guma1906 napisał(a):Ps. Pudelek w którym roku byłaś w tamtych rejonach ?
byłem tam rok temu

natomiast co do samego Ksamil to bardzo mnie ubawił ten opis:
Miejscowość tandeta, taka Albańska wiocha jakich wiele, sklepy ze skromnym zaopatrzeniem, ludzie na nas patrzyli jak na małpy w zoo.
trzeba tu sobie napisać, że większość albańskich miejscowości to tandeta, bo efekt półwiecznego odcięcia od cywilizacji robi swoje. Saranda - to dopiero dla mnie tandeta - na pierwszy rzut oka "zachodni kurort", a jak wjedziesz to okazuje się, że np. hotele nie mają parkingów, więc auta stoją na głównych ulicach, przepełnione śmietniki stoją co kilkanaście metrów itp.. Tak jak pisałem - to nie Ibiza

Ale te dwie następne kwestie: nieźle wyposażonych marketów są w Ksamil co najmniej ze trzy-cztery, w tym dwa w odległości 5-10 minut od kempingów. Jasne, tam nie ma Tesco ekspressu czy Biedronki, bo w Albanii w ogóle poza średnimi supermarketami nie ma takich sklepów. Nie wiem też jak musiał wyglądać autor tego wpisu, skoro patrzyli na niego jak na małpy - tam są turyści z całej Europy, więc musiał się naprawdę wyróżnić

Nie pamiętam już dokładnych cen (oprócz piwa - w pizzerii na obrzeżach było po 150 leków za duży kufel, a w centrum za tą cenę było 0,33), ale śmiało mogę stwierdzić, że za 50 zł szło spokojnie zjeść obiad/kolację dla dwóch osób, jeśli się pochodziło i porównało ceny. Blisko kempingu jest ta właśnie pizzeria:
https://plus.google.com/+RestaurantPizz ... amil/posts . Pizze smaczne, kelnerzy uprzejmi, chyba też mieli coś poza pizzą i pastą, ale faktem jest, że ciągle ktoś zamawiał pizzę z zewnątrz, to musi cieszyć się renomą. Raczej nikt normalny nie oczekuje, że dostanie tam żarcie za jakieś grosze, Albańczycy też muszą zarabiać.
Żeby jednak nie być gołosłowny, to kilka zdjęć z ubiegłego roku (są już na forum, ale po co szukać

):

główna ulica niedaleko kempingu -w budynkach widocznych w tle jest market

ulica za marketem - po prawej jest kilka kafeterii i piekarń pod rząd

plaża przy kempingu w ciągu dnia - jak pisałem, my chodziliśmy tam rano i wieczorem, wtedy było pusto

promenada w kierunku centrum

wysepki piękne, ale...

plaża w centrum wygląda tak w południe

główna ulica przelotowa w pobliżu skrzyżowania z drogą, prowadzącą na plażę przy wysepkach

są oczywiście i takie obrazki...

i takie (to przy promenadzie) - tak rząd walczy z samowolami budowlanymi...
Decyzję musisz podjąć sam, bo Saranda to np. coś takiego

:

Nawet się tam nie zatrzymywałem, bo wyglądało to paskudnie