Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

zaliczka dla właściciela

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maria23
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) maria23 » 02.02.2011 21:42

Jak wyżej zaznaczyłam, sama nie wykluczam, że jestem przewrażliwiona, stąd mój apel do postronnych osób co sądzą o tego rodzaju obawach.Ja wcale nie wykluczam, ze są uczciwi ludzie, nie tylko wśród Chorwatów, ale w ogóle...
Niepokojące dla mnie było m.in. to, że facet WU podał jako jedyny sposób płatności, na moją prośbę o większą ilość różnych zdjęć z kwatery przesłał te, które jak się okazało były i tak dostępne na innych stronach, tyle, że agencyjnych. Pytany o adres posesji zignorował to pytanie i podał tylko adres do przekazu, nie przeczę, że na równoległej ulicy do tej przy której miał być apartament - bo w końcu doczytałam ten adres na jego stronie domowej. A ostatnia dziwna rzecz, nie przedostatnia, to, że kalendarium na jego stronie domowej - takie do wklejania daty stanęło na 2009r. - z tym, że przyczyny mogły być dla mnie całkiem niepojęte, bo się na tym nie znam, więc to już tak z tzw. upierdliwości zauważam.Ostatnie to fakt, że tak beztrosko odesłał mnie do pośrednika, jakby licząc, że widząc cenę 350 euro wyższą zgodzę się na wszystko. Gdyby to był czerwiec to kto wie...
Szukam dalej, w ciemno raczej z rodziną nie pojadę, w ciemno to bym pojechała ale tylko z mężem caravaningiem - gdzie oczy poniosą i szosa pozwoli...
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, korzystam z podawanych tutaj linków, uwielbiam prywatne zdjęcia umieszczane na tym forum i relacje z CRO.
Jak sądzicie czy z uwagi na wydarzenia w Egipcie i Tunezji podskoczą ceny wakacji w Europie, w basenie Morza Śródziemnego?
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 03.02.2011 19:01

maria23 napisał(a):.
Jak sądzicie czy z uwagi na wydarzenia w Egipcie i Tunezji podskoczą ceny wakacji w Europie, w basenie Morza Śródziemnego?

Już pozwoliłem sobie zacząć temat podobny:
forum/viewtopic.php?t=30805&highlight=
eagler
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eagler » 06.02.2011 18:46

Witaj

jakas sciema ja placilem zaliczki ale zawsze przez bank nie bylo zadnego problemu wlasciciel wysylal nr konta ja zaliczke a potem dostawalem @ ze dotarlo i wszystko ok a oni czekaja nie ryzykuj i nie baw sie w takie gry
maria23
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) maria23 » 06.02.2011 19:53

Tak mi się wydaje, że coś jest nie halo...Facet już się więcej nie odezwał.
Jak ja bym prowadziła pensjonat to bym sobie tak klientów nie płoszyła...
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 06.02.2011 20:06

maria23 napisał(a):Tak mi się wydaje, że coś jest nie halo...Facet już się więcej nie odezwał.
Jak ja bym prowadziła pensjonat to bym sobie tak klientów nie płoszyła...

Może w tzw. międzyczasie mu "się obłożyło"....
Pozdrawiam
maria23
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) maria23 » 07.02.2011 06:53

Może...A swoją drogą ciekawa jestem jak wysokie podatki muszą płacic właściciele apartamentów( chyba Vat a nie dochodowy?) za wynajem i czy w CRO istnieje obowiązek wystawienia faktury na żądanie klienta.Pozdrawiam. :roll:
jacol1972
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacol1972 » 17.02.2011 19:06

Wysłałem przelewem przez PKO BP zaliczkę 336 Eza dwa apartamenty w Pisaku.koszt 35 zł. Niestety właściciel kwater twierdzi że otrzymał 2178 KN = 295 Euro . Gdzie wcięło 41 euro???
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.02.2011 19:49

może to były koszty banków trzecich ,były już takie wątki o PKO BP
Ostatnio edytowano 17.02.2011 19:54 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
jacol1972
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacol1972 » 17.02.2011 19:52

Na elektronicznym potwierdzeniu przelewu koszt transakcji to 35 zł zapłacony osobno
maria23
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) maria23 » 17.02.2011 20:53

A może to coś w rodzaju spreedu walutowego ( nie pamiętam jak to dokładnie się pisze) jak w kredytach...Nie wiadomo po ile w Chorwacji przeliczyli to euro na kuny i w ogóle ile razy to było przeliczane. Najlepiej chyba jak się z konta walutowego przesyła na walutowe.Może są jacyś bankowcy wśród nas, to podpowiedzą jak nie tracic 40 euro
Bodek1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bodek1 » 17.02.2011 21:51

Przelew na zagranicę to koszt dwóch banków krajowego i zagranicznego. Przy zleceniu powinieneś wziąść na siebie te oba. Przesyłka w 2010 r z konta złotówkowego lub walutowego do Chorwacji 100 eur to koszt 0,2 % od kwoty min. 9,5 zł + 5 eur koszt banku zagranicznego BZ WBK SA. PKO BP dość drogi, jeszcze droższy Pekao SA. 8)
jacol1972
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacol1972 » 18.02.2011 00:18

bazi22 napisał
"Jak rezerwowałeś we Włoszech to szedł przelew SEPA, do Chorwacji idzie SWIFT i to jest przyczyna różnic - przy SWIFT trzeba zaznaczać że zleconiodawca pokrywa wszystkie koszty - inaczej koszty banku odbiorcy pokrywa odbiorca, i ewentualnie jakiś pośrednik (bank korespondent)."

Wygląda na to, że się sprawa wyjaśniła
Madzik68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Madzik68 » 08.03.2011 19:44

sory że ten tekst jest na innym temacie również, ale czepiam sie wszystkich szans, bo mnie czas goni i zdurniałam :(
a ja mam IBAN prawidłowy, ING nie ma zastrzeżeń, natomiast nie wchodzi mi S.W.I.T. C.O.D.E ZABAHR2X ile bym nie wpisała tych iksów nie toleruje tego, natomiast przechodzi bez wpisania S.W.I.T ale z nazwą Zagrebacka Banka d.d. Zagrzeb, czy byłoby poprawnie gdybym opuściła SWIT CODE i pozostawiła tylko nazwę banku i nr IBAN ?? Szary779 robiłeś przelew z ING prosze o pomoc
aa i w IPKO wszytko wchodziło bez zastrzeżeń, tylko powaliły mnie koszty, ponad 200 Pln, za 98 euro zaliczki
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 08.03.2011 20:00

A przekazem pocztowym 13 zł za 100E i 2 - 3 minuty przy okienku. Wysłałem 2 lutego po południu a 8 lutego pieniądze były na Pagu :wink:
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 09.03.2011 16:09

No tak maria23 my tu gadu gadu, piszesz o gości a ja jestem ciekawy co to za apartament i być może już nie jeden cromaniak zna sprawę i jakie są fakty. Zapodaj linka do tego apartamentu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

zaliczka dla właściciela - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone