Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

1 sierpnia - upiorne korki!!!!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
woojtekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) woojtekg » 12.08.2008 08:08

my również jechalismy w tym dniu, tyle że mu w Grazu bylismy około 2 w nocy
potem zeszło nam jakieś 1,5h przed granica (tam budują autostrade i dlatego sa korki ), potem jakieś 40 minut na bramkach w Zagrzebiu i łacznie jakąś 1h minut na tunelach i przed Zadarem, ale .... tunele w strone Zagrzebia były zamkniete i to co się działo przed Maslenicą w strone Zagrzebia to był koszmar
na kończu oczuwiście korek od Sesnatnovca do Makarskiej i tu polecałbym zjechac z autostrady juz w Splicie

oczywiście moje rady dotyczą wyjazdu z piątku na sobote, w tygodniu nie ma sensu nic kombinować

droga powrotna z Sarejewa przez Zagrzeb do Wrocławia w 14,5h bez żadnych korków
marcind
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcind » 12.08.2008 12:18

Ja jadę w piątek 15-go z tego co opisujecie będą korki, no ale trudno trzeba będzie odstać a potem 2 tygodnie pełen relaks... :roll:
barteksp
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) barteksp » 12.08.2008 13:21

Ja wyjechałem ze Splitu o godzinie 0:00 (czyli już sobota 02-08 ). Do Budapesztu dotarłem o godzinie 08:00 w sobotę rano. Zero korków w drodze powrotnej. Ale im godzina stawała się późniejsza tym większy ruch był na drodze w kierunku "nad morze". Na bramkach pod Zagrzebiem ok. 4 rano tłum, a na granicy Węgiersko - Chorwackiej ok 5 rano to już totalny kocioł - korek GIGANT!!
marcind
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcind » 12.08.2008 14:23

Zobaczymy, w ten weekend jest specyficzna sytuacja, bo w piątek jest świeto, więc dzień wolny, moze część ludzi pojedzie juz we czwartek... :roll:
AdamBo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBo » 12.08.2008 14:27

marcind też mam taką nadzieję, wyjeżdżam 15.08 wieczorem więc korki może się uda ominąć. :D
marcind
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcind » 13.08.2008 13:53

AdamBo a gdzie dokładniej jedziesz bo ja do Gradac (koło Makarskiej), czyli jeszcze tunele w Chorwacji po drodze mnie czekają... :roll:
woojtekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) woojtekg » 14.08.2008 09:39

no i jeszcze czeka ciebie odcinek z Sestanovca do Makarskiej, my ten odcinek jechaliśmy prawie 3h
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 14.08.2008 10:11

woojtekg napisał(a):no i jeszcze czeka ciebie odcinek z Sestanovca do Makarskiej, my ten odcinek jechaliśmy prawie 3h

Masz jeszcze mało uczęszczaną drogę po drugiej stronie lańcucha górskiego. Wada jej jest taka że jest nieco dziurawa...
Oczywiście to opcja dla tych co jadą do Ploce albo dalej.
porto
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) porto » 14.08.2008 21:37

marcind napisał(a):AdamBo a gdzie dokładniej jedziesz bo ja do Gradac (koło Makarskiej), czyli jeszcze tunele w Chorwacji po drodze mnie czekają... :roll:

Wróciliśmy z Gradac 9.08. ( sobota ). Fajne miasteczko, a plaża - dla każdego coś dobrego. Byliśmy pierwszy raz, ale mam nadzieję, że gdy pojedziemy kolejnym razem autostrada będzie już prawie pod Ploce, więc zajedziemy od południa omijając całą Riwierę. Mimo, że są piękne widoki jadąc wzdłuż morza, kolejnym razem lepiej ominąć szereg miejscowości. Pozdrawiam. :wink:
vodzu413
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) vodzu413 » 14.08.2008 23:45

..wyjazd w niedzielę wieczorem - 0 korków; powrót w piątek - pół godzinny korek na granicy chorwacko - słoweńskiej.
ATI
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ATI » 16.08.2008 21:23

No tak, szybciutko zleciało, dwa tygodnie i jesteśmy już w domku! Tak jak pisałam jazda do Cro potwornie męcząca, powrót w piątek 15 sierpnia, koreczek malutki ok. 1 godzinka przed Sv Rok, potem nocleg w Grazu i dziś w niedzielę gładko do Polski, tu natomiast szkoda gadać....
W piątek przed południem dla jadących nad Adriatyk żadnych korków.
oldi
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) oldi » 07.09.2008 20:03

Wracałem z Chorwacji 30.08.2008 (sobota). Nastraszony lekturą forum bardzo obawiałem się korków, dlatego ruszyłem z Murteru (ok. Zadaru) o 05:00, jeszcze po ciemku. Pierwszy postój zrobiłem dopiero przed Grazem ok. 11:00.
Nie wiem, czy to za sprawą końcówki sezonu, czy wczesnej pory dnia, ale nie trafiłem na żadne korki nie licząc 5 minut na cestarinie.
eliza_12
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eliza_12 » 16.10.2008 21:52

Wracając do PL ominęłlśmy korek w Sveti Rok na A1 w nast. sposób: zjazd z A1 na węźle Maslenica, potem przez Jasenice, Marcici (droga 54), potem Zaton (droga 27), potem skręt na drogę 50 na Stikada a następnie Licko Cerje i wyjechaliśmy na A1 na węźle Sveti Rok omijając 1,5 godz korek. Droga OK, tylko znajoma cierpiąca na lęk przestrzeni trzymała głowę między kolanami :lol:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 10.11.2008 14:05

Dwa pobyty w Cro, dwie podróże i za każdym razem zero korków. Rok temu jechaliśmy właśnie tak, że jakoś około godziny 3 rano byliśmy w okolicach Malej Kapeli i wszystko przebiegło bez problemów. W tym roku jechaliśmy z wtorku na środę i też szybko, gładko i przyjemnie :)
Kilka lat temu mój brat z rodzinką stali w korku przed Mala Kapela coś z 7 godzin. Sytuacja wygladała tak, że przy drodze stały samochody Czerwonego Krzyża, a wolontariusze rozdawali wodę, upał był niemiłosierny.
Z tego powodu zawsze tak planujemy podróż, żeby w tych okolicach nie znajdować się w godzinach "typowo" dziennych- jak narazie system skutkuje :)
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

1 sierpnia - upiorne korki!!!! - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone