Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bankomaty bez prowizji

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 24.04.2026 17:54

marekkowalak napisał(a):Sprawdziłem przed chwilą Czarnogórę w historii Revoluta. W 2023 r. wypłacałem tam z bankomatów bez prowizji - jeśli nic się nie zmieniło, to nadal tak jest.

Dzięki. Jeśli tam dojadę to sprawdzę :)
Gdyby Cię przypadkiem zniosło do Albanii, to tam jest prowizja 5 euro.

Nie planuję ale przypadkiem kto wie :)
Brasilia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Brasilia » 05.06.2026 07:02

Witam!
Jako, że bank Santander w Polsce przekształcił się w Erste, który również operuje w Chorwacji mam pytanie: czy ktoś już sprawdzał czy wybieranie pieniędzy z bankomatów Erste jest bezpłatne (bez ATM fee 5 euro). W sieci ciężko się dowiedzieć niby na stronie banku pisze, że za darmo, ale nie wiadomo czy nie dodają opłaty operatora bankomatu i najlepiej jakby, ktoś już sprawdził organoleptycznie i miał ochotę mi odpowiedzieć to byłbym wdzięczny ;-) niby to 5 euro nie duża kwota, ale cebula w sercu boli :-P
tygrysek0038
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrysek0038 » 08.06.2026 14:47

Podbijam temat.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 14.06.2026 16:37

W czwartek wypłacałem z bankomatu Erste na Stradunie w Dubrovniku - prowizja 5 euro
Brasilia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Brasilia » 15.06.2026 06:54

marekkowalak napisał(a):W czwartek wypłacałem z bankomatu Erste na Stradunie w Dubrovniku - prowizja 5 euro

Tak żem czuł, że jednak za darmo nie dotyczy Chorwacji :oczy: . Marku oczywiście masz konto w Erste, tak dla pewności?
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 15.06.2026 18:39

Brasilia napisał(a):
marekkowalak napisał(a):W czwartek wypłacałem z bankomatu Erste na Stradunie w Dubrovniku - prowizja 5 euro

Tak żem czuł, że jednak za darmo nie dotyczy Chorwacji :oczy: . Marku oczywiście masz konto w Erste, tak dla pewności?

Nie, Revolut
Brasilia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Brasilia » 19.06.2026 07:30

marekkowalak napisał(a):
Brasilia napisał(a):

Nie, Revolut

Ale ja pytałem o posiadaczy konta/karty Erste czy może ktoś wybierał... chyba nie doczytałeś pytania ;)
Adax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adax » 20.06.2026 00:57

Tak naprawdę to możemy mieć 3 różne opłaty: 1-operatora bankomatu, 2-koszty przewalutowania, 3-prowizja banku. Zwykle na karcie można zablokować 1(surcharge) i 2(DCC). Ostatnio w Czarnogórze testowałem na wielu bankomatach i niestety nie spotkałem przyjaznego mBankowi -każdy chciał od 4.99 - 6.99 Euro opłaty operatora i musiałem odblokować 1. Pomimo, że wypłaciłem z konta walutowego to i tak mBank pobrał prowizję 5 zł. Podpowiedzcie proszę które bankomaty za granicami (na Bałkanach) obsługują karty mBank lub Revolut bez kosztów operacyjnych?
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 20.06.2026 01:34

Adax napisał(a):odpowiedzcie proszę które bankomaty za granicami (na Bałkanach) obsługują karty mBank lub Revolut bez kosztów operacyjnych?

W tym roku w Chorwacji nie miałem okazji testować. Ale rok temu było tak:
empire13 napisał(a):W Varazdin PBZ i HPB revolutem bez prowizji. Curve z prowizją.
Zagrebecka standardowo z prowizją.

a 3 lata temu tak:
empire13 napisał(a):Zacząłbym od sprawdzenia bankomatów sieci Agram, PBZ a później OTP i HPB. W tych dwóch ostatnich prowizja chyba zależała od lokalizacji bankomatu

Ale że w tym temacie zmiany następują szybko to najlepiej poczekać na info od wypłacających w tym roku.
Poprzednia strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne