Bałtyk przerażał mnie najbardziej ilością kiepów w piachu
Przy wejściu na plażę stała knajpka piwna, pety z popielniczek wywalano tam właśnie na plażę
I nie piszę tu o jakimś za.upiu, to fakt - z plaży w niemałym mieście Władysławowie.
.png)
.png)
I nie piszę tu o jakimś za.upiu, to fakt - z plaży w niemałym mieście Władysławowie.
.png)
rich72 napisał(a):...O rurach wyprowadzonych w morze na razie nie wspominam ...

.png)
.png)
dąbrówka napisał(a):Byliśmy w tym roku, zobaczyliśmy i już na Istrię nie wrócimy
pasażer napisał(a):nigdy nie spotkałem aby ktoś je w sklepie oddawał
.png)
pasażer napisał(a):Ciekawi mnie jakie są opłaty w Chorwacji za wyrzucanie śmieci.
Turyści produkują codziennie kilogramy odpadów, a gospodarz wrzuca worki do wspólnego pojemnika, więc muszą być opodatkowani solidarnie czy goszczą u nich turyści czy rodzina żyje sama skromnie. Nie zauważyłem również w Chorwacji pojemników na plastik, a z pewnością butelek mają tony. Czy są w stanie to później posegregować? Za butelki plastikowe typu CocaCola zwrot 0,50kn ale nigdy nie spotkałem aby ktoś je w sklepie oddawał. Sam na koniec pobytu oddałem szkło po bro. Kaucja za butelkę po piwie w Konzumie wynosiła 1,25kn, a obok w Studenacu pobierali 3,00kn. Trochę tego się nazbierałoZielona ekologiczna torba z ładnym napisem s Vama kroz život u očuvanju prirode stanowczo za droga 10kn i tak jak u nas przy kasie produkty pakowane w reklamówki, w Cro po 0,49kn. Dodam, iż torbę na zakupy zabrałem akurat z Polski, a jak zdarzyło się zapomnieć to kupiłem właśnie tą zieloną.
Może któryś z rezydentów przybliży temat?
Pozdrav
.png)
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Co do opłat za wywóz śmieci.. Pewnie w każdej gmienie rozwiązane jest to inaczej, ale u nas na przykład opłata ze wywóz śmieci uzależniona jest od powierzchni użytkowej domu ... w ten sposób właściciele apartamentów do wynajmu płacą więcej...
Segregacja śmieci: nasza gmina rozprowadziła wśród mieszkańców ulotki z informacją, którego dnia tygodnia jakiego typu odpad jest wywożony, zatem o ile mieszkańcy się stosują, tak właśnie wygląda segregacja.
.png)
Może za bardzo uprościłam.. nie zapominajmy o specyfice regionu.....Jesli ktoś ma 80 m2 i dwoje czy troje mieszkańców w obiekcie, nie ma apartamentów do wynajmu to jedna taryfa.. a kiedy dom ma 300 - 400m2 i apartamenty, czyli i są i goście, ktorzy "produkują" nieco więcej śmieci niż dwu- czy trzyosobowa rodzina na 80 m2....to druga taryfa... Tu metraż ma znaczenie, bo są standardy metrażu w apartamantach do wynajmu (okreslane podczas kategoryzacji). Metraż wtedy określa liczbę potencjalnych turystów, zatem i potencjalną ilość śmieci.pasażer napisał(a):Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Co do opłat za wywóz śmieci.. Pewnie w każdej gmienie rozwiązane jest to inaczej, ale u nas na przykład opłata ze wywóz śmieci uzależniona jest od powierzchni użytkowej domu ... w ten sposób właściciele apartamentów do wynajmu płacą więcej...
Segregacja śmieci: nasza gmina rozprowadziła wśród mieszkańców ulotki z informacją, którego dnia tygodnia jakiego typu odpad jest wywożony, zatem o ile mieszkańcy się stosują, tak właśnie wygląda segregacja.
Dziwne trochę rozwiązanie, bo metry kwadratowe śmieci nie produkują. Ktoś ma 100m2, mieszka w dwie osoby i zapłaci więcej od rodziny 5 osobowej mającej dom 80m2.
Jeżeli jest stała opłata, to segregacja jest znikoma, a kary w UE nie są małe.
.png)
Janusz Bajcer napisał(a):dąbrówka napisał(a):Byliśmy w tym roku, zobaczyliśmy i już na Istrię nie wrócimy
Byłem 4 razy, chętnie pojadę 5 raz
dąbrówka napisał(a):czy aż tak są pewni siebie, że i tak tu znowu wrócimy?
Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko