Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Beaujolais nouveau

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.11.2011 07:22

Inna sprawa, że, podobno, Francuzi nie nadążają za konkurencją i tracą najlepsze rynki na rzecz Chile, RPA, a nawet amerykańskich producentów wina.

Wszędzie trąbią, że spożycie wina rośnie, natomiast produkcja we Francji spada.

Zdaje się, że koniak za to im się mocno trzyma.
Podobno to, od jakiegoś czasu, hit afroamerykańskiej młodzieży - koniak z colą :)

Pozdrawiam
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 18.11.2011 09:55

weldon napisał(a):koniak z colą :)

:roll: 8O
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 18.11.2011 10:05

weldon napisał(a):Inna sprawa, że, podobno, Francuzi nie nadążają za konkurencją i tracą najlepsze rynki na rzecz Chile, RPA, a nawet amerykańskich producentów wina.

Bo Francuzom ciągle się wydaje, że napis Made in France na etykiecie stanowi najlepszą rekomendację i powód do windowania ceny za wyrób miernej jakości. Niestety jeśli chodzi o wina ze średniej półki, te francuskie są obecnie chyba najgorsze. Moim zdaniem ustępują chilijskim, płd afrykańskim a zwłaszcza węgierskim czy chorwackim :wink:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 18.11.2011 10:35

greenrs napisał(a):
weldon napisał(a):Inna sprawa, że, podobno, Francuzi nie nadążają za konkurencją i tracą najlepsze rynki na rzecz Chile, RPA, a nawet amerykańskich producentów wina.

Bo Francuzom ciągle się wydaje, że napis Made in France na etykiecie stanowi najlepszą rekomendację i powód do windowania ceny za wyrób miernej jakości. Niestety jeśli chodzi o wina ze średniej półki, te francuskie są obecnie chyba najgorsze. Moim zdaniem ustępują chilijskim, płd afrykańskim a zwłaszcza węgierskim czy chorwackim :wink:

...i Mamrotowi.

Obrazek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.11.2011 10:53

Maciek1956 napisał(a):
weldon napisał(a):koniak z colą :)

:roll: 8O

Chyba nie jesteś rasistą ? :lol:

Francuzi uwielbiają celebrować legendę koniaku. Właściciele marki Camus z prawdziwą skromnością deklarują, że "nie ma nic prostszego, niż wytwarzać koniak. Wystarczy mieć ojca, dziadka i pradziadka, którzy robili to przed tobą". A jednak w owej tradycji coś pęka. Oto w prasowym wywiadzie spadkobierca wielkiej marki Gilles Hennessy bez skrępowania zapewnia, że jego marka : jest bardzo mocna w społeczności hip hopu i rapu". Przyznaje, że sami propagują picie koniaku zmieszanego z Martini, i z dumą dodaje: "w Ameryce koniak pity jest w drinkach, na lodzie albo z wodą". Świat się kończy? Nie, po prostu chodzi o pieniądze. Zachęcając do robienia drinków i kokietując hip hopowców zwiększa się sprzedaż.

Źródło: http://www.polityka.pl/rynek/gospodarka ... z1e38dIIm6

Pozdrawiam :D
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 18.11.2011 21:38

u nas w Chorwacji ostatnia sa akcje.....duzych znirzek wyn chorwackich i zagranicznich z zniszkamy ktore dochodza nawet do 43%...
Tak ze teras may w Kaufland naprziklad wyna z Francji, Wloch, Australi i Czile kture z cen 40-35 kun mozna kupic za 20 kun. Po prostu nie schodzily....Oczewiscie na zniszkach sa tez i wyna chorwackie. Jednak duzo ludzi kupuje domowe wina z "luzu". I w tym roku pogoda bila dobra, w gronach duzo cukru. Ludzie musza wipruznic beczki bo nowe wino jusz sie przelalo i trzeba go do beczek (lub nierdzewnich beczek) nalewac.
Pozdrawiam serdecznie Leon
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 18.11.2011 21:53

Do niedawna czekałam na 3ci czwartek listopada .... jakoś tak z sentymentu :)
ale od czasu wypicia paru 10litrowych kartonów przepysznego wina już nie mam na co czekać ...;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.11.2011 00:09

szkoda, że niedostępne to winko.
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 19.11.2011 08:09

arturac napisał(a):szkoda, że niedostępne to winko.

które? bożole? czy to moje portugalskie? ;)

aaaa teraz widzę na tej stronce....
a bardzo byś chciał? ;)
to napisz do mnie - mam adres w profilu, a ja postaram się jak najszybciej wyciągnąć info od źródła ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.11.2011 08:15

BeJur napisał(a):

Chińskie :!: 8O Bracia skośni oczy nazywają w Chinach miejscowości np.: "Bo zole" aby nie łamać licencji i produkować winko pod znaną nazwą, czyli własną-swoją. :roll:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 19.11.2011 15:50

smoki3 napisał(a):
BeJur napisał(a):

Chińskie :!: 8O Bracia skośni oczy nazywają w Chinach miejscowości np.: "Bo zole" aby nie łamać licencji i produkować winko pod znaną nazwą, czyli własną-swoją. :roll:

Podobnie z szynką... :?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 19.11.2011 16:45

Jacek S napisał(a):
smoki3 napisał(a):
BeJur napisał(a):

Podobnie z szynką... :?

... i z samochodami i z elektroniką i z samolotami ... :D

Długo by wymieniać.

Ostatnio nawet ... lotniskowiec podrobili :D

Najlepiej od razu powiedzieć: tak jak ze wszystkim, tylko w pośledniejszym gatunku ;)

Najpopularniejsze trzy słowa na świecie?

No, jakie? :D
Temcza
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Temcza » 19.11.2011 17:21

Made in China :D :D :D :twisted:
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 20.11.2011 23:39

A u mnie "bożole" właśnie kończy fermentacje. Czyściutkie bez dopalaczy. Z winogron. Będzie dobre :) .
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 15.12.2011 11:10

Bożole się skończyło, a ja już wiem, dlaczego tam mi smakuje ... żubrówka :)

To ... działa ;)
Poprzednia strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone