Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Alternatywa dla autostrad

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
klonas
Turysta
Alternatywa dla autostrad

Nieprzeczytany postnapisał(a) klonas » 22.08.2008 01:30

Witam, 30.08 wybieram sie do Dubrownika.Sledze forum od 10 godzin. Jednak nie odnajduje tu siebie - odpowiedzi na moje pytanie.
Jestem zainteresowany wyjazdem 2 tygodniowym i chcialbym wykorzystac fakt położenia chorwacji- Praga, Wiedeń, Budapeszt i do Dubrownika... Jade przez niemcy. Nie znalzlem trasy Odpowiedniej dla mnie a nie chcialbym wpasc na "mine" za granicą. Dodam tylko ,ze wolalbym ominąc autostrady chorwackie wyliczylem ,ze koszt przejazdu to okolo 100 zl w jedną strone.... Szkoda mi na to wydawac kase jezeli jest jakas rozsądna alternatywa... Czy istnieje mozliwosc ominiecia tych autostrad? Tak samo z chęcią ominolbym oplaty na wegrzech... :D Wiem , wiem mozecie napisac lepiej zaplacic,sknera... tylko jakos mnie nei kreci placic za malo ciekawy beton jezeli obok moze byc inna trasa...
Z Gory dziekuje za podpowiedzi...
Pozdrawiam.
gaceq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gaceq » 22.08.2008 05:37

No to zostaje ci już tylko 10 dni na urlop bo 4 spędzisz w podróży :( Zawsze to taniej bo jeszcze na noclegu zaoszczędzisz za 2 dni :) Najlepiej navigacja i opcja "omijaj drogi płatne" i po sprawie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.08.2008 05:46

gaceq napisał(a):...Zawsze to taniej ....

No niekoniecznie :lol:
Nieco więcej pójdzie na paliwo na tych równoległych, szczególnie na równoległej do autostrady M-7 na Węgrzech czyli Budapeszt-granica chorwacka :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.08.2008 06:40

klonas napisał(a): Wiem , wiem mozecie napisac lepiej zaplacic,sknera... tylko jakos mnie nei kreci placic za malo ciekawy beton jezeli obok moze byc inna trasa...
Z Gory dziekuje za podpowiedzi...
Pozdrawiam.

Oprócz czytania forum radzę przed wyjazdem przestudiować mapy krajów, przez które masz zamiar jechać.
Jedź do Dubrovnika m.in.przez Bośnię i Hercegowinę. Ładne widoki ale jazda 50-60 km na godzinę.

Ale pamiętajże jazda po chorwackich autostradach to czysta przyjemność.

Ps. I polecam przeczytać pkt. 4 regulaminu forum
(szczególnie drugie zdanie) przed napisaniem następnego postu. :wink:
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 22.08.2008 22:20

klonas napisał(a):Witam, 30.08 wybieram sie do Dubrownika.Sledze forum od 10 godzin. Jednak nie odnajduje tu siebie - odpowiedzi na moje pytanie.Jestem zainteresowany wyjazdem 2 tygodniowym i chcialbym wykorzystac fakt położenia chorwacji- Praga, Wiedeń, Budapeszt i do Dubrownika... Jade przez niemcy.
Pozdrawiam.

Odpowiedzi na Twoje pytanie jest wiele, tyle również rozwiązań... Często jeździmy przez Niemcy, pomimo ,że z Poznania; niby nam nie po drodze...Jednak cóż dojazd super, autostrady również. Śmigaj przez Niemcy... :lol: :lol: :lol:
klonas
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) klonas » 23.08.2008 00:35

Dokładnie - przez Niemcy chcę jechać. Cóż będe kombinował na miejscu... całą trasę autostradą nie chce jechać... Cóż mam mapę i zacznę studiować... Jednak myślałem,ze ktoś ma doświadczenie jeżeli chodzi o alternatywy tak jak w przypadku ominięcia sloweni... Perspektywa płacenia za autostrady na Węgrzech,w Czechach, Słowacji i Chorwacji... Pakować w winiety i inne badziewia ... Wole przebalowac za to dlatego zwróciłem sie do was z prośbą o podpowiedz alternatywy na autostrady
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 23.08.2008 08:13

czas to też pieniądz
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 23.08.2008 11:05

Moja rata to tylko autostrada i winiety. Skoro jedziesz z Sopotu i walisz aż do Dubrownika to masz ponad 2000 km drogi przed sobą. Powiedz jak wyobrażasz sobie jazdę bocznymi drogami z prędkością 60 km/h? Skoro Cię stać na wyjazd (a tam życie nie jest za free) to wyłuskaj jeszcze te parę groszy na dojazd, nawet kosztem 1 dnia pobytu. Ty masz po prostu za daleko.
YoanaK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) YoanaK » 23.08.2008 11:25

Ło matko ominąć autostradę w Chorwacji :shock: Ale po co :?: :shock: Tam się jedzie z wielką przyjemnością. No i całość naprawdę nie jest taka droga.
skee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) skee » 23.08.2008 11:35

Stary, zapomnij o tym pomyśle - stracisz kupę czasu i kasy na przebijanie się bocznymi drogami podczas gdy autostrada do Sestenovac to naprawdę piękny kawałek trasy - na dodatek z widokami. http://www.vlada.hr/en/multimedija_i_fotogalerije/video
Pozdrowienia.
klonas
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) klonas » 25.08.2008 00:25

Myślałem ,ze zyskam na kasie na rzecz jakiejś innej trasy... Autostrady kojarzą mi się z kupą betonu... Dlatego was pytałem o radę - dziękuje :D Postudiuje jeszcze trasę. Przepraszam za błędy... Jezeli piszecie ,ze to czysta przyjemność to Nie widzę problemu...
Dziekuje i pozdrawiam :D ide dalej studiować :D
P.S. Urlop pierwszy od paru lat... I to jeszcze ukochaną:DD
walczy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) walczy » 25.08.2008 07:25

Alternatywą dla chorwackich autostrad dla jadących na południe Cro jest droga przez Bośnię. forum/viewtopic.php?t=20028&start=90 tutaj napisałem kilka słów (7 podstrona tematu o korkach na autostradach)
Gdyby nie spodziewane sobotnie korki i smażenie się w słońcu, to na pewno wybrałbym autostradę. :)
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 25.08.2008 08:26

Klonas.
Też nie lubimy autostrad chociaż co pewien czas nimi jeżdzimy (gdy nam się czas kurczy).
Jednak w naszym przypadku oszczędność odgrywała drugoplanową rolę. Po prostu nie lubimy, tak jak to piszesz, betonu, a monotonia autostrady nas okropnie nuży.
Dla nas droga jest również częścią wypoczynku. Jestem z epoki autostopu i wielotygodniowych tułaczek po różnych częściach Europy i Azji i uwielbiam jazdę bocznymi drogami. Można wtedy poznać wiele ciekawych miejsc, ludzi, obyczajów, kulturę itp. itd.
Nie mam jednak zamiaru polemizować z osobami uważającymi autostrady za jedyne słuszne rozwiązanie, bo rozumiem, że jeśli ktoś ma na celu jak najszybsze dotarcie co celu, to faktycznie bez sensu byłoby oszczędzanie i męczarnie na bocznych drogach.

Nie wiem jak od ciebie dotrzeć do Słowacji (bo jeździmy z Krakowa), ale dalej to już droga jest prosta i można wybrać kilka ciekawych wariantów.

1. Słowacja z ominięciem króciutkich odcinków "autostrady" - oszczędzamy 15 koron (winetak tygodnionwa)
2. Węgry - drogi boczne są świetne i jedzie się nimi szybko - oszczędzamy 1500 forint (winetka 4-ro dniowa)
3. W tym roku jechaliśmy znów przez Bośnię i uważam, że rewelacja: przejście węg.-chorw w Barcs, potem kawałem przez Chorw. do Osijek i dalej na południe przez Slavonski Brod, a w Bośni jechać na Sarajewo (nie na Banja Lukę i Jajce, bo tam trasa kiepska); koło Sarajewa mogą być korki, ale spoko; dalej na Mostar, Mitkovic i już jesteśmy w Dubrowniku.
Drogi w Bośni o niebo lepsze od naszych krajowych; widoki niezapomniane; paliwo taniuśkie - 3.80 zł (w przeliczeniu) za litr benzyny.

Oczywiście autostrada zapewnia nam super komfort jazdy, a drogi boczne raczej nie, ale na wielu odcinkach spokojnie jechaliśmy 120-130 km/h. Jedynym problemem może być policja. My jak dotąd mieliśmy przez te kilka lat farta i nasze kontakty z policją ograniczały się do przyjaznego pomachania sobie rączką lub pytanie o drogę... Poza tym mamy zawsze odłożoną kwotę na "miłą rozmowę". Ale jeśli chcesz oszczędzić to radzę bardzo uważać we wszystkich tych krajach (Słowacja, Węgry, Bośnia i Serbia). Ponoć Chorwaci przymykają trochę oko, ale wiem to tylko z opowieści.

Klanos, jeśli chcesz pogadać o szczegółach to oto mój e-mail: janniko(małpa)tlen.pl

pozdro
sledz74
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sledz74 » 25.08.2008 13:33

Jeździłem po Chorwacji autostradami i normalnymi drogami i powiem jedno. Jeżeli lubisz jeździć 60-80 km/h to jedź jedynką od Zagrzebia i podziwiaj widoki. Dla mnie bez sensu. Moim zdaniem dużo lepiej wydać te 160 kun w jedną stronę (wychodzi poniżej 80 zł) i przejechać autostradą niż "męczyć" się. Szczególnie że droga długa.

Ale kto co lubi. Ja nie po to jadę urlop żeby potem 2 dni odpoczywać po ciężkiej podróży.

W moim przypadku jechałem jedynką tylko dlatego że była to sobota rano i korkowało się przed tunelami. Ale i tak w Maslenicy wróciłem na autostradę.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 25.08.2008 15:17

YoanaK napisał(a):Ło matko ominąć autostradę w Chorwacji :shock: Ale po co :?: :shock: Tam się jedzie z wielką przyjemnością. No i całość naprawdę nie jest taka droga.

Nie bądź taka pewna (tej przyjemności). Popatrz tylko ile jest zapytań ..." jak ominąć autostradę". W tym roku to istna plaga. ( zapewne w kraju chcieliby miec autostrady- tylko w takim razie po co, .... chyba żeby je omijać). :wink: :twisted:
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi