Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Beaujolais nouveau

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda
Beaujolais nouveau

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 06.11.2008 09:10

Czy obchodzicie to święto? Co o tym sądzicie? Trzeci czwartek listopada coraz bliżej.
WINO

Pozdrawiam
Jacek
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 06.11.2008 09:30

Kiedyś dwa czy trzy razy zdarzyło mi się kupić. Z racji, że jest to młodziutkie wino głowa po nim boli - przynajmniej mnie. Więc teraz już nie kupuję.
-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 06.11.2008 09:56

Mnie też to winko nie podchodzi :?
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 06.11.2008 10:06

Taka refleksja mi się nasuwa...
Jak sprzedać produkt, którego nikt nie chce kupić ?? Francuzi wymyślili święto młodego wina i rozpropagowali je praktycznie na całym świecie. I tak sprzedaż młodniaka rośnie z roku na rok. Vivat spece od marketingu
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 06.11.2008 10:08

JacYamaha napisał(a):Czy obchodzicie to święto? Co o tym sądzicie? Trzeci czwartek listopada coraz bliżej.
WINO

Pozdrawiam
Jacek

Nie jestem w stanie zrozumieć, jak można czerpać jakąkolwiek przyjemność z picia kwasa, który pleśnieje 5 minut od otwarcia butelki....

Pozdrawiam
Rafał
-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 06.11.2008 10:08

Każdy pomysł dobry żeby tylko sprzedać towar.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 06.11.2008 10:20

Podchodzi, nie podchodzi, ale od wielu lat obchodzimy ze znajomymi święto wina. Najczęściej u nas w domu zbieramy się w odpowiedni czwartek, kupujemy kilka butelek Beaujolais Nouveau i degustujemy. Zdajemy sobie oczywiście rację z "walorów" tego wina, ale tradycja zobowiązuje.
Obrazek
Oto przykład z 2005 roku
-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 06.11.2008 10:25

Proszę a jednak są wśród nas smakosze tego wina :wink: :D
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 06.11.2008 10:27

-Yaro- napisał(a):Proszę a jednak są wśród nas smakosze tego wina :wink: :D

Bez przesady z tym "smakoszem". Lubimy się spotykać i degustować, a smak znają ci co to wino piją. :D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 06.11.2008 11:34

Kilka osób na forum jest z okolic Zielonej Góry czyli naszego zagłębia winiarskiego-czy już przyjął się ten zwyczaj z rodowitego napitku? Czy przyjmujemy i adaptujemy imperialistyczne zwyczaje...

Pozdrawiam
Jacek
gosku24
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosku24 » 06.11.2008 15:23

Nie wiem jak w Zielonej Górze jest,ale Ja mam od kilku lat swoje własne poletko winorośli, nie duże około 50 krzaczków winnych i kilka deserowych.Próbowaliśmy taki zwyczaj wprowdzić ,ale jednak wolimy wino takie jak powinno być.

:D
kornel87
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kornel87 » 06.11.2008 18:43

odnośnie wina mam pytanie do wszystkich cromaniaków. Czy ktoś brał udział w obchodach święta wina w Chorwacji? Chodzi mi oczywiście o Martinje (11 listopada). Może ktoś zechce podzielić się wrażeniami z tego jak przebiegało "chrzczenie moszczu"?
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 07.11.2008 18:45

Beaujolais nouveau to może niekoniecznie, ale... lat temu już kilka wybraliśmy się do Znojmo na winobranie . W czasie tych świątecznych dni całe miasto ogarnięte jest szaleństwem degustacji burčáka.

Obrazek

Obrazek

Wyzwanie wielkie (w każdym bądź razie dla takiej głowy jak moja), bo żeby odczuć jego dobroczynne działanie, trzeba wypić tyle, ile się ma litrów krwi "w człowieku" i dopiero wówczas jest się w pełni odnowionym :wink: . Trunek co prawda procenty ma słabe (jakieś 3-6), ale to tylko w trakcie zażywania wydaje się, że to niepozorna lemoniadka :lol: . Burčák bowiem wewnątrz nas cały czas pracuje i działa ze spotęgowaną mocą! No, ale raz w roku trzeba przejść takie oczyszczenie...
Od tamtego wyjazdu co roku bawimy się przy burczaku w pierwszy weekend paździenika w naszych przyjaciół, którzy stosowną ilość nastawiają jakieś półtora tygodnia przed właściwymi zbiorami w ich winniczce.
W czasie sezonu winobrania burčák jest tradycyjnie pijany przede wszystkim na Morawach, gdzie winnic sporo, ale w innych regionach Czech również (np. dwa tygodnie temu w Jeseniku też można było nań trafić). Burčák trudno nazwać młodym winem, bo do takowego mu jeszcze bardzo daleko :arrow: pojawia się jakieś 1,5 - 2 tygodnie od rozpoczęcia fermentacji moszczu i trzeba go szybko wypić, żeby nie stracił swoich walorów smakowych. Trwałość burčáka z białych winogoron to jakieś 3 max 5 dni, z czerowonych tylko kilkanaście godzin - bo napój cały czas fermentuje i wkrótce traci swój słodki smak, dzięki któremu (przy towarzyszących orzeźwiajacych bąbelkach) pije się go jak lemoniadkę. Jeślli więc nie wpasujemy się w odpowiedni moment fermentacji - to po burczaku.

Obrazek

Jeśli ktoś jeszcze nie zna tego smaku , to zachęcam do spróbowania przy najbliższej nadarzającej się okazji (przykładowo w przyszłym roku we wrześniu jadąc do/ wracając z Cro) :) . Nie można się tylko zrażać mętnym wygladem płynu - taki musi być 8) :wink: :D

Obrazek
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 20.11.2008 13:07

Od północy oficjalnie dostępne tegoroczne "Mamroty" :)
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 20.11.2008 13:30

Oficjalnie od północy, nieoficjalnie dla 'smakoszy" lub lubiących wino, świętowanie, zabawę winem, od wczoraj. Zakupiłem, to wiem.
Przygotowania do przyjęcia gości i degustacji tego "kwachu" trwają. Sery, salami, wędzonki i danie gorące (zupa gulaszowa-nie mam tradycyjnych francuskich białych kiełbasek) już prawie gotowe.
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone