Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

zawrócony samolot

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 01.10.2010 17:41

przepraszam za OT ale - też o samolotach:

11 WRZEŚNIA. PYTANIA BEZ ODPOWIEDZI

1 października, godz. 20:50 PLANETE
6 października, godz. 22:40 PLANETE
14 października, godz. 17:20 PLANETE

pozdrav.
tomekm67
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomekm67 » 24.10.2010 12:35

Żeby nie zakładać nowego wątku "samolotowego" piszę tutaj.
Czy ktoś z was zastanawiał się skąd lub dokąd leci samolot nad waszym niebem? Ja tak. I nigdy nie wiedziałam, aż do momentu gdy znalazłem to: http://www.flightradar24.com/
Ostatnio edytowano 24.10.2010 14:19 przez tomekm67, łącznie edytowano 1 raz
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 24.10.2010 13:06

Fajneee :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.10.2010 16:25

U mnie, chyba, nie działa.

Przed chwilą przeleciało coś nade mną, a, w ogóle,
jak robią ten remont Okęcia, to mam taki ruch nad głową, jak kiedyś w Pyrach.

A na tej mapce - nic :?
tomekm67
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomekm67 » 25.10.2010 07:18

Gdzieś wyczytane:
Flightradar24.com shows live airplane traffic from different parts around the world. Only airplanes equipped with an ADS-B transponder within the coverage area of our 100 receivers are visible on the map.
60% samolotów pasażerskich jest wyposażonych w transponder ADS-B
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 25.10.2010 10:57

http://awiacja.blogspot.com/2010/08/ads ... ringu.html

ADS-B: Bez radarowy system monitoringu ruchu lotniczego
System ADS-B (Automatic Dependent Surveillance - Broadcast) umożliwia prezentację sytuacji ruchu lotniczego w czasie rzeczywistym. Uzyskany obraz jest podobny do tego widzianego na radarze, przy czym informacje o pozycji statku powietrznego, obliczone na podstawie sygnału GPS, kierunku, wysokości, numeru lotu, etc., są propagowane przez urządzenia zamontowane na statkach powietrznych.
Odbiorcą sygnału może być inne urządzenie wspierające system ADS-B i dlatego nie ma potrzeby wykorzystywania kosztownych i ciężkich radarów. Każdy statek powietrzny, wyposażony w system ADS-B i ekran wizualizacyjny ma graficzny dostęp do sytuacji ruchowej.
Odczytana z pokładowych systemów pozycja razem z kierunkiem lotu, wysokością, prędkością, numerem lotu, zostaje zapakowana w "paczkę" a następnie jest propagowana za pomocą systemu ADS-B na częstotliwościach 1030-1090MHz.
Dane zebrane przez odbiorniki ADS-B nie są obarczone błędem dużej odległości (jak to mogło mieć miejsce w przypadku radarów) i nie są zależne od ukształtowania terenu (radar do poprawnego określenia pozycji musiał „widzieć” skanowany obiekt). Dodatkowo kanał transmisyjny systemu ADS-B umożliwia przesyłanie innych informacji: pogodowych, ostrzeżeń terenowych, etc.
PysiaPysio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PysiaPysio » 25.10.2010 11:07

tomekm67 napisał(a):Żeby nie zakładać nowego wątku "samolotowego" piszę tutaj.
Czy ktoś z was zastanawiał się skąd lub dokąd leci samolot nad waszym niebem? Ja tak. I nigdy nie wiedziałam, aż do momentu gdy znalazłem to: http://www.flightradar24.com/

Fajna zabawa :D
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 25.10.2010 11:23

Jak popatrzyłem na tę mapkę to mi się kontrolerzy przypomnieli brrrr nie chciałbym sprowadzać 10 samolotów na minutę, żeby się nie zderzyły ze sobą... i jeszcze od czasu do czasu co niektóre znikają z pola widzenia 8O
Poprzednia strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone