Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

zakaz handlu w niedzielę

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.12.2008 09:46

Janusz Bajcer napisał(a):
mireks napisał(a):Nawet w Zagrzebiu nie ma ani jednego supermarketu wielkości takiej jak w Polsce,choćby Auchan czy Real,a Konzum czy Studenac w Chorwacji to takie większe sklepy.

Czy GETRO w Zagrzebiu jest hipermarketem czy jeszcze nie :?: :wink:

Za Supermarket uważa się sklep o powierzchni od 400 m2 , a nie przekraczający 6 000 m2.
Za Hipermarket uważa się sklep o powierzchni 6 000-12 000 m2, lub więcej.

Jeśli chodzi o ścisłość, to nazewnictwo sklepów typu: super- czy hipermarket nie jest prawnie uregulowane, tylko zwyczajowo. Kiedyś było np. "duże Tesco" i sklepy "Społem". Wiadomo, że ten duży był hipermarketem (miał kilka tysięcy metrów kwadratowych powierzchni sprzedażowej). Teraz, gdy oprócz dużego Tesco są jeszcze średnie i całkiem małe Tesco nikt już ich nie nazywa super- czy hiper-.
Dzisiaj funkcjonują obiekty handlowe o powierzchni do 2000 m kw. (po niedawnym uchyleniu ustawy o ograniczeniu pow. do 400 m kw.) oraz tzw. obiekty wielkopowierzchniowe tzn. o powierzchni sprzedażowej powyżej 2000 m kw. , ale nowe, takie obiekty mogą powstać tylko w miejscach, gdzie uwzględnia to miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego.
Wiecie dlaczego się tak rozpisałem o różnych zmianach?
Bo to kasiora rządzi, tych co mogą te sklepy budować, polityków, którzy im w tym pomogą, lobbystów, którzy są w łańcuszku....i wyborców, którzy kiedyś będą głosować lub nie, w zależności z której strony barykady się znajdują.
Wszyscy oni w d.... mają, czy ktoś na kasie zarabia 500 zł, czy ktoś z rodziną chce lub musi robić zakupy w niedzielę. Jeśli IM kasa nie będzie się zgadzać i będzie potrzeba zakazania handlu w czwartki po południu, to taki zakaz w konsekwencji się wprowadzi i już. :twisted:
Oczywiście dotyczy naszych to realiów, a nie chorwackich.
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 31.12.2008 11:10

Leon napisał(a):Przepraszam ze nie przeczytale celego watku ale z tego co u nas pisza to ten zakaz (chandel w niedziele) ma bic nieaktualni w czasie sezonu letniego. Wszistkiego dobrego w Nowim Roku. Leon

I sprawa jasna :D Nie trzeba się spierać :wink:
Dzięki Leon. Tobie też wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)

Pozdrav :papa:
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 31.12.2008 12:40

alessandro1977 napisał(a):Policjant, marynarz to co innego, co to w ogóle za porównanie ? Bez sensu.....przedsiębiorca zasuwa za kasą na okrągło ale to akurat jego świadomy wybór...zamiast sptkań mógłby spędzić czas z rodziną...tutaj zgodzę się z Maćkiem...na kasach są ludzie, którzy są wyzyskiwani, właśnie na ogół z prwowincji i bez wykształcenia i jakichkolwiek widoków powodzenia na przyszłość, muszą mieć choćby te kilka złotych aby przynajmniej same rachunki opłacić...zasuwają za marne grosze w świątki, piątki i niedziele...nie mają prawa głosu

To należy zmieniać ten stan rzeczy a nie nakazywać czy zabraniać co ludzie maja robić w niedzielę...
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 31.12.2008 12:45

Lubuszanin napisał(a):Zgadza sie, niedziela dla rodziny jest i wypoczynku, a jak ktos chce poproznowac w niedziele w Tesco np, to niech na kasie posadzi swoja zone, matke lub corke.Wtedy beda razem tam spedzac czas, zona zarabiajac nedzne grosze, a maz bedzie mial ja na oku.

Lubuszanin , wybacz, chcesz spacerować z rodziną, spaceruj sobie, ale nie mów mi co ja mam robić i jak spędzać niedzielę... :)
Lubuszanin
Cromaniak

Postnapisał(a) Lubuszanin » 31.12.2008 13:11

Jestem daleki od organizowania Tobie wolnego czasu ;), podalem tylko powszechne sposoby jego spedzania.Ale zeby spedzac czas w markecie kupujac swiezo odswiezona szynke w promocji lub inne pierdoly Made in China, to faktycznie fajowy sposob na spedzanie czasu ;).
j23
Cromaniak

Postnapisał(a) j23 » 31.12.2008 13:11

A miało być o handlu w niedzielę w CHORWACJI!!!!!!!
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 31.12.2008 13:16

Lubuszanin napisał(a):Jestem daleki od organizowania Tobie wolnego czasu ;), podalem tylko powszechne sposoby jego spedzania.Ale zeby spedzac czas w markecie kupujac swiezo odswiezona szynke w promocji lub inne pierdoly Made in China, to faktycznie fajowy sposob na spedzanie czasu ;).

Fajowy czy nie, nikomu nic do tego... :)
Inny powie, że jeżdżenie do Chorwacji to głupota...
Lubuszanin
Cromaniak

Postnapisał(a) Lubuszanin » 31.12.2008 13:45

Ty Slawomirze, to tak serio myslisz, czy tylko chcesz sie jakos...wyroznic ;)?
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 31.12.2008 14:42

Lubuszanin napisał(a):Ty Slawomirze, to tak serio myslisz, czy tylko chcesz sie jakos...wyroznic ;)?

Tak myślę. Nie potrzeba mi wyróżniania się... :)
Mam swoje zdanie , tak jak ty masz swoje, nie gorsze i nie lepsze. Mam chęć chodzić po sklepach w niedziele , jeśli są zachowane prawa pracownika, to dlaczego nie? Ty masz chęć chodzenia na spacer, wolna droga... Tu chodzi o zasadę a nie o zakupy...
kjedi
Cromaniak

Postnapisał(a) kjedi » 31.12.2008 17:19

Sławek jako przedstawiciel wolnego zawodu nie lubi jak się Go ogranicza. I ja się z nim zgadzam. Chcę to robię zakupy, chcę to idę na spacer. A chcę to idę na czyn społeczny. Jeśli łamane są prawa-prokuratura i wsadzać ale równo. Ale nikt nie może powiedzieć że nie mogę do sklepu. A jak ktoś jest właścicielem to może sprzedawać taak?! A biedne ludzie ze stacji benzynowej też nie powinny pracować!!!! A jak Wam paliwa zabraknie to dymać za samochodem. A dostają inne pieniądze niż Ci w marketach? A tą wolność najlepiej widać na stacjach benzynowych w święta-kiedy ludzie nawet jajek i majonezu tam szukają. Pracują wszyscy za dużo- a jak trza było w soboty pracować to już żaden nie pamięta. A na koniec-jak nie zarobkujemy w niedzielę to nie. Ale na tacę też nie zbierać bo to zarobkowanie jest, i jeszcze ryczałtem opodatkowane tak, że z miesięcznej pensji więcej podatku płacę niż średnia parafia.
jan_s1
Koneser

Postnapisał(a) jan_s1 » 02.01.2009 17:32

Nie ma znaczenia - w Chorwacji, w Polsce, czy na Bermudach - tak, czy owak, jest to ingerencja urzędnika (państwa) w gospodarkę. A każde odgórne sterowanie gospodarką jest niekorzystne i dla gospodarki i dla nas wszystkich. Jan.
Jerzy 22
Podróżnik
handel w niedziele

Postnapisał(a) Jerzy 22 » 07.01.2009 22:22

Jak Panstwo i rzad jest slabe to boi sie utracenia poparcia chierarchow koscielnych i wprowadza to co purpuraci podpowiadaja.W XXI wieku nalezy nam sie calkowita wolnosc i kto kiedy chce to musi miec prawo pracowac , lub odpoczywac. Szczegolnie w miejscowosciach turystycznych a napewno w Chorwacji powinni ludzie spraedawac dla turystow towarywtedy kiedy jest na nie zapotrzebowanie tak jak jest np na stacjach bebzynowych. Jak bedą rzadzic purpuraci i czarni w sutatnnach to zamkna nam stacje benzynowe i wszystkich zagonia do swoich swiatyn zeby dac na tace. To jest skandal niedlugo bedzie rewolucja i wygonimy ich do Watykanu.Tam sie niech zamkna i biedola w jaskiniach.
Lubuszanin
Cromaniak

Postnapisał(a) Lubuszanin » 07.01.2009 22:29

Jasny piernik...te slowa niczym apokalipsa jakas normalnie ;).
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: handel w niedziele

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.01.2009 23:19

Jerzy 22 napisał(a):Jak Panstwo i rzad jest slabe to boi sie utracenia poparcia chierarchow koscielnych i wprowadza to co purpuraci podpowiadaja.W XXI wieku nalezy nam sie calkowita wolnosc i kto kiedy chce to musi miec prawo pracowac , lub odpoczywac. Szczegolnie w miejscowosciach turystycznych a napewno w Chorwacji powinni ludzie spraedawac dla turystow towarywtedy kiedy jest na nie zapotrzebowanie tak jak jest np na stacjach bebzynowych. Jak bedą rzadzic purpuraci i czarni w sutatnnach to zamkna nam stacje benzynowe i wszystkich zagonia do swoich swiatyn zeby dac na tace. To jest skandal niedlugo bedzie rewolucja i wygonimy ich do Watykanu.Tam sie niech zamkna i biedola w jaskiniach.

Przypominam o pisaniu postów z polskimi literami :!:
carnivalka
Cromaniak

Postnapisał(a) carnivalka » 07.01.2009 23:46

Też uważam ,że w pewne dni sklepy powinny być zamknięte
Przecież świat nie kończy się na darmowej szynce lub serze itp.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

zakaz handlu w niedzielę - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone