Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zostałem wybrany na kierownika wycieczki. Pomożecie?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 10.01.2011 22:29

franko napisał(a):Ale napisałem o małej ilości zieleni i księżycowym krajobrazie także.
Będąc dwa razy w Zjednoczonych Emiratach Arabskich zachwycałem się pustynią, która ma swoje różne kolory, zapach i jest także piękna.
PZDR.

Znam takich co się na Pustynię Błędowską wybrali i zastali.... zieleń
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 10.01.2011 22:47

Marek75 napisał(a):
Adam.B napisał(a):Chcesz zarazić wszystkich :D cro ? moje zdanie jest takie zabierz ich tu

Góry , Jadran .. ahhh :hearts: :hearts: :hearts: :hearts: :hearts:

Pozdrav Adam

Już myślałem, że Pag to jest TO! Przez Ciebie mam duże wątpliwości!!! Dzięki! :evil:

Naczytałem się, że Brela - Baska Voda jest urokliwa, ale szczerze powiem, że filmik mnie powalił!
Na filmiku jest Brela czy Baska Voda bo to są chyba dwie różne miejscowości?
Jak wygląda poruszanie się samochodem po tych miejscowościach, chodzi mi głównie o dojazd? Jest wąsko, stromo, ciasno? Da się normalnie i bezstresowo dojechać samochodem do kwatery?

Więcej takich propozycji!!!

Jak wybierzesz Potocnicę albo Jakisnicę , na Pagu oczywiście ... zobaczysz taki bezkres morza , że cała makarska może się schować ... a Paśki Zaljev swoje walory oczywiście posiada , ale to tylko jezioro :wink:
Marek75
Odkrywca
atrakcje na Pagu - co i gdzie?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek75 » 11.01.2011 00:29

Szczerze powiem, że mam mętlik w głowie. Tyle ciekawych propozycji, gdzie nie kliknąć tam kusi ;)
Uzgodniłem ze znajomym, że musimy się spotkać we czwórkę i ustalić gdzie jedziemy. Problem w tym, że nasze małżonki pracują w oświacie i mają teraz urwanie głowy - koniec semestru, wystawianie ocen, jakieś arkusze i innne czary mary. Spotkanie musi poczekać. Kto pracuje w oświacie ten wie o czym mówię.

Wracając do tematu, interesuje mnie jedno czy i gdzie na Pagu są jakieś atrakcje (poza pięknymi widokami i plażami) typu:
- promenada,
- restauracje,
- targowiska,
- starówka czy chociaż wąskie uliczki gdzie czuć klimat miasteczek z południa.
Chodzi mi o to by wieczorem można było się przejść na spacer z żonką , zjeść kolację i napić się wina, a może nawet potańczyć bez ruszania samochodu?
Czy też Pag to raczej wyspa gdzie królują osiedla apartamentów dla turystów, a po zachodzie słońca ulice milkną i pozostają atrakcje we własnym zakresie na kwaterze? Nawet się zrymowało ;)
Więc jak to jest z tym Pagiem?

Jacek, przejrzałem tak na szybko podany przez Ciebie link (http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=30349) i doczytałem się, że w samym Pagu kwitnie wieczorne życie. A jak wyglądają tamtejsze plaże - znośne?
Vjetar
Legenda
Re: atrakcje na Pagu - co i gdzie?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 11.01.2011 07:56

Marek75 napisał(a):Jacek, przejrzałem tak na szybko podany przez Ciebie link (http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=30349) i doczytałem się, że w samym Pagu kwitnie wieczorne życie. A jak wyglądają tamtejsze plaże - znośne?

Plaże są bardzo ładne i różne a miejscowości mniej i bardziej rozrywkowe.
Znajdziesz coś dla siebie - z pewnością :wink:.

A przewodnikiem niech Ci będą:
- Maslinka
- Marcin10
- Smoki3
- Nero
- Kobieta

Pzdr
helen
Cromaniak
Re: atrakcje na Pagu - co i gdzie?

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 11.01.2011 09:27

Jacek S napisał(a):
Marek75 napisał(a):Jacek, przejrzałem tak na szybko podany przez Ciebie link (http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=30349) i doczytałem się, że w samym Pagu kwitnie wieczorne życie. A jak wyglądają tamtejsze plaże - znośne?

Plaże są bardzo ładne i różne a miejscowości mniej i bardziej rozrywkowe.
Znajdziesz coś dla siebie - z pewnością :wink:.

A przewodnikiem niech Ci będą:
- Maslinka
- Marcin10
- Smoki3
- Nero
- Kobieta

Pzdr

I ja, ja też chcę być przewodnikiem :D :D :
Pag 2009
Pag2010
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 11.01.2011 09:38

Marek75 napisał(a):Wracając do tematu, interesuje mnie jedno czy i gdzie na Pagu są jakieś atrakcje (poza pięknymi widokami i plażami) typu:
- promenada,
- restauracje,
- targowiska,
- starówka czy chociaż wąskie uliczki gdzie czuć klimat miasteczek z południa.
Chodzi mi o to by wieczorem można było się przejść na spacer z żonką , zjeść kolację i napić się wina, a może nawet potańczyć bez ruszania samochodu?

Tak jak ktoś wspomniał , każdy ma inne wyobrażenie wypoczynku , ja teraz preferuję urokliwe "zadupia" i to mi się wydaje kwintesencja Chorwacji ( morze pod nosem apartamentu - czasem własna plaża , spokój , winnice i super winko) , ale do tego myślę , że jak Wam się spodoba w Chorwacji , to dojrzejecie :D

Wracając do Twoich powyższych wymagań to na Pagu , bez ruszania autkiem , te warunki spełnia samo miasto Pag oraz Novalija .

Ale ja na Waszym miejscu , jadąc w tym terminie ( czerwiec to jakby przed sezonem a więc taniej i troszkę luźniej ) wybrałbym inną lokalizację , poprostu miejscowości które w sezonie ( lipiec sierpień ) są bardzo popularne i drogie a więc mniej osiągalne - macie szanse na mniejszy tłok i niewygórowane ceny oraz atrakcyjna miejscówkę - polecałbym tu wspomnianą Brelę a przede wszystkim bliższy Primosten - pełne morze , pięknie położona nieduża starówka , występy zespołów i jest gdzie potańczyć :wink:

Czy też Pag to raczej wyspa gdzie królują osiedla apartamentów dla turystów, a po zachodzie słońca ulice milkną i pozostają atrakcje we własnym zakresie na kwaterze

Jak poczytasz różne relacje to zorientujesz się że Novalija to wieczorne życie dla młodych ( plaża Zrce z całonocną dyskoteką ) , Pag spokojnieszy ale też się coś dzieje . A i jedna uwaga - ta wyspa jest bardzo przyjazna dla .... rowerów jesli to by Cię interesowało :wink:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 11.01.2011 10:15

Tutaj masz pokazane urokliwe plaże i zakątki na Pagu:

Relacja beklina

Ja też coś tam o Pagu swego czasu pisałam KLIK ;)
Marek75
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek75 » 11.01.2011 13:48

Dzięki wszystkim za pomoc. Materiału do czytania sporo, mam co robić w zimowe wieczory. No dobra przyznam się, że nie wytrzymam i dziś to wszystko przeczytam
Jeżeli ktoś z was będzie miał jeszcze jakieś uwagi czy propozycje innych miejsc oraz sprawdzonych noclegów to zapraszam do pisania.
Pozdrawiam.
waski39
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waski39 » 16.01.2011 21:47

W zeszłym roku po raz pierwszy , ruszyliśmy na Chorwację , też miałem ten problem co Ty , gdzie jechać .
Wybrałem Pag po bardzo długim przeglądaniu tego Forum i nie żałuję , było super .
Apartament mieliśmy wynajęty w mieście Pag , to bardzo urokliwe miasteczko z małym ale bardzo ciekawym rynkiem . Można tam poczuć klimat południowego miasteczka . Jest tam w sezonie pełno małych sklepików z różnymi bibelotami , oraz masa kafejek i restauracji . Snuliśmy się po tych ciasnych uliczkach z dziećmi do późna .
Ja mieszkałem z rodzinką w zachodniej części miasta , było tam spokojniej . Chociaż my ze względu na niepełnosprawność dziecka , jeździliśmy wszędzie autem to bardzo dużo ludzi chodziło sobie z tej strony miasta do rynku spacerkiem .
Zrobiliśmy będąc w Cro prawie 900 km . autem objechaliśmy masę plaż wzdłuż zatoki . Codziennie prawie inna plaża i to w sumie nie są od siebie za bardzo oddalone . Z miasteczka Pag można jechać autem aż pod plażę Sveti Duch wzdłuż zatoki taką szrutową drogą . Po drodze będziesz mijał kolejne plaże , a każda z nich inna i każda jak ją zobaczysz po raz pierwszy , wyda Ci się piękniejsza od poprzedniej . O tych plażach to mógłbym dużo opisać , muszę się kiedyś zebrać w sobie i napisać relację . Co mnie uderzyło to to że na niektórych , prawie nie było ludzi . Zupełne odludzie , trzeba było do nich troszkę z buta zasuwać , bo daleko od drogi ale za to jaki bajer . Cała zatoczka dla nas .
Na Pagu można zakosztować Paski ser , to taka ich odmiana naszego oscypka , podobno bo ja nie jadłem . Rakiję to można kupić prawie wszędzie .
Pag słynie również z wyszywania takich koronek jak te nasze z Koniakowa , Paska cipka się nazywają .
Co tam jeszcze Gaje oliwne w Lun ..to niepowtarzalne , kamping Simuni jeden z większych w Cro .
Bardzo blisko do Zadaru , tam pełno atrakcji , długo by pisać , Organy Morskie .
Park Krka , wyjątkowe miejsce na ziemi . W drodze powrotnej można zahaczyć tak jak my o Sibenik , miodzio z boczkiem takie wrażenia .
Starczy tego zachwalania , bo czort wie czy ty tam w ogóle pojedziesz , a ja kiedyś to opiszę i zapodam fotki .
W każdym razie polecam , ja w tym roku chyba jeszcze raz tam pojadę . Może jak dzieciak podrośnie to ruszę na Hwar albo dalej . hejjjjjj

http://www.pag-tourist-service.hr/pl/
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 17.01.2011 09:18

mkm napisał(a):Jak wybierzesz Potocnicę albo Jakisnicę , na Pagu oczywiście ... zobaczysz taki bezkres morza , że cała makarska może się schować

Masz może mkm jakieś namiary?
Szukam chaty dla 8 osób (4+4).
Dzięki.
2salamandra22
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) 2salamandra22 » 17.01.2011 15:18

Od kilku lat jestem "kierownikiem wycieczki". Jeszcze się taki nie urodził, który by wszystkim dogodził, moje grupy są liczniejsze po 4-5 rodzin. Ja ustalam kierunek wyjazdu i termin.
Pamiętaj nie organizujesz wieczorów i dni, każdy robi co chce. Do mnie od rana przybiegały dzieci znajomych: Ciocia kiedy idziemy na plażę?
Odpowiedź: wtedy kiedy będą tam szli wasi rodzice.
Jeden chce pojeździć, pozwiedzać, inny nie zamieni miejsca na plaży na nic innego.
Wieczory ok wspólne ale dni każdy uklada sobie sam, bez obrażania się jeżeli druga rodzina ma inny pomysł na Chorwackie wakacje.
Na Pagu byłam raz, dzień wycieczkowy i kamienie, gorąc, kamienie, gorąc... Nie dojechaliśmy do ładnych plaż, które na pewno tam są. Zastanów się nad mejscowościami koło Pagu: Nin, Razanac, Zadar.
Moje pierwsze wakacje w Chorwacji to Istria, tam też można załapać bakcyla.
waski39
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waski39 » 17.01.2011 18:39

Takie sobie rozgrzane kamienie :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
2salamandra22
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) 2salamandra22 » 18.01.2011 17:30

Bez obrazy, napisałam przecież że ładne plaże na pewno tam są.
W samej miejscowości Pag był port i plaża szczelnie wypełniona ludżmi i parasolami. Wypiliśmy mrożoną kawkę i do Zadaru na spacerek moją ulubioną promenadą.
smok131
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) smok131 » 18.01.2011 17:48

:D
Stary Chorwat
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stary Chorwat » 18.01.2011 22:59

Marek75 napisał(a):Dzięki wszystkim za pomoc. Materiału do czytania sporo, mam co robić w zimowe wieczory. No dobra przyznam się, że nie wytrzymam i dziś to wszystko przeczytam
Jeżeli ktoś z was będzie miał jeszcze jakieś uwagi czy propozycje innych miejsc oraz sprawdzonych noclegów to zapraszam do pisania.
Pozdrawiam.

Wejdź na moją stronę www.mojachorwacja.eu a też się coś dowiesz.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Zostałem wybrany na kierownika wycieczki. Pomożecie? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone