Jedną z największych niedogodności na jakie napotkałem na Istrii jest prawie całkowity brak oznaczeń numerów dróg na drogowskazach.
Czasami przecież jest tak, że nie chcesz być prowadzonym przez drogowskazy do konkretnej miejscowości, tylko - znaleźć KONKRETNĄ DROGĘ. Tymczasem drogowskazy na Istrii owszem są, ale wskazują kierunki "na miejscowość". Bez sensu jest to tym bardziej, że kupujesz dużą chorwacką wypasioną mapę Istrii (w przeliczeniu za 30 zł!) na której wiele dróg ma swój numer- tyle że ten numer nie pojawia się w realu, ani na drogowskazach, ani nawet już na danej drodze. Problem pojawia się gdy człowiek jedzie na wakacje także po to by pozwiedzać i to niekoniecznie tylko główne miasta przy głównych drogach - wtedy to właśnie szuka się raczej konkretnych dróg, i drogowskazy tylko z nazwą miejscowości docelowej nie są przydatne (bowiem do owej miejscowości prowadzą 4 różne drogi i ja szukam jednej z nich, a nie jakiejkolwiek z tą miejscowością u celu).
Wyjątki to najgłówniejsze drogi Istrii typu "21" choć i tu na wielu drogowskazach wcale nie ma że zbliżasz się do "21", a raczej jest informacja że w lewo to na "Buje". Mam wrażenie że u nas jednak gdy droga ma w ogóle nadany numer to on się pojawia na drogowskazach.
Jest jeszcze inna możliwość: mapy chorwackie fantazjują na temat numerów dróg.
Mieliście z tym problem?

.png)
.png)
.png)