Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
renatalato
Cromaniak

Postnapisał(a) renatalato » 24.11.2017 11:26

Janusz Bajcer napisał(a):Zasmuciła mnie róża na nodze i pobyt w szpitalu.

Zdrówka Janusz :D
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 24.11.2017 17:09

Miałam dzisiaj mieć zabieg i wpadłam z grafika :evil: . Kolejny bezsensowny weekend w szpitalu :( .
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 24.11.2017 17:58

marze_na napisał(a):Miałam dzisiaj mieć zabieg i wpadłam z grafika :evil: . Kolejny bezsensowny weekend w szpitalu :( .

Współczuję :( Polska rzeczywistość w szpitalach, szkoda słów...

Mnie zdziwił tłum ludzi w sklepach z ciuchami. "Black friday" - rozumiem, ale żeby aż tak szaleć dla obniżki o głupie 20% :roll: (W Stanach to jest prawdziwa promocja - 80%) A rozbawił mnie fakt, że sama brałam udział w tym szaleństwie :oczko_usmiech:
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 24.11.2017 18:17

maslinka napisał(a):
marze_na napisał(a):Miałam dzisiaj mieć zabieg i wpadłam z grafika :evil: . Kolejny bezsensowny weekend w szpitalu :( .

Mnie zdziwił tłum ludzi w sklepach z ciuchami. "Black friday" - rozumiem, ale żeby aż tak szaleć dla obniżki o głupie 20% :roll: (W Stanach to jest prawdziwa promocja - 80%) A rozbawił mnie fakt, że sama brałam udział w tym szaleństwie :oczko_usmiech:

:lol: :lol: :lol:
yzedef
Cromaniak

Postnapisał(a) yzedef » 24.11.2017 19:02

maslinka napisał(a):

Dobry wieczór :D Szkoda tylko że u Nas wpierw poszły podwyżki a póżniej obniżki czyli jesteśmy na zero :D
fly
Cromaniak

Postnapisał(a) fly » 24.11.2017 19:45

Tak...
Płacisz 50% za coś, co nie chciałbyś nawet za darmo! :D
pozdro
fly
bonar
Cromaniak

Postnapisał(a) bonar » 25.11.2017 11:11

Wchodząc do marketu jesteśmy bombardowani plakatami: „okazja”, „obniżka cen”, „promocja”, „gratis”, przy wejściu stoją duże wózki, kosze poza zasięgiem wzroku, nastrojowa muzyka, dzingle i hostessy reklamujące niechodliwy produkt. Do tego wszystkiego odpowiednio rozlokowane produkty na półkach, nisko w zasięgu wzroku dziecka, na głównych alejkach rozlokowane artykuły związane z świętami i różnego rodzaju okazjami. Jak do tego marketingowcy ogłoszą „Black Friday”, to czarno widzę „tych rozemocjonowanych i bez rozsądku korzystających z „okazji?.

Czyli... zdrowy rozsądek!

Ucieszyło mnie natomiast, stopniowe wprowadzanie wolnych niedziel od pracy w marketach!
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 25.11.2017 21:56

bonar napisał(a):Ucieszyło mnie natomiast, stopniowe wprowadzanie wolnych niedziel od pracy w marketach!

A mnie nie bardzo bo w tygodniu mam mało czasu i często robię zakupy w niedzielę.
walp
Weteran

Postnapisał(a) walp » 25.11.2017 22:34

Vjetar napisał(a):
bonar napisał(a):Ucieszyło mnie natomiast, stopniowe wprowadzanie wolnych niedziel od pracy w marketach!

A mnie nie bardzo bo w tygodniu mam mało czasu i często robię zakupy w niedzielę.

To jakoś ten tydzień przeżyjesz.
W Niemczech i Austrii istnieje tzw. Sonntagsruhe, czyli "niedzielna cisza". Dają radę. :wink:
yzedef
Cromaniak

Postnapisał(a) yzedef » 25.11.2017 23:17

walp napisał(a):
Vjetar napisał(a):

W Niemczech i Austrii istnieje tzw. Sonntagsruhe, czyli "niedzielna cisza". Dają radę. :wink:

Dokładnie, jak jesteśmy tacy zorganizowani, przedsiębiorczy to nie damy rady zrobić zakupy w pozostałe 6 dni ?. W sobotę dużo sklepów mamy czynne do 22...
Mi to rybka tylko szkoda mi tych tysięcy ludzi po prostu co muszą pracować...
My z żoną robimy zakupy we czwartki wieczorem po pracy, po prostu szkoda nam weekendu na sklepy.
Zastanawiam mnie jak w tym roku będzie przed świętami, 23 w sobotę każdy więc kupi co chce 3 razy... pytanie czy w niedzielną wigilię będą sklepy sieciowe czynne ?
krutom
Cromaniak

Postnapisał(a) krutom » 26.11.2017 01:09

walp napisał(a):
Vjetar napisał(a):

Węgrzy już to przerobili.

Nie dali rady.
greenrs
Koneser

Postnapisał(a) greenrs » 26.11.2017 14:21

walp napisał(a):
Vjetar napisał(a):

A ja myślę, że wolny handel powinien być naprawdę wolny. Jeśli ktoś chce sprzedawać w niedzielę to wyłącznie jego sprawa a wszelkie odgórne regulacje są niepotrzebne a nawet szkodliwe. Jestem daleki od uszczęśliwiania kogoś na siłę - wiem, że najbardziej zainteresowani (czyli handlowcy) nie są jednoznacznie zadowoleni z takich ograniczeń. Zapewne będą jeszcze bardziej rozczarowani, gdy dostaną pierwsze wypłaty po wprowadzeniu niedzielnych ograniczeń. Poza tym, dlaczego tylko ta grupa zawodowa zasłużyła na taką "troskę"? Przecież w niedziele oprócz służb ratunkowych (co oczywiste), pracują także kierowcy, kolejarze, górnicy, hutnicy, restauratorzy, dziennikarze, aktorzy i dziesiątki innych zawodów! Czy kupienie w niedzielę obiadu w restauracji jest w porządku a kupienie telewizora już nie :?: Jedni lubią spędzać czas w kinie a dla innych równie wielką przyjemnością jest spędzenie dnia wolnego w galerii handlowej. Chociaż sam niedzielne zakupy robię wyjątkowo, jedynie w nagłych przypadkach, jestem daleki od oceniania innych i narzucania komuś swojego stylu życia i światopoglądu.
Moim zdaniem jedyną przyczyną wprowadzenia ograniczenia handlu w niedzielę jest frustracja przedstawicieli kościoła, którzy widzą galerie pełne ludzi przy coraz bardziej pustych kościołach. Troska o pracowników handlu jest tutaj wyłącznie zasłoną dymną i nie ma nic do rzeczy.
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 26.11.2017 14:37

greenrs napisał(a):
walp napisał(a):
Vjetar napisał(a):

A ja myślę, że wolny handel powinien być naprawdę wolny. Jeśli ktoś chce sprzedawać w niedzielę to wyłącznie jego sprawa a wszelkie odgórne regulacje są niepotrzebne a nawet szkodliwe. Jestem daleki od uszczęśliwiania kogoś na siłę - wiem, że najbardziej zainteresowani (czyli handlowcy) nie są jednoznacznie zadowoleni z takich ograniczeń. Zapewne będą jeszcze bardziej rozczarowani, gdy dostaną pierwsze wypłaty po wprowadzeniu niedzielnych ograniczeń. Poza tym, dlaczego tylko ta grupa zawodowa zasłużyła na taką "troskę"? Przecież w niedziele oprócz służb ratunkowych (co oczywiste), pracują także kierowcy, kolejarze, górnicy, hutnicy, restauratorzy, dziennikarze, aktorzy i dziesiątki innych zawodów! Czy kupienie w niedzielę obiadu w restauracji jest w porządku a kupienie telewizora już nie :?: Jedni lubią spędzać czas w kinie a dla innych równie wielką przyjemnością jest spędzenie dnia wolnego w galerii handlowej. Chociaż sam niedzielne zakupy robię wyjątkowo, jedynie w nagłych przypadkach, jestem daleki od oceniania innych i narzucania komuś swojego stylu życia i światopoglądu.
Moim zdaniem jedyną przyczyną wprowadzenia ograniczenia handlu w niedzielę jest frustracja przedstawicieli kościoła, którzy widzą galerie pełne ludzi przy coraz bardziej pustych kościołach. Troska o pracowników handlu jest tutaj wyłącznie zasłoną dymną i nie ma nic do rzeczy.

Jakoś ;) Czy to zasłona, nie wiem. Ograniczenie napewno.
fly
Cromaniak

Postnapisał(a) fly » 26.11.2017 15:00

Cze!
Dorzucę grono zakupowiczów-turystów którzy odwiedzają nasz kraj w weekend-y.
pozdo
fly
boboo
zbanowany

Postnapisał(a) boboo » 26.11.2017 18:47

greenrs napisał(a):(...) Moim zdaniem jedyną przyczyną wprowadzenia ograniczenia handlu w niedzielę jest frustracja przedstawicieli kościoła, którzy widzą galerie pełne ludzi przy coraz bardziej pustych kościołach (...)
Nie będę negował, ale w Niemczech sklepy w niedzielę zamknięte a i kościoły puste :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło? - strona 767
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone