Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 08.01.2015 17:19

Francuzi mają teraz tak naprawdę poważny problem z mniejszością narodową, która, jako tania siła robocza, ładnie im podciągała gospodarkę.

To, że będą mieli konflikty na tym tle było tylko kwestią czasu i kompletnie nie mieli pomysłu jak sobie z tym poradzić, więc problem odkładali i odkładali ...
Konflikt na tle różnic kulturalnych już dawno istniał między Europą i Azją. Tu i tu zupełnie inaczej pojmuje się swobody obywatelskie, ale to trzeba było przewidzieć i przeciwdziałać wcześniej, a nie robić ustępstwa na rzecz emigrantów.
Gdyby te społeczeństwa żyły w całkowitej symbiozie, ze wskazaniem na szacunek dla obyczajów miejsca, w którym się znalazły, współpracowały by na rzecz kompromisu i nie dochodziłoby do takich aktów przemocy.
Bez poklasku i spodziewanego wsparcia ze strony choćby części emigrantów nigdy nie udałoby się przeprowadzenie takiego zamachu.
Francuzi muszą, niestety, przestać być liberalni, ale to jest w tej chwili w interesie nas wszystkich.

EDIT myślałeś, że ja mam na myśli tych bogu ducha winnych dziennikarzy albo policjantów?
No weź ... :roll:
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 08.01.2015 21:08

Nie tylko oni mają takie problemy, pamiętacie angoli i tego żołnierza co go na ulicy zabili ?. Mam znajomych w londynie i się nasluchałem o imigrantach z dawnych koloni, wolno im dużo więcej jak nam polakom, nie pracują, zasiłki, kradną a zwróć im uwagę to od razu brak tolerancji i rasista. Kumpel mówił że wtedy jak tego żołnierza zabili to w ogóle media angielskie zdawkowo o tym informowały, u nas w kraju bez porównania więcej, bali się zamieszek. Masakra jakaś... tak narzekamy na Polskę ale pod tym względem to mamy super, ważne aby ten stan utrzymać i dbać o siebie (w sensie jako naród) a nie o mniejszości narodowe, oni są gośćmi i powinni się dostosować. Ciekawi mnie co będzie za 2 pokolenia, mój teść twierdzi że w europie będzie islam i same meczety :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.01.2015 21:26

weldon napisał(a):Francuzi mają teraz tak naprawdę poważny problem z mniejszością narodową, która, jako tania siła robocza, ładnie im podciągała gospodarkę.

To, że będą mieli konflikty na tym tle było tylko kwestią czasu i kompletnie nie mieli pomysłu jak sobie z tym poradzić, więc problem odkładali i odkładali ...
Konflikt na tle różnic kulturalnych już dawno istniał między Europą i Azją. Tu i tu zupełnie inaczej pojmuje się swobody obywatelskie, ale to trzeba było przewidzieć i przeciwdziałać wcześniej, a nie robić ustępstwa na rzecz emigrantów.
Gdyby te społeczeństwa żyły w całkowitej symbiozie, ze wskazaniem na szacunek dla obyczajów miejsca, w którym się znalazły, współpracowały by na rzecz kompromisu i nie dochodziłoby do takich aktów przemocy.
Bez poklasku i spodziewanego wsparcia ze strony choćby części emigrantów nigdy nie udałoby się przeprowadzenie takiego zamachu.
Francuzi muszą, niestety, przestać być liberalni, ale to jest w tej chwili w interesie nas wszystkich.

EDIT myślałeś, że ja mam na myśli tych bogu ducha winnych dziennikarzy albo policjantów?
No weź ... :roll:

Ja też tak myślałam. Na początku był tylko cytat z Moliera. Potem dodałeś zdjęcie z manifestacji poparcia dla tygodnika i usunęłam swój post.
Niestety, ale dużo ludzi w Polsce uważa, że ci satyrycy sobie na to zasłużyli...
A reszta to co piszesz- nikt nie mógł przewidzieć jak się skończy polityka migracyjna Francji. Już w l.60 Francja zaczęła przyjmować imigrantów ze swych byłych koloni. Chcieli dobrze, czuli, że są im to winni...Bomba cały czas tyka..
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 08.01.2015 21:30

I to właśnie martwi. Fakt, że to nie jest tylko problem Francji, czy Niemiec (tam jest najwięcej muzułmanów).
To staje się problemem całej Europy. Najgorsi są chyba salafici (niedawno pisano o planowanej przez nich ekspansji
na Polskę i Włochy), bo to od nich wywodzi się współczesny fundamentalizm islamski, a z fundamentalistami
się nie negocjuje, oni nie pójdą na ustępstwa.

Zamach trzeba z całą stanowczością potępić, a dla sprawców nie ma usprawiedliwienia.
Jednocześnie należałoby zwrócić uwagę, że tygodnik "Charlie Hebdo" nie pierwszy raz ściągnął na siebie
zawiść świata muzułmańskiego, bo satyryczne publikacje proroka Mahometa publikował wielokrotnie.

Francja sama dopuściła do szerokiego marginesu ekstremizmu islamskiego, wprowadzając model społeczeństwa multikulturowego, więc należało zdawać sobie sprawę z następstw, tak lekkomyślnych działań.
Oczywiście porządni muzułmanie powiedzą, że trzeba oddzielić ekstremizm od islamu, ale w takich sytuacjach
to raczej niemożliwe.

Zastanawiam się, co będzie jeśli jacyś nieodpowiedzialni Francuzi, w ramach odwetu np. podpalą meczet...
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 08.01.2015 21:52

walp napisał(a):
Zastanawiam się, co będzie jeśli jacyś nieodpowiedzialni Francuzi, w ramach odwetu np. podpalą meczet...

Dziś już były ataki, np. wrzucone granaty do jednego z nich, ludzie działają w emocjach i próbują się bronić, w głupi sposób. Tak naprawdę to ciężko w ogóle znaleźć rozwiązanie tego problemu i czy w ogóle takowe jest?.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 09.01.2015 02:36

Każda religia ogłupia. U nas nie ma muzułmanów, ale fundamentalistów nie brakuje. Jeszcze chwila , jeszcze moment i zobaczycie do czego są zdolni.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 09.01.2015 06:28

Można powiedzieć kraj ... co tam kraj, świat głupców. Cieszę się, że tacy niedotknięci "wirusem Dawkinsa", prowadzą ludzkość ku szczęściu.
garbowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) garbowski » 09.01.2015 06:36

..cieszy, że jest takie forum z którego tyle mądrego się można dowiedzieć.... :roll:
realista2 napisał(a):Każda religia ogłupia.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 09.01.2015 11:55

Uważasz, że ci fanatycy z Paryża mordujący niewinnych ludzi w imię Boga nie byli ogłupieni ?
Ktoś im powiedział, a oni uwierzyli że „Bóg tak chce”. Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga, niech najpierw pokażą listy uwierzytelniające..Dlaczego o to nie pytamy ?
Ciemny lud wszystko kupi ?
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 09.01.2015 19:25

Zmarł Józef Oleksy [*]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.01.2015 20:29

baunty napisał(a):Zmarł Józef Oleksy [*]

Szkoda chopa :cry:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 09.01.2015 21:09

A ilu z tych, którzy kiedyś jechali po chłopie jak po burej suce, dziś go przeprasza! 8O
Aż "miło" posłuchać....Obrazek
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 09.01.2015 21:14

JackDaniels;) napisał(a):
baunty napisał(a):Zmarł Józef Oleksy [*]

Szkoda chopa :cry:

:( bardzo Go szanowałam oraz uwielbiałam język, którym władał, wielka szkoda...

[*]
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 09.01.2015 22:05

realista2 napisał(a):Każda religia ogłupia. U nas nie ma muzułmanów, ale fundamentalistów nie brakuje. Jeszcze chwila , jeszcze moment i zobaczycie do czego są zdolni.

Zanim coś napiszesz to się zastanów, bo w przelewanie własnych fobii na papier, nawet ten wirtualny, do niczego dobrego nie prowadzi.

Drugie zdanie jest tak głęboko oderwane od rzeczywistości, że szkoda nawet komentować.

weldon napisał(a):Francuzi mają teraz tak naprawdę poważny problem z mniejszością narodową, która, jako tania siła robocza, ładnie im podciągała gospodarkę.

Ucieszył mnie fakt, ze mogę się z Tobą zgodzić. :D

W ciągu kilkudziesięciu lat Europa, a przynajmniej jej część, z własnej gnuśnosci oderwała się od swoich korzeni i zaprzepaściła tysiąc lat przelewania krwi, by uczynić ten kontynent w miarę jednolity kulturowo i cywilizacyjnie. Kluczowe jest oczywiście słowo w miarę.

Jak to było, dobrze albo wcale. No to koniec tematu.
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 09.01.2015 22:13

:wink: Cały problem w tym, że odrzucili "blok wschodni"
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło? - strona 667
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone