Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

COVID - szczepionka

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marekkowalak
Cromaniak

Postnapisał(a) marekkowalak » 10.05.2021 22:07

Calapula napisał(a):Jak to dalej będzie szło, w tę stronę jakiś zielonych zaświadczeń cyfrowych, testów, paszportów szczepiennych to turystyka mocno przysiądzie. Nawet gdyby wszyscy chcieli się wybrać do Chorwacji jak co roku, to co to będzie na granicy? Sprawdzanie zaświadczeń, ten ma w komórce - ale mu bateria siadła, tamten miał gdzieś na kartce ale nie może znaleźć, ten wcale nie ma bo zapomniał, inny ma wszystko jak należy ale nie w tym języku. Korki do granicy w Chorwacji będą zaczynały się już w Polsce. Ja pierniczę, nie jadę. W tym roku Bieszczady.

Myślę, że jak już ten zielony paszport wejdzie, to będzie jakby sprzężony z dowodem lub/i paszportem - i przy zeskanowaniu dokumentu przez pograniczników od razu wyskoczą im informacje o szczepieniach.

Jednak można być pewnym, że przynajmniej na początku bajzel będzie niemiłosierny - i możliwe, że po jakimś czasie odpuszczą kontrole graniczne.
Pudelek
Cromaniak

Postnapisał(a) Pudelek » 10.05.2021 22:17

Tak jak na granicach często nie sprawdzają WSZYSTKIM paszportów i dokumentów wozu, tak można się spodziewać, że w przypadku bardzo długiej kolejki nie będą wszystkim wszystkiego sprawdzać. Poza tym tak naprawdę sprawdzenie dokumentów szczepienia nie trwa jakoś dłużej niż dowodu albo paszportu czy ENTER CROATIA. Przy tłumach turystów rzut okiem i tyle.

Sprawdzanie zaświadczeń, ten ma w komórce - ale mu bateria siadła, tamten miał gdzieś na kartce ale nie może znaleźć, ten wcale nie ma bo zapomniał, inny ma wszystko jak należy ale nie w tym języku

to samo można powiedzieć o każdej kontroli granicznej. Ten nie może znaleźć paszportu, bo gdzieś mu spadł, tej zaginęło przed chwilą prawo jazdy, ten nie ma zielonej karty, a powinien, tamto auto nie ma potwierdzenia, że kierowca jest właścicielem. I co? Nic. Poza Schengen tak granice funkcjonują od lat. Ludzie jeżdżący po EU się od tego odzwyczaili, dla mnie to normalka, że muszą brać pod uwagę, iż jadąc na Bałkany mogę gdzieś utknąć. Na niektórych przejściach trzepią długo i dokładnie, zaglądają do bagażnika i w portfele, w innych idzie raz dwa. Ja zawsze wybieram małe przejścia graniczne i problemu z tym nie mam. Byleby odpuścili Węgrzy, bo na razie pozwalają przekraczać granice tranzytowcom tylko w wybranych miejscach, małe przejścia są zazwyczaj jedynie dla miejscowych.
WojtekKRK
Croentuzjasta

Postnapisał(a) WojtekKRK » 10.05.2021 22:24

Calapula napisał(a):
empire13 napisał(a):
Calapula napisał(a):a stronę wcześniej w tym wątku, niejaki WojtekKRK sugerował, że na świecie nie ma nic darmowego. Jego interlokutor z resztą, został zaraz wywalony z forum na zawsze.

Ktoś za to płaci.
Skoro nie obywatel (bezpośrednio) to Państwo (a więc pośrednio obywatel).

A to ja wiem. Napisz to do boboo bo to on podał, że w Niemczech mają darmowe testy, co mogłoby wywołać reakcję negatywną Wojtka KRK, gdyby to przeczytał

Reakcji brak , natomiast dziękuje za troskę ;-)

Wiemy wszyscy że jak Państwo coś daje to "daje" ...

Wieści jakie mam od znajomego z Cro są takie że Niemcy bardzo wzmożyli swoje działania poszukiwawcze na ten sezon , on natomiast zupełnie się niczym nie martwi i jakoś mu się nie dziwię ...
SoftRM
Croentuzjasta

Postnapisał(a) SoftRM » 11.05.2021 07:39

Komuś jeszcze przyspieszyli drugie szczepienie pfizerem ?
pierwszą dawkę dostałem 21 kwietnia druga miała byś 21 maj
wczoraj dostałem SMS że mam przyspieszone na 11 maj (dzisiaj)
Gonzales
Cromaniak

Postnapisał(a) Gonzales » 11.05.2021 07:42

piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 11.05.2021 07:54

SoftRM napisał(a):Komuś jeszcze przyspieszyli drugie szczepienie pfizerem ?
8O 8O To nie całe 3 tyg. Ja miałam od razu wskazane po 5 tyg. z opcją, że wcześniej zadzwonią i dokłądny termin umówią.
Magda O.
Cromaniak

Postnapisał(a) Magda O. » 11.05.2021 10:57

piekara114 napisał(a):
8O 8O To nie całe 3 tyg. Ja miałam od razu wskazane po 5 tyg. z opcją, że wcześniej zadzwonią i dokłądny termin umówią.

Ja to samo, ale dzisiaj zadzwoniłam i zapytałam o możliwość przesunięcia. Nie mają jeszcze grafików szczepień, ale możliwość jest. Mają oddzwaniać.
mikelll
Turysta

Postnapisał(a) mikelll » 11.05.2021 11:29

Magda O. napisał(a):
piekara114 napisał(a):

Ja to samo, ale dzisiaj zadzwoniłam i zapytałam o możliwość przesunięcia. Nie mają jeszcze grafików szczepień, ale możliwość jest. Mają oddzwaniać.

Ja dzisiaj dzwoniłem i udało mi się przyspieszyć drugie szczepienie o prawie 3 tygodnie :D
woojtekg
Croentuzjasta

Postnapisał(a) woojtekg » 11.05.2021 11:35

Rodzicie mieli dostać drugą dawkę Astry w połowie czerwca. Akurat wypada im wyjazd, więc chcieli zmienić termin albo na wcześniejszy albo na późniejszy. Przychodnia jednak nie szczepi Astrą w żadnym innym terminie. Wczoraj konsternacja, wkurzenie. Na infolinii nic nie pomogli. Od rana mama wydzwaniała punkty .... i już są po szczepieniu w rodzinnym mieście, w innym punkcie niż otrzymali pierwszą dawkę.
Anel
Autostopowicz

Postnapisał(a) Anel » 11.05.2021 11:43

Czy ktoś sie wybiera bez szczepienia tylko na test? jak to wyglada? ten test musi byc potwierdzony przez Sanepid?
Prosze o informację.
marekkowalak
Cromaniak

Postnapisał(a) marekkowalak » 11.05.2021 15:48

3 godziny temu miałem szczepienie drugą dawką AZ.

Próbowałem wziąć to imienne zaświadczenie, którego wymagają niektóre kraje - okazało się to niemożliwe. Panie szczepiące nie dysponowały pieczątkami (stwierdziły, że żaden punkt szczepień nie dostał pieczątek) i w ogóle nie wiedziały, o co chodzi - twierdzą, że zaświadczenie z IKP powinno być honorowane wszędzie. Nie dało się przetłumaczyć, że jest inaczej. W końcu wypełniły i podstemplowały mi (pieczęcią całej przychodni) żółtą książeczkę i tyle.

Pobrałem już zaświadczenie i kod QR z IKP - jest to też już widoczne w aplikacji "mObywatel" - mam nadzieję, że to wystarczy. Musi! :D
Kobal66
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Kobal66 » 11.05.2021 17:16

Ja dzwoniłem do punktu w którym się szczepiłem z pytaniem o przyspieszenie drugiej dawki (pfizer).
Dostałem kategoryczną informację że nie ma takiej możliwości.
Lechoo
Cromaniak

Postnapisał(a) Lechoo » 11.05.2021 17:27

woojtekg napisał(a): i już są po szczepieniu w rodzinnym mieście, w innym punkcie niż otrzymali pierwszą dawkę.

To ciekawe, bo u nas mówili, że nie ma możliwości zmiany punktu i druga dawka musi być tylko i wyłącznie w punkcie gdzie była podana pierwsza dawka.
coglin
Croentuzjasta

Postnapisał(a) coglin » 11.05.2021 17:34

Anel napisał(a):Czy ktoś sie wybiera bez szczepienia tylko na test? jak to wyglada? ten test musi byc potwierdzony przez Sanepid?
Prosze o informację.

Musi być nie starszy niż 48 godzin. Nic na temat sanepidu nigdzie nie pisze.
https://www.gov.pl/web/chorwacja/zasady ... chorwacji2
Uprzejmie informujemy, że nadal w mocy jest obowiązek okazania nie starszego niż 48 godzin negatywnego wyniku testu PCR na SARS-CoV-2 lub szybkiego testu antygenowego (ważność obu testów liczy się od momentu pobrania materiału do badania).

Ja liczę, że jeszcze zniosą testy dla dzieci. Zobaczymy.
eryk_kr
Podróżnik

Postnapisał(a) eryk_kr » 11.05.2021 19:04

Kobal66 napisał(a):

Ja dzwoniłem do punktu w którym się szczepiłem z pytaniem o przyspieszenie drugiej dawki (pfizer).
Dostałem kategoryczną informację że nie ma takiej możliwości.

Dzisiaj zmieniłem termin szczepienia drugą dawką z 1 lipca na 20 maja, astra zeneca. Poszedłem osobiście do punktu szczepień - EXPO Kraków i mogłem sobie wybrać kiedy chcę się szczepić. Możliwości są...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

COVID - szczepionka - strona 106
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone