Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

"Zamek błyskawiczny" w ruchu drogowym

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MorskiPas
Cromaniak
"Zamek błyskawiczny" w ruchu drogowym

Postnapisał(a) MorskiPas » 29.10.2009 13:12

Żeby polityka całkiem nie zdominowała Hyde Parku ;)

Jest taka sytuacja na drodze, z dwóch pasów ruchu jeden się kończy i ci stojący na drugim muszą wpuścić tych z tego kończącego się. Częsty widok jest taki, że jeden pas jest zakorkowany, a ten drugi, który się ma skończyć jest pusty i cwaniaczki podjeżdżają nim i się wciskają.

Ja do tej pory reagowałem na to tak, jak większość, ale po obejrzeniu kilku programów w naszej lokalnej TV zmieniłem zdanie.
Te programy były w lokalnej krakowskiej telewizji, więc pozwolę sobie wkleić linki do dwóch z nich:

http://video.interia.pl/obejrzyj,film,108840,sortuj,,st,24H,pozycja,10,Jazda_na_zamek_b%C5%82yskawiczny

Ciekawe, czy ktoś z Was też zmieni zdanie, po obejrzeniu tego materiału?

pozdrav K
Arek
Koneser

Postnapisał(a) Arek » 29.10.2009 13:33

Była już rozmowa o zamku błyskawicznym tutaj ;)
MorskiPas
Cromaniak

Postnapisał(a) MorskiPas » 29.10.2009 14:00

Arek napisał(a):Była już rozmowa o zamku błyskawicznym tutaj ;)

Rzeczywiście, przegapiłem :oops: Tylko, że tam dyskusja skończyła się jak zwykle na polityce :cry:
mottom
Cromaniak

Postnapisał(a) mottom » 29.10.2009 15:28

Więc może tak - nie politycznie, ale w kontekście kultury jazdy:)

Koło ZUS przy Trasie Siekierkowskiej w Wawie w stronę centrum łączą się między innymi dwie drogi. Każda z nich ma więcej niż jeden pas (jedna 3 pasy - ulica Czerniakowska, kontynuacja Powsińskiej; druga 2 pasy - zjazd z wiaduktu od strony Witosa). Przy połączeniu robi się trasa "tylko" trzypasmowa (Czerniakowska). Każda z dróg przed połączeniem lepiej lub gorzej radzi sobie z jazdą na suwak (generalnie gorzej). W miejscu łączenia tych dwóch dróg jest namalowany pas wyłączony z ruchu (przedłużenie tego trzeciego pasa Powsińskiej). Więc co robią "kierowcy" którzy powinni "zamknąć się w suwaku" od strony Powsińskiej? - oczywiście jadą dalej i wciskają się w pas już i tak "scalony" z dwóch pasów Witosa. Żeby chociaż jeszcze jakieś małe "przepraszam - bardzo się śpieszę, bo ...." na CB-radio (widać anteny na aucie). Nie - na uwagi zwracane przez innych kierowców, że tak się nie powinno robić - odpowiada stekiem obelg........ (chyba ich nie przytoczę mimo, że słyszałem).
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 29.10.2009 15:29

Postuluję zatem aby pas się nie kończył. Czy pas mnie słyszy ? :lol:
jan_s1
Koneser

Postnapisał(a) jan_s1 » 29.10.2009 16:34

MorskiPas napisał(a):Żeby polityka całkiem nie zdominowała Hyde Parku ;)

No, trudno będzie. :lol: Najgorsza jest dominacja autorytatywnych wypowiedzi dotyczących faktów, które się zna tylko ze słyszenia. Przepraszam, ale kazał mi to napisać jakiś imperatyw. :wink:

Dziękuję za znakomity temat. Człowiek sobie wyobraża, że jest całkiem niezłym kierowcą, bo przecież zjeździł pół Europy, a tu taki numer! Zawsze starałem się jeździć tak, jak inni - na tej zasadzie wjeżdżając do Wlk Brytanii dobrze jest zmienić pas na lewy. :lol: Ale do tej pory zamek błyskawiczny kojarzył mi się z .... hm....
Przyznaję, że zawsze "grzecznie" jechałem prawym pasem i nieźle cholerowałem na tych cwaniaków.

MorskiPas napisał(a):Ciekawe, czy ktoś z Was też zmieni zdanie, po obejrzeniu tego materiału?

Dawno już nie zdarzyło się, żebym został tak skutecznie wyedukowany. Cóż, człowiek uczy się przez całe życie.
Jest tylko małe ale... Tradycja stania w kolejkach jest u nas mocno zakorzeniona. Uczciwego stania w kolejkach, gdzie każdy wciskający się "na chama" staje się łobuzem i cwaniakiem w złym tego słowa znaczeniu. Co w takim razie robić? Skoro zmieniłem front o 180 st. i zasadę zamka błyskawicznego uznałem za słuszną i logiczną, będę próbował wcielać ją w życie.
Życzcie mi powodzenia. Może mi się przydać.
Ostatnio edytowano 03.11.2009 10:48 przez jan_s1, łącznie edytowano 1 raz
MorskiPas
Cromaniak

Postnapisał(a) MorskiPas » 29.10.2009 16:44

jan_s1 napisał(a):Co w takim razie robić? Skoro zmieniłem front o 180 st. i zasadę zamka błyskawicznego uznałem za słuszną i logiczną, będę próbował wcielać ją w życie.

Moim zdaniem wystarczy jak najszerzej rozpropagować te filmiki z mojego pierwszego postu i liczyć na to, że wielu kierowców tak jak ja i Ty, jeździ bezmyślnie, a po obejrzeniu tego oczy im się otworzą.

Jak przesłanie tych filmów dotrze do odpowiedniej liczby ludzi, to oba pasy będą równo zapchane i znikną cwaniaczki, które podjeżdżają i się wciskają, bo nie będzie którędy podjechać. A korek będzie krótszy.

Widziałem to już wieki temu, ale za granicą. To naprawdę działa.

pozdrav K
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 29.10.2009 20:21

Człowiek uczy się całe życie... Andragogika działa :) na mnie również. Zamek zacznie działać gdy duża większość z nas zacznie go stosować. Ja sam miałem nieciekawe odczucia do kierowców którzy dojeżdżali do końca pasa i tam starali się , czasem dosyć ostro włączyć się do ruchu. To takie subiektywne odczucie, bo jeden pas stoi a drugi jedzie. Gdyby na obu pasach był rząd samochodów to odczucia byłyby inne i zamek łatwiej byłoby zaakceptować. Inną sprawą jest fakt , że gdy nie ma miejsca na włączenie się do ruchy , kierowcy z pasa kończącego się , najczęściej powierzchnią wyłączoną, mają tą powierzchnie w dupie i jadą dalej prosto, dokładnie tak jak opisał mottom. Pozdrav.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.10.2009 20:45

jan_s1 napisał(a):..... Skoro zmieniłem front o 180 st. i zasadę zamka błyskawicznego uznałem za słuszną i logiczną, będę próbował wcielać ją w życie.
Życzcie mi powodzenia. Może mi się przydać.

Na szczęście w wielu punktach Wrocka ta zasada nieźle działa (np. ul. Krakowska) i mimo rozkopanego miasta jeszcze jakoś da się po nim poruszać. Oczywiście byłoby lepiej, gdyby ludzie ZAWSZE stosowali się do tej prostej jak drut zasady, a do tego jeszcze daleko :?
Powinno się karać za nieprzepisową jazdę i tyle :!: , podobnie jak za notoryczne poruszanie się lewym pasem na czteropasmówkach i autostradach.

P.S.
Lekko nie związane z tematem, ale jeśli o karaniu mowa, to także za sranie psów na trawniki, chodniki i gdzie tylko popadnie....bez sprzątania ze strony właściciela :lol:
moscatel
Croentuzjasta

Postnapisał(a) moscatel » 29.10.2009 21:42

slapol napisał(a):
Na szczęście w wielu punktach Wrocka ta zasada nieźle działa (np. ul. Krakowska)

Krakowską nie jeżdżę, ale np. na Klecińskiej mam wrażenie, że nie działa wcale. Zresztą nigdzie nie zauważyłam, żeby działało, niestety :(
A link do tego filmu wkleiłam sobie w sygnaturki na wszystkich forach, na których bywam :)
AndrzejJ.
zbanowany

Postnapisał(a) AndrzejJ. » 29.10.2009 22:14

MorskiPas napisał(a):
Jest taka sytuacja na drodze, z dwóch pasów ruchu jeden się kończy i ci stojący na drugim muszą wpuścić tych z tego kończącego się. Częsty widok jest taki, że jeden pas jest zakorkowany, a ten drugi, który się ma skończyć jest pusty i cwaniaczki podjeżdżają nim i się wciskają.

pozdrav K

Jedziesz do innego miasta , tniesz szybko lewym pasem, jest kolejka niewiadomo czemu na prawym pasie bo nie ma znaków .No i zostajesz cwaniaczkiem. :wink:
janniko
Cromaniak

Postnapisał(a) janniko » 29.10.2009 22:42

Arek napisał(a):Była już rozmowa o zamku błyskawicznym tutaj ;)

oj była, była... sam się wypruwałem na ten temat..
8)
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 30.10.2009 09:52

Wydaje mi się , że ocena kierowców jadących wolnym pasem jako cwaniaczków wynika z tego, że ogólnie jest bardzo wielu wśród nas, kierowców, właśnie cwaniaczków, którzy wykorzystają każdą możliwość aby być przed innymi. Poza tym , wg mnie, są takie sytuacje gdy kierowcy na kończącym się pasie powierzchnią wyłączoną nie mają zamiaru zjechać na odpowiedni pas tylko tną przez tą powierzchnię śmiejąc się z "idiotów" stojących w korkach oraz druga sytuacja gdy kierowcy z prawo lub lewoskrętów tną prosto i omijają korek wcinając się w sznur samochodów. Z tego powodu może istnieje takie subiektywne przeświadczenie, że ci co nas mijają stojących w korku, to zawsze cwaniaki...
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 30.10.2009 10:23

I tak:

Obrazek
MorskiPas
Cromaniak

Postnapisał(a) MorskiPas » 30.10.2009 13:05

Bocian napisał(a):Człowiek uczy się całe życie... Andragogika działa :) na mnie również. Zamek zacznie działać gdy duża większość z nas zacznie go stosować. Ja sam miałem nieciekawe odczucia do kierowców którzy dojeżdżali do końca pasa i tam starali się , czasem dosyć ostro włączyć się do ruchu. To takie subiektywne odczucie, bo jeden pas stoi a drugi jedzie. Gdyby na obu pasach był rząd samochodów to odczucia byłyby inne i zamek łatwiej byłoby zaakceptować.

Jesteś kolejną osobą, której się optyka zmieniła po obejrzeniu tych filmów. Zamieściłem je tu z nadzieją na "podaj dalej", bo im więcej ludzi to obejrzy, tym większa szansa na to, że oba pasy będą równo zapchane i wtedy pojęcie cwaniaczka umrze śmiercią naturalną.

Jest jeszcze jeden stosunkowo prosty sposób, ale tym razem potrzebna by była inwencja tych, którzy ustawiają znaki, a na nich bym osobiście nie liczył. Spotkałem się w Norwegii z takim oznakowaniem poziomym, że nie wiadomo było, który pas ma wpuszczać, a który jest wpuszczany. Oba pasy schodziły się w jeden na zasadzie obustronnego zwężenia, linia przerywana w pewnym miejscu się kończyła a linie ograniczające pasy ruchu zbiegały się z obu stron jednakowo.

Tam ten zamek działał automatycznie, nawet nie było tablic informujących kto kogo i jak ma wpuścić. Ponieważ ludzie nie wiedzieli, to wpuszczali się raz tu, raz tu. Cwaniaczków też nie było, bo trudno było stwierdzić, który pas jest tym dla cwaniaczków. Oba były zapełnione.

Widzę, że problem jest zauważany przez media, nie tylko w Krakowie. Wyszperałem taki filmik o tym samym w Gorzowie Wielkopolskim.

pozdrav K
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.