Wybaczcie, że wcisnę się pomiędzy foto-zagadki, ale chciałem jeszcze kilka słów napisać o rzekomym fenomenie podwójnego wschodu słońca w Zaostrogu.
Jak pisałem kilka dni temu, nie dawało mi to spokoju i postanowiłem poszukać więcej informacji w internecie.
Niestety, nic więcej nie znalazłem, oprócz tego słynnego zdania, o którym pisaliśmy
tutaj.Postanowiłem zapytać u źródła. Wysłałem maile do 12 pensjonatów w Zaostrogu. Napisałem, że ze strony
gradac.hr dowiedziałem się o tym zjawisku i chciałbym to zobaczyć na własne oczy. Poprosiłem o film, ewentualnie jakiś opis.
Po kilku dniach dostałem ... 2 odpowiedzi.
Pierwsza:
Dear Waldemar
this is my website
http://www.zaostrog.com.hrThe best time is end of June and befinning of July.
Best regards
Robert Despot
Podziękowałem za ofertę i poprosiłem o więcej szczegółów na temat tego zjawiska. Żadnych dodatkowych informacji już nie otrzymałem.
Potem przyszła odpowiedź z innego adresu:
Poštovani gospodine
Zaista je fenomen da sunce u Zaostrogu izlazi dva puta.To se može vidjeti tijekog cijele godine .Ukoliko vas zanima možete doći tijekom ljeta na godišnji odmor.
Trebate rezervirati apartman zbog drugih gostiju.
Pozdrav Edvin
Pan Edvin pisze, że fenomen można oglądać przez cały rok, najlepiej już rezerwować pensjonat, ale żadnych szczegółów już nie potrafił podać.
Podsumowując, uważam, że to jakiś miejscowy chwyt marketingowy i tyle. No bo jak to możliwe, że nie ma nic na ten temat
w internecie. Nie potrafią tego opisać właściciele pensjonatów w tej miejscowości i nie wspominają o tym forumowicze w swoich relacjach. Jak czytam, niektórzy byli w Zaostrogu kilka razy.
Jeśli coś przeoczyłem, będę wdzięczny za wyprowadzenie mnie z tej niewiedzy. W nagrodę stawiam butelkę rakiji.