Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co przywozicie z Cro?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 02.08.2016 09:10

Uczulenie na słońce :( kosztowne i długotrwałe w leczeniu ......... i nie można degustować ....
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 02.08.2016 18:38

bluesman napisał(a):Uczulenie na słońce :( kosztowne i długotrwałe w leczeniu ......... i nie można degustować ....

A krem z filtrem czy bez filtra?
Marko66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marko66 » 03.08.2016 08:54

Ja przywiozłem z Istrii pamiątki, które pozwolą przetrwać do następnych wakacji: "trochę" wina czerwonego i białego (Malvazja ze srebrnym medalem Istrii) no i oczywiście grappa czysta i likiery na bazie grappy różne wersje (na rok musi wystarczyć): owoce leśne, orzechowa, miodowa (3 wersje), ziołowa (szałwiowo-anyżowa), pomarańczowo-grejfrutowa i z owoców dzikiej róży :D A poza tym prsut i miód. Mam nadzieję, że nie zabraknie :oczko_usmiech:
karin74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) karin74 » 07.08.2016 22:01

A ja min. mandat ze Słowenii :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 07.08.2016 22:14

krutom napisał(a):
bluesman napisał(a):Uczulenie na słońce :( kosztowne i długotrwałe w leczeniu ......... i nie można degustować ....

A krem z filtrem czy bez filtra?

Żadnego :( uważałem, ze jestem mocno opalony co było faktem organizm stwierdził, że jest inaczej :( Więcej tego błędu nie powtórzę :)
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 04.09.2016 11:05

P9040499_DxO800Web.jpg

Przywiozłem trochę kręgli :oczko_usmiech: i smokvy.

Loza i prsut nie zmieściły się w "kompozycji"
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 04.09.2016 11:17

Nieżle..... :D

Jedno pewne , ja w tym roku nie przywożę rakij do Pl , bo drzewo do lasu wiozę...... :oczko_usmiech:
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 04.09.2016 13:22

To przecież oczywiste Maniuś. Własnej roboty masz z gruszek, śliwek, a i zapewne i z buraka cukrowego. Na cholerę Ci wieżć z Chorwacji. Bo to wiadomo na czym to było pędzone i ile razy filtrowane ? :hut:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 04.09.2016 20:13

krutom napisał(a):
P9040499_DxO800Web.jpg

Przywiozłem trochę kręgli :oczko_usmiech: i smokvy.

Loza i prsut nie zmieściły się w "kompozycji"

Ładny zestawik.
Ja dziś w Humie zostawiłem ok.150€ - miejscowe trunki i specjały typu sery i szynki, ale można było sporo skosztować gratis wszystkiego i zaliczyliśmy pierwszy raz prawdziwego trufla... nic specjalnego :)
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 04.09.2016 20:42

złoto i precjoza ...
valdemar
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) valdemar » 04.09.2016 21:08

Parę butelek dobrego wina. 2 butelki oliwy Mala Vala z promocji w Kauflandzie, 2 butelki rumu Maraska, owcze sery z Bośni, kajmak, kawałek szynki. Produkty "od chłopa" odpuszczam bo to zwykle mity z mchu i paproci, niewiele różniące się ot tego co w sklepach, za to 2x droższe.

Więcej kupujemy wracając na Węgrzech, bo generalnie taniej - wino, salami, kiełbasa paprykowa i na leczo.
crk64
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) crk64 » 04.09.2016 21:34

Od wynajmujacej nam nocleg milej kobitki dowiedzialem sie, że "towary" z ryneczka można sobie darowac... podrobki.

Podzielcie się koledzy i koleżanki na forum lub PW, skoro to teraz w Cro załatwiane jest po cichu, gdzie zaopatrujecie się w Baska Voda i okolicach w dobrą oliwę, czy coś wyskokowego typu travarnica, orahovica etc. Na ryneczku widziałem miód rozmarynowy, wiec moze macie namiar na takie cuda ze sprawdzonej pasieki.

Ps. Nastawiony w życiu jestem na jakość, gardzę wszechotaczajaca nas w dzisiejszym świecie bylejakoscia, ale dołożą starań, aby t zmienić. Pomożecie?

Edit. Zrodelko milego Pana z St Jure nie wyschlo, wiec pozostaje mi namierzyc oliwe i ciekawy miod z okolic np. ten rozmarynowy.
Tak w ogole smieszna sprawa, ale moja przyszla niedoszla tescioweczka robi duzo lepszy Ajwar, niz ten z Podravki. Pewnie nawet nie wie, ze to przygotowuje ;)...
shrek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) shrek » 08.09.2016 14:09

Jedź do górnej Breli w kierunku wjazdu na autostradę "Šestanovac", jak zobaczysz pierwsze domy po zjeździe z magistrali to tam kupisz u p. Škrabić , ma przy domu figurkę osła. Można wszystko popróbować tj. Prosek czerwony i biały, wiśniówkę, travaricę oraz oliwę.
crk64
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) crk64 » 09.09.2016 23:26

Dzieki za info. W dzisiejszy wypad do Dubrownika zaopatrzyłem się w oliwe przy ujściu Naretwy, ale jak wystarczy czasu, to sprobuje namierzyć Pania Škrabić, a noz cos mnie zainteresuje z jej asortymentu.

Mala konkluzja dot. wypasow z Cro - polecane twarde sery bośniackie np. owcze sa cholernie drogie. W jednym z marketow w Neum jakiś standardowy ser owczy kosztowal 25KM (lekko ponad 2x), zas lepszej firmy, niestety już z białym nalotem, 50KM. Skad taki narzut w cenie, skoro wszystko inne wydaje się nawet tanszy niż w PL?
heca7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) heca7 » 10.09.2016 08:05

karin74 napisał(a):A ja min. mandat ze Słowenii :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Przebijam-mandat z Serbii :D to dopiero horror.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Co przywozicie z Cro? - strona 44
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone