Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

"Zamek błyskawiczny" w ruchu drogowym

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 02.11.2009 22:44

Morski, obawiam się że przy kulturze jazdy niektórych naszych mistrzów to norweskie rozwiązanie by się skończyło paroma stłuczkami jakby z danej pary żaden nie chciał ustąpić :)
O zamku błyskawicznym jakiś czas temu gdzieś poczytałem i też mi się zmienił punkt widzenia.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 02.11.2009 23:08

Wtrącę się tu z innym tematem motoryzacyjnym
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 03.11.2009 08:09

krakuscity napisał(a):Wtrącę się tu z innym tematem motoryzacyjnym

O... się wzięli do roboty!
Nie wiem jak w innych miastach, ale w Krakowie codzienną normą jest:

- nagminne wjeżdżanie na skrzyżowania (ronda) na czerwonym, nie mówiąc już zupełnie o tym, że Krakowianie światła żółte traktują jak zielone!!!
- nagminne nieużywanie kierunkowskazów przy skręcie, nie mówiąc już o zmianie pasa.
poza tym:
- ciągła i nawet podwójna ciągła nie obowiązuje
- przepis o nieużywaniu tel. komórkowych w czasie kierowania pojazdem traktowany jest chyba jako "przepis dla frajerów", bo i tak prawie nikt się do niego nie stosuje. Widziałem jak gliniarz patrzy na gościa, który opuszczając skrzyżowanie robi wygibasy by lewą ręką przerzucić biegi, ponieważ w prawej trzyma przy uchu tel. i zupełnie nie reaguje!

A już wymagać od naszych kierowców, by myśleli za kierownicą i nie daj Boże przywidywali, że nie zdążą opuścić skrzyżowania jest zupełną naiwnością!!!

Pisałem nie tak dawno w swojej relacji z Albanii, że tam kierowcy zupełnie się nie stosują do ogólnie przyjętych w Europie zasad, ale jeździ się tam o wiele bezpieczniej niż u nas, bo "ci prymitywni Albańczycy" myślą i są bardziej przywidujący i nawet uprzejmiejsi od naszych rodaków! Jeśli ktoś nie wierzy, to niech sobie pojedzie i się przekona.

Na początku roku oglądałem program w TV, w którym pytano obcokrajowców co ich najbardziej razi w Polsce, co im przeszkadzało. Większość jednogłośnie mówiła o chamstwie i bezmyślności panujących na naszych drogach.
:evil:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 03.11.2009 08:13

Moja wersja jest taka-wjechałem na puste skrzyżowanie przy zielonym świetle i nagle zrobił się korek
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 03.11.2009 11:41

Ekler - tak, lamusom jeżdżącym z pasów dla skręcających , na wprost, stanowcze nie... :) I żaden zamek im tu nie pomoże :)
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 03.11.2009 11:51

Bocian napisał(a):I żaden zamek im tu nie pomoże :)

Pomoże - zamek w wieloosobowej celi 8O :oops: :o
Poprzednia strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.