Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 09.01.2015 22:55

Kiepura napisał(a):W ciągu kilkudziesięciu lat Europa, a przynajmniej jej część, z własnej gnuśnosci oderwała się od swoich korzeni i zaprzepaściła tysiąc lat przelewania krwi, by uczynić ten kontynent w miarę jednolity kulturowo i cywilizacyjnie. Kluczowe jest oczywiście słowo w miarę.

Słowem czas z krzyżem na sztandarze i z Bogiem na ustach zrobić porządek. Znaczy czas na krucjaty najwyższy.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 09.01.2015 22:58

Kiepura napisał(a):Zanim coś napiszesz to się zastanów, bo w przelewanie własnych fobii na papier, nawet ten wirtualny, do niczego dobrego nie prowadzi.

Jasne z fundamentalistami nie ma żartów. Ci martwi satyrycy z Paryża już się o tym przekonali.
giba0909
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) giba0909 » 10.01.2015 14:31

:D Zmieniając temat- mamy puchar Hopmana- bravo Janowicz, bravo Radwańska. :D
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 10.01.2015 14:57

realista2 napisał(a):
Kiepura napisał(a):Zanim coś napiszesz to się zastanów, bo w przelewanie własnych fobii na papier, nawet ten wirtualny, do niczego dobrego nie prowadzi.

Jasne z fundamentalistami nie ma żartów. Ci martwi satyrycy z Paryża już się o tym przekonali.

Ale, że co proszę ?
Naprawdę uważasz, że to była groźba albo jesteś czymś zagrożony ?
To była delikatna sugestia, że pisząc kompletnie bzdurne wywody możesz się narazić na śmieszność.

Przeglądnij sobie na chłodno swoje posty, posty kilku nazwijmy to "kolegów po szalu" choćby ostatnio w temacie o Owsiaku. Zobaczysz, kto jest stroną agresywną, kto w każdym temacie, choćby o algach w Adriatyku, wyjedzie ni z gruchy ni z pietruchy z katolibami czy innymi klechami w sukience. Kto brak własnych argumentów przykrywa agresją słowną i tanią demagogią i retoryka rodem z "Nie" czy wcześniej Trybuny Ludu.
Zastanów się kto tu jest fundamentalistą.

Łyk zimnej wody zalecam, z czystej życzliwości.
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 10.01.2015 22:42

Kamil Stoch sportowcem roku 2014 :D
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 11.01.2015 08:49

realista2 napisał(a):
Kiepura napisał(a):W ciągu kilkudziesięciu lat Europa, a przynajmniej jej część, z własnej gnuśnosci oderwała się od swoich korzeni i zaprzepaściła tysiąc lat przelewania krwi, by uczynić ten kontynent w miarę jednolity kulturowo i cywilizacyjnie. Kluczowe jest oczywiście słowo w miarę.

Słowem czas z krzyżem na sztandarze i z Bogiem na ustach zrobić porządek. Znaczy czas na krucjaty najwyższy.

Coś w tym jest. Od zarania dziejów wojny toczą najczęściej z podtekstów religijnych lub niezadowolenia , biedy społeczeństwa (Hitler, Lenin) . Spójrzmy na Islam, inkwizycje katolickie, rizanie polaków na Wołyniu przez nacjonalistów ukraińskich tchniętych duchowo przez popów prawosławnych, walki etniczn0-religijne pomiędzy chorwatami katolickimi, serbami prawosławnymi, a muzułmaninami z Bośni i Hercegowiny. Wyprawy krzyżowe, nawracanie indian i murzynów z Afryki na religie europejskie it., itd.

Biedne społeczeństwo - silny kościół, bogate społeczeństwo zachodnie słabiutki kościół, a zatem też i mniej pazerny na pieniądze. Czy ktoś się ze mną nie zgadza ???
Sven
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sven » 11.01.2015 10:11

Myślę, że wojny toczyły się i toczą bo ktoś robił/robi na tym ogromny biznes. A religia to dobra wymówka i zasłona żeby jakoś to wszystko usprawiedliwić. Wydaje mi się, że żadna religia z zasady nie jest stworzona do wywoływania wojen. To raczej problem naciągania pewnych teorii.
U zarania dziejów wojny miały służyć wzbogaceniu się albo poszerzeniu terytorium strony atakującej. A to, że akurat plemię obok wierzyło w wiewiórkę a nie w bobra było doskonałym pretekstem ;)
giba0909
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) giba0909 » 11.01.2015 15:30

Jutro poniedziałek i dodatkowo najbliższy weekend pracujący :(
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 12.01.2015 19:30

Cieszę się, bo się okazało, że kość łódeczkowata nie jest złamana, a co za tym idzie, gips można było zdjąć.
Martwi mnie trochę to, że ręka nadal mnie boli i jest lekko opuchnięta.
marco156
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marco156 » 12.01.2015 21:50

Co mnie ucieszyło? Hmm... chyba to, że wichura sobie poszła.A co wnerwiło? A mianowicie to, że rozrusznik w aucie do wymiany :evil:
Andzia*
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andzia* » 13.01.2015 10:09

Wczoraj pożegnałam przyjaciółkę z dawnych lat - młoda dziewczyna 38 lat. Choroba , zaskoczenie i zero szans .... Nie mogę się pozbierać . dopadła mnie beznadzieja .....
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 13.01.2015 10:13

Andzia* napisał(a): dopadła mnie beznadzieja .....

Przejdzie.
Życie toczy się dalej...wiem, że to brutalne.
marco156
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marco156 » 13.01.2015 12:02

Andzia* napisał(a):Wczoraj pożegnałam przyjaciółkę z dawnych lat - młoda dziewczyna 38 lat. Choroba , zaskoczenie i zero szans .... Nie mogę się pozbierać . dopadła mnie beznadzieja .....

Andzia, rok temu w Nowy Rok przeżywałem to co Ty teraz, a może nawet jeszcze bardziej...wtedy zginęło kilku moich znajomych oraz dziecko. Jednak czas wyleczył rany,pozostały wspomnienia.
giba0909
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) giba0909 » 16.01.2015 19:37

:cry: z innej beczki- właśnie przegraliśmy w ręczną z Niemcami.....
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.01.2015 22:50

Dyskusja o frankach przeniesiona do "frankowcy.org.pl"
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło? - strona 668
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone