Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

1 sierpnia - upiorne korki!!!!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ATI
Plażowicz
1 sierpnia - upiorne korki!!!!

Nieprzeczytany postnapisał(a) ATI » 02.08.2008 22:51

Dotarłam dzisiaj do Chorwacji, droga koszmarna!!! Moja pierwsza wyprawa do Cro, dziękujemy za wszystkie wskazówki,okazały się bardzo cenne. Najważniejsze objechaliśmy płatną autostradę w Słowenii, chociaż było przy tym emocji co niemiara.
Najważniejsze - wyjechaliśmy z Grazu ok. 7.30 korek przed granicą w Macelj
40km(!), przed tunelem MalaKapela 2h, sv Rok 1h. Dojechaliśmy do Zivogosce o 22. Strasznie zmęczeni idziemy spać.
Aneta.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aneta.K » 03.08.2008 07:58

Widoki,woda,plaże i klimat wynagrodzą Wam te trudy!!!!
Miłego wypoczynku!!
:papa: :hut: :papa: :hut:
zauroczona
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zauroczona » 03.08.2008 08:24

Wypoczniecie i zapomnicie o trudach podróży, a warto je było ponieść!
W ub. roku na wyjeździe juz z CRO staliśmy w korku 6 godz. (30 km) - nie wspominam tego jako traumę, nawet wtedy, stojąc w tym korku, bez jedzenia (bo przeciez mieliśmy zajechac gdzieś na obiad, wydac ostatnie kuny) nie byłam wkurzona :D Tak działa CRO :D
ATI
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ATI » 03.08.2008 13:43

No tak, to wszystko racja, wyspaliśmy się i świat wygląda weselej. Małe sprostowanie - wyjechaliśmy 1 sierpnia, w piątek, nocleg w Grazu, korki zaliczyliśmy 2 sierpnia, w sobotę. Dwa dni w drodze, uwagi i wskazówki z forum - bezcenne! Ile emocji było na rondzie w Piasnicy - ja - "to już tu, zjeżdżaj", mąż - "nie, to następny zjazd", prawidłową drogę wskazała nam zachowująca stoicki spokój córka - wskazała właściwy zjazd i poszło jak po maśle.
Czytałam o korkach, troszkę jeździłam po autostradach, ale nie spodziewałam się, że to aż tak... Upał, 30 stopni i kilka godzin stania, lub w najlepszym przypadku jazdy 5 na godzinę.
Ale warto było! Jest cudnie!
ziomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziomek » 03.08.2008 14:46

wy chyba kochacie te korki jak można stać tyle w korku zamiast jechać starą jedynką i wyjechać w Maslenicy na autostradę koszt stania w korku i godziny spędzone w słoncu to absurd ale ten pot wylany na forum to przecież najważniejsze
rafaello_b
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafaello_b » 04.08.2008 16:05

Każdemu kto może polecam jechać do Chorwacji na noc z soboty na niedziele. Trasa wręcz pusta od samego Opola do południowej Dalmacji. Aż zrobiłem zdjęcia pustego wjazdu do Sv.Roka :-). Niestety chciałem zostać do soboty i zamiast pojechac w piątek nocą z powrotem, to całą sobotę spędziłem na A1 zaliczając wszystkie korki po drodze. No ale to trzeba samemu przeżyć, żeby wyciągnąć wnioski. I tak było fajnie :-)
kropeczka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kropeczka » 06.08.2008 16:19

Ja też zaliczyłam korki 2 sierpnia...były to korki powrotne, więc może nieznacznie krótsze od tych "wjazdowych", ale dziekowałam temu który wymyslił klimatyzacje w autkach :D .
Przy okazji pozdrawiam wszystkich których było słychac na CB w czasie koreczkowych przystanków....czas szybciej płynął 8)
ewszek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewszek » 06.08.2008 16:40

Witam wszystkich którzy stali w korkach 2 sierpnia. Ja wracałem 2 z Orebica i od samego początku słuchałem radia chorwackiego. Dlatego zdecydowałem się na jazdę jedynką. Korki przed tunelami to nic w porównaniu z tymi przy zjeździe z autostrady w Zagrzebiu. Radio informowało o 10 km korku przy zjeździe. Polecam jedynkę ma ten plus że jedzie się cały czas w przedziale 70-120km/h. Informacje z forum bardzo cenne. Polecam
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 07.08.2008 12:57

Przebywaliśmy w Cro od 6 - 22 lipca, żadnych korków zarówno w jedną jak i w drugą stronę. Całkowity komfort jazdy w przeciwieństwie do ubiegłego roku i również potencjalnych korków w sierpniu. :lol:
Mazur
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mazur » 07.08.2008 19:14

A ja ominąłem korek przy zjeździe w Lucko zjeżdżając prawie samotnie w Jasterbarsko (30 km do Zagrzebia). Spokojnie 50-70 km/h jechałem lokalną drogą do wiaduktów obwodnicy Zagrzebia, trochę zagapiłem się z wjazdem na bezpłatną obwodnicę autostradową i wjechałem na przedmieścia Zagrzebia, ale zaraz drogowskazy skierowały mnie na własciwą drogę. Było bardzo luźno, może dlatego że była to sobota.
Niestety wcześniej stałem w korku przed Sw. Rokiem. To był koszmar. 40 w cieniu.
JAKOV2004
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) JAKOV2004 » 09.08.2008 16:44

1 sierpnia wracaliśmy z Cro. Korki przed tunelami oraz 10 km przed bramkami w Zagrzebiu.
Ale to i tak było nic, w porównaniu z tym co musieli odstać ludzie jadący " na dół".......
Tam to dopiero były gigantyczne korki przed tunelami.

P.S. Witam wszystkich, to mój pierwszy wpis na forum, które przeglądam od 2 lat.
W Cro na razie byliśmy 2 razy, ale na pewno będą następne wizyty :)
TTT
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) TTT » 10.08.2008 15:34

"Każdemu kto może polecam jechać do Chorwacji na noc z soboty na niedziele"

- tak właśnie pojechałem 26-27.07.2008 - zero korków

A powrót 09.08.2008:
- z Ninu do Sv Rok - 45 km w 5 h !!!
- przed bramkami w Zagrzebiu 30-40 min
- później Cakovec - Redics - 86 - Bratysława - Zilina - Cieszyn - OK !!!
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 11.08.2008 11:37

Znajomi 2 sierpnia z Grazu do Makarskiej - jechali 13 godzin - korki wszędzie na granicy, punkty opłat, tunele (korek np. zaczął się zaraz za Mariborem.

Odradzam jazdy w soboty i niedziele.

Pozdrav. :D
fota
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fota » 11.08.2008 12:25

adamk3 napisał(a):Znajomi 2 sierpnia z Grazu do Makarskiej - jechali 13 godzin - korki wszędzie na granicy, punkty opłat, tunele (korek np. zaczął się zaraz za Mariborem.

Odradzam jazdy w soboty i niedziele.

Pozdrav. :D

Skłaniam się do tego co napisał adamk3... staram się wyjeżdżać z Polski właśnie z soboty na niedzielę... najmniejszy ruch na drogach...

Pozdrawiam.
fider
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) fider » 12.08.2008 07:00

A jak obstawiacie wyjazd ze Zwardonia 14 sierpnia ... wieczorem czy w nocy ... będą korki?? W końcu jest weekend i mogą być. Poza tym patrzę teraz na pogodę na http://meteo.hr/index_en.php i chyba się tam pogoda zaczyna psuć. Czy mogę trafić tam w przeciągu 10 dni pobytu na deszcze i chłód?? Jadę pierwszy raz. Cel podróży okolice Makarskiej i Wysp Krka po kilka dni w każdym z nich na campingu. Dodatkowo patrzyłem na www i okazuje się że do końca sierpnia tam jest szczyt sezonu, dopiero od 1 września jest taniej. Prawda to?? Czy noclegi dla 2 osób w pokoju kosztują tyle co camping czy drożej?

pozdro
fider
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone