór Twojej wyobraźni.
Też złożyłem wypowiedzenie(miesięczne) ,w czerwcu kończyła sie umowa,latem tv oglada sie mniej ,nie ma ligi itp,postanowilem zaoszczędzic na abonamencie za kilka miesiecy a przy podpisywaniu nowej umowy zawsze cos tam się zyskuje...
Nikt nic mi nie wyłączał.
Był też list z C+ proponujący odstąpienie od wypowiedzenia,nie skorzystałem.
Dalej nic nie wyłączano.
Potem zadzwonił konsultant...i uległem. :wink:
25% niższy abonament przez 11 miesięcy ,na pozostałe 7 (umowa na 18 m) tyle ile było poprzednio.
Dołożyli jakies tam programy ale nawet jeszcze w to nie wnikałem ,bo i tak ma sie góra kilka,które sie oglada w miarę wolnego czasu.Reszta i tak leży odłogiem. :wink:

Aha! Wczoraj i trzy dni temu lało,grzmiało ,gruba warstwa chmur i były problemy z odbiorem poszczególnych programów.
Bez związku z poprzednim wypowiedzeniem,bez związku z podpisaniem nowej umowy.
Blums
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Blums » 26.06.2009 19:34

hepik napisał(a):Aha! Wczoraj i trzy dni temu lało,grzmiało ,gruba warstwa chmur i były problemy z odbiorem poszczególnych programów.
Bez związku z poprzednim wypowiedzeniem,bez związku z podpisaniem nowej umowy.

na 99,99 % przyczyna problemów leży po stronie instalacji antenowej (mała antena) - w Polsce żeby dobrze działała tv cyfrowa jest zalecana antena 120 cm :) np przez eutelsata :)
-Yaro-
Cromaniak

Postnapisał(a) -Yaro- » 26.06.2009 20:02

Blums napisał(a):
na 99,99 % przyczyna problemów leży po stronie instalacji antenowej (mała antena) - w Polsce żeby dobrze działała tv cyfrowa jest zalecana antena 120 cm :) np przez eutelsata :)

Po co aż 120, 90 w zupełności wystarczy no i oczywiście dobry konwerter. Osobiście mam 90 i żadna burza, deszcz czy śnieg nie zakłócił mi odbioru (N) wcześniej od stycznia do marca oglądałem na antenie 60 i obraz w HD był rewelacyjny.
hepik takie rzeczy się zdarzają i nie jest to wytwór wyobraźni kol. Maćka.
Ostatnio edytowano 26.06.2009 20:09 przez -Yaro-, łącznie edytowano 1 raz
-Yaro-
Cromaniak

Postnapisał(a) -Yaro- » 26.06.2009 20:04

maciek1956 napisał(a):Ośmieliłem się wypowiedzieć umowę Cyfrze + z okresem wypowiedzenia 3 miesiące. Dosyć szybko próbowano mnie namówić do wycofania mojej rezygnacji proponując super promocje, nagrody... Nie dałem się skusić i ...zaczęły się problemy, mam wyłączane różne programy, za które płacę abonament, wyłączono mi także HD. Wczoraj nie działała TV 1, TV 2, TVN, TVN TURBO i masa innych. Ciekawe co spotka mnie dzisiaj.
Ps myślałem o powrocie do Cyfry + za kilka miesięcy, ale już wiem, że tego nie zrobię.

Ja też swego czasu wypowiedziałem umowę Cyfrze + i do dziś nie żałuję :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone