W zeszłym roku po raz pierwszy , ruszyliśmy na Chorwację , też miałem ten problem co Ty , gdzie jechać .
Wybrałem Pag po bardzo długim przeglądaniu tego Forum i nie żałuję , było super .
Apartament mieliśmy wynajęty w mieście Pag , to bardzo urokliwe miasteczko z małym ale bardzo ciekawym rynkiem . Można tam poczuć klimat południowego miasteczka . Jest tam w sezonie pełno małych sklepików z różnymi bibelotami , oraz masa kafejek i restauracji . Snuliśmy się po tych ciasnych uliczkach z dziećmi do późna .
Ja mieszkałem z rodzinką w zachodniej części miasta , było tam spokojniej . Chociaż my ze względu na niepełnosprawność dziecka , jeździliśmy wszędzie autem to bardzo dużo ludzi chodziło sobie z tej strony miasta do rynku spacerkiem .
Zrobiliśmy będąc w Cro prawie 900 km . autem objechaliśmy masę plaż wzdłuż zatoki . Codziennie prawie inna plaża i to w sumie nie są od siebie za bardzo oddalone . Z miasteczka Pag można jechać autem aż pod plażę Sveti Duch wzdłuż zatoki taką szrutową drogą . Po drodze będziesz mijał kolejne plaże , a każda z nich inna i każda jak ją zobaczysz po raz pierwszy , wyda Ci się piękniejsza od poprzedniej . O tych plażach to mógłbym dużo opisać , muszę się kiedyś zebrać w sobie i napisać relację . Co mnie uderzyło to to że na niektórych , prawie nie było ludzi . Zupełne odludzie , trzeba było do nich troszkę z buta zasuwać , bo daleko od drogi ale za to jaki bajer . Cała zatoczka dla nas .
Na Pagu można zakosztować Paski ser , to taka ich odmiana naszego oscypka , podobno bo ja nie jadłem . Rakiję to można kupić prawie wszędzie .
Pag słynie również z wyszywania takich koronek jak te nasze z Koniakowa , Paska cipka się nazywają .
Co tam jeszcze Gaje oliwne w Lun ..to niepowtarzalne , kamping Simuni jeden z większych w Cro .
Bardzo blisko do Zadaru , tam pełno atrakcji , długo by pisać , Organy Morskie .
Park Krka , wyjątkowe miejsce na ziemi . W drodze powrotnej można zahaczyć tak jak my o Sibenik , miodzio z boczkiem takie wrażenia .
Starczy tego zachwalania , bo czort wie czy ty tam w ogóle pojedziesz , a ja kiedyś to opiszę i zapodam fotki .
W każdym razie polecam , ja w tym roku chyba jeszcze raz tam pojadę . Może jak dzieciak podrośnie to ruszę na Hwar albo dalej . hejjjjjj
http://www.pag-tourist-service.hr/pl/