Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Beaujolais nouveau

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 20.11.2008 13:41

Burcak--ojjj, piło się, piło. W Mikulovie, znany niektórym z Was, Jaromil Crhan, zaprowadził nas do przyjaciela winiarza. Druga połowa września, degustacja burcaka odbyła się, ale faktycznie pracuje długi czas, nogi robią się miękkie nawet po niewielkiej ilości napitku.
W Austrii to chyba nazywa się STUM.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 20.11.2008 13:59

zwlasza ja lubie wyraziste smaki. czerwone wytrawne jest OK. jak jeszcze do tego ten kwasek mlodego tu juz jestem w 100% szczesliwy
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 20.11.2008 14:38

maciek1956 napisał(a):...tradycyjnych francuskich białych kiełbasek ...

A jutro tradycyjna francuska zupa cebulowa :wink:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 20.11.2008 15:39

JacYamaha napisał(a):
maciek1956 napisał(a):...tradycyjnych francuskich białych kiełbasek ...

A jutro tradycyjna francuska zupa cebulowa :wink:

O tych kiełbaskach do Beaujolais Nouveau mówili dzisiaj rano w TV.
Cebulowa :?: :D dla tych co tracą kontrolę wyśmienita, dla degustatorów, smakoszy nie będzie potrzebna :D
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 20.11.2008 16:30

Nie trzeba szukać w nim głębi ani spodziewać się wyjątkowych doznań. Trzeba je pić i cieszyć się, że już jest. Wartością jest młodość i bezpretensjonalność ----- to cytat z GW.
gosku24
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosku24 » 20.11.2008 20:38

Jestem po szklaneczce swojego własnego młodego winka.
Nie klarowne ,kwaśne jak cholera,ale idzie pić. :wink:
Jeszcze zostało w dzbanku,więc idę na dalszą degustację :lol:
Wszystkim życzę miłego świętowania :D
:papa:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 20.11.2008 21:36

Ze sporym zdziwieniem stwierdzam, że tegoroczne "Bożole" jest wyjątkowo mało kwaśne, całkiem zdatne do picia.
Domowe--w tym roku nie robiłem, mam jeszcze zapasy zeszłego roku i starsze, leżakują.
marsylia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsylia » 21.11.2008 08:40

Ja tam wczoraj prawie Beaujolais Nouveau piłam, bo winko czerwone roboty teścia, które stało i stało i nie mogło się doczekać, bo kwas straszliwy :wink: , ale jam go podgrzała i dorzuciła cynamonu, wanilii, goździków i przyprawy do grzańca, to zeszło caaaałe :lol: i wszyscy chwalili jakie dobre :D
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 21.11.2008 11:09

Obrazek
Takie degustowaliśmy
Obrazek
Po zapoznaniu sie ze smakiem Beaujolais Nouveau przeszliśmy na zdecydowanie lepsze wina, szczególnie warte polecenia było to z lewej strony, 14 lat leżakowało i oczywiście Bol chorwacki.
Obrazek
Jako podkład mieliśmy zupę gulaszową węgierską (brak zdjęcia) i taki talerzyk zimnych zakąsek (salami węgierska, sery i moje wyroby). Były też specjalne cebulki marynowane z oliwkami.
gosku24
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosku24 » 21.11.2008 11:25

Znalazłam troche informacji w necie na temat święta młodego wina w innych krajach.

Swoje młode wina mają oczywiście także Włosi. Młode wino włoskie oznaczone jest symbolem "Novello" (odpowiednik francuskiego nouveau, nie jest to gatunek wina). We włoszech premiera młodych win rozpoczyna się nieco wcześniej niż we Francji, bo już 6 listopada.

Hiszpańskie, młode, nieleżakowane wina nazwane są 'vino joven'. Nie udało mi się znaleźć niestaty żadnych bliższych informacji na temat święta wina w Hiszpani.

Jako ciekawostkę można dodać, że nasi sąsiedzi Czesi (a dokładnie Morawiacy) też mają swoje młode wino i święto wina. Wino to nazywa się Svatomartinské - nazwa pochodzi od dnia świętego Marcina (11 listopada) i w tym też dniu rozpoczyna się jego picie.

Ciekawe, czy w Polsce doczekamy się Święta Młodego Polskiego Wina z prawdziwego zdarzenia? Nie będzie to prawdopodobnie święto na miarę Beaujolais nouveau no ale fajnie by było mieć nawet mniejsze ale własne. :D
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 17.11.2011 21:40

Obrazek

Tradycja spotkań winiarskich wygasa :cry:
Ale my, tzn ja i żona "właściwe wino" dzisiaj wypiliśmy.
Podkład--sałatka z czerwonej i białej fasoli, kukurydza i ogórek konserwowy, oliwki i pieprz, krem balsamiczny. Na gorąco zrobiłem indyka w warzywach mieszanki chińskiej.
Tegoroczne "bożole" wg nas nadaje się tylko do szybkiego wypicie lub wylania. Wyjątkowo niedobre. :!: :cry:
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 17.11.2011 23:06

...podobno najwięcej kupuje go Japonia, świetnie albowiem wpisuje się w tradycje i tajniki japońskiej kuchni

Maciek1956 napisał(a):Tradycja spotkań winiarskich wygasa :cry:

...tak, to niestety prawda, ostatnio już dosyć dawno sączyliśmy nawet całkiem niezłe "bożole" wspólnie z naszymi zachodnimi sąsiadami w jednej ze szczecińskich winiarni :wink:

Thomas był nim zachwycony, no nie powiem miało swój urok :D
Ostatnio edytowano 18.11.2011 06:53 przez majeczka, łącznie edytowano 1 raz
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 18.11.2011 00:02

Bozole nigdy nie pile ale obchodze swiento wina Matrinje (wtym roku na wispie Lastowa z rodzina znajomego rybaka ktorego zona jest Martyna)
....mlode wino wedle mojej wiedzi moze bic troche slodke i nieklarowne ale nie powino bic kwasne...
Pozdrawiam Leon
lhd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lhd » 18.11.2011 01:12

Nie obchodzę tego święta. Wino lubię ale nie młodziaki. Travarica, gruszkówka, prosek stoją i nie ma kto pić ;)
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 18.11.2011 07:10

Francuzom też się podobno znudziło.
Wyczytałem, że w ostatnich latach sprzedaż Beaujolais nouveau, spadła dwunastokrotnie.
Wczoraj wieczorem rozmawiałem, z przyjacielem z Paryża, zeznawał że święto w tym roku przebiegało niezauważalnie ... co kilka lat temu było nie do pomyślenia. 8)

A w kryzysie podobnież pije się więcej ! :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone