Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Alternatywa dla autostrad

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
klonas
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) klonas » 26.08.2008 02:21

janniko - Dziękuje trafione w sedno! Mam masę pracy przygotowawczej i jeszcze zarobkowej :D Wiec odezwę się na dniach - Dziękuje.

Co do autostrad w polsce to co innego inne drogi są do bani... Dlatego czekamy na alternatywe co innego mieć możliwość.Jezeli jest tak jak mówisz Bośnia piękne widoki! Biore .Jak sie przejadę na wyborze, to wroce Autostradą... Widzicie mnie nie interesuje pędzić przez autostradę ale nie uważam ,ze nie autostrada jest zla. Mam coś takiego ,ze chce nieraz sie zatrzymać coś zobaczę i patrze... podziwiam może drzemka... :D i dalej w trase... Podróż traktuje jako wycieczkę... Dlatego jadę samochodem inaczej wybral bym samolocik :D Też piękne widoki...
Obiecuje jedno. Jak wrocę opisze dokladnie wrażenia własne, może zmienię zdanie...
M.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M. » 26.08.2008 15:53

klonas,tak ideologicznie od autostrad bym się nie odżegnywał,ale Cię rozumiem.Jedno jast dla mnie pewne:kto nie jechał magistralą jadrańską,ten wiele stracił i myśląc,że zna najpiękniejsze widoki Chowacji bardzo się myli.A już pierwsze sto-dwieście kilometrów licząc od góry (od północy) to są takie widoki,że cromaniak,który tego nie widział jest kaleką.Może "stracisz" cały dzień na przejazd,ale oczy napasiesz.Oczywiście musisz tak wycyrklować,aby jadrankę pokonywać w dzień,a potem ciekaw jestem Twoich wrażeń.Z Zoppot poważnie bym rozważył jazdę na dół przez Niemcy autostradami,a potem jadranką dalej na Dubrovnik.Gdzie wygrzewając się na plaży podejmniesz decyzję jak wracać.Satysfakcja,że zrobiłeś chytrych Słoweńców w bambuko ...bezcenna.A za 35 euro kupisz sobie morze prosku :) .
klonas
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) klonas » 27.08.2008 23:21

"jadrańską" A co to za droga? szukam i jej nie widze - :oops:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.08.2008 05:48

klonas napisał(a):"jadrańską" A co to za droga? szukam i jej nie widze - :oops:

to nadmorska trasa od Rijeki do Dubrovnika :lol:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 28.08.2008 06:24

Mówią też - jadranka lub jadrolinia..

po hrvatsku Adriatyk to Jadransko More

http://hr.wikipedia.org/wiki/Jadransko_more

pozdor
skee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) skee » 03.11.2008 22:03

To prawda - Jadranka potrafi dostarczyć wrażeń (moje ulubione miejsce to monumentalne bloki skalne na wysokości Sestenovaca), ale aby dopełnić prawdy należy wspomnieć o wielu 'wąskich gardłach' po drodze. Jest wiele miejsc, gdzie biegi powyżej 'trójki' są niespecjalnie potrzebne... Pozdrawiam.
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 04.11.2008 09:11

http://pl.wikipedia.org/wiki/Magistrala_Adriatycka

Pozdrawiam
Rafał
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 06.11.2008 14:53

Autostradą i owszem, mogłoby być szybko, tylko dlaczego tylu forumowiczów pisze że stało nawet po 6-8h w korkach? Czy to wychodzi szybko? Ja czytając to forum właśnie dlatego pojechałem sobie przez BIH, km wyszło chyba tyle samo a zaoszczędzoną kasę wydałem na dobry nocleg z dobrym jedzeniem. Na pewno to lepsze niż siedzieć w aucie w korku i w 40C upale. Autostrada nie jest po to by na niej stać. Jeśli Chorwaci tego nie rozumieją to niech sami sobie po niej jeżdżą. Najwyraźniej Słoweńcy to zrozumieli i wprowadzili winiety.
komuna
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) komuna » 06.11.2008 15:14

Jadranka to faktycznie fajna trasa.
Doświadczyłem tego po raz pierwszy w tym roku.
Kręta, wąska i w ogóle rewalacja.. ale..

jak zobaczyłem drogi na Hvarze (stara trasa z Hvaru do Staregogradu) to szczęka opadła.
To jest dopiero rewelacyjna trasa, jak odcinek specjalny rajdu!:)
asikx&rafikx
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx&rafikx » 06.11.2008 16:05

komuna napisał(a): ale..

jak zobaczyłem drogi na Hvarze (stara trasa z Hvaru do Staregogradu) to szczęka opadła.
To jest dopiero rewelacyjna trasa, jak odcinek specjalny rajdu!:)

Stara droga jest rewelacyjna ze względu na WIDOKI a nie jej jakąś karkołomność.

Karkołomna to jest droga Kuna Peljeska - Crkvice. Jedna wielka SERPENTYNA, wąska, na zboczu, składa się głównie z zakrętów 360st., na jeden samochód, bez barierek, z osypującymi się kamieniami. Polecam :) :) :)
komuna
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) komuna » 11.11.2008 19:49

asikx&rafikx napisał(a):

Karkołomna to jest droga Kuna Peljeska - Crkvice. Jedna wielka SERPENTYNA, wąska, na zboczu, składa się głównie z zakrętów 360st., na jeden samochód, bez barierek, z osypującymi się kamieniami. Polecam :) :) :)

Nie trzeba mnie dwa razy przekonywać do takich dróg:)

Będę miał na uwadze planując kolejny wypad!:)
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi