Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zagadka,ale wiadomo,że CROMANIAK potrafi!

Ludzie pytają jak coś wygląda. Plaża, miasteczko, otoczenie... Tu można zakładać tematy z nazwą miejscowości i zdjęciami okolicy. Można wklejać też linki do zdjęć z innych portali by dać jak największy przegląd fotograficzny miejcowości. Proszę nie umieszczać zdjęć pobranych z innych serwisów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.03.2011 06:05

maslinka napisał(a):Zagadka nr 4 - dla specjalistów: fort w Parku Prevlaka (?)

Trafione :sm:

42.392275, 18.534278
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.03.2011 06:12

krbaton, zagadka 5 to Petrcane albo okolice?

Blisko 8)
kulka53
Weteran

Postnapisał(a) kulka53 » 09.03.2011 07:08

Krzychooo napisał(a):Proszę. Odwrócone ;).

Do trzech razy sztuka :wink: :roll:

Po lewej Prvic, po prawej Krk :?

krbaton napisał(a):Blisko :cool:

Może Zaton?
Krzychooo
Cromaniak

Postnapisał(a) Krzychooo » 09.03.2011 07:43

kulka53 napisał(a):
Krzychooo napisał(a):Proszę. Odwrócone ;).

Do trzech razy sztuka :wink: :roll:

Po lewej Prvic, po prawej Krk :?

To, co wskazuje strzałka, nie jest wyspą :).

Obrazek
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.03.2011 12:08

Może Zaton?

Coraz bliżej 8)
raffiu
Cromaniak

Postnapisał(a) raffiu » 09.03.2011 13:11

krbaton napisał(a):Może Zaton?

Coraz bliżej 8)

No to strzelam, że Privlaka :) ?

Krzychooo ja się poddaję :(
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 09.03.2011 14:14

krbaton napisał(a):
maslinka napisał(a):Zagadka nr 4 - dla specjalistów: fort w Parku Prevlaka (?)

Trafione :sm:

42.392275, 18.534278

Wow! Czuję się specjalistką :D 8)
kulka53
Weteran

Postnapisał(a) kulka53 » 09.03.2011 14:26

krbaton napisał(a):W cmentarnym klimacie 8)

Wydaje mi się, że pierwsza fotka została zrobiona w Podstup albo może w Borje na Peljescu, widać końcówkę Korculi z Lumbardą :roll:

Krzychooo, ja też wymiękam :(
Krzychooo
Cromaniak

Postnapisał(a) Krzychooo » 09.03.2011 14:59

@ raffiu, kulka53

Słuchajcie, ja już sam nie wiem, czy się nie mylę :oops:. Wasze wątpliwości sprawiły, że sam zacząłem je mieć :).

Zdjęcie zrobiłem tuż po opuszczeniu Lukova, kiedy zacząłem się piąć stromą drogą w kierunku jadranki. Wydaje mi się, że na fotce widać coś w tym stylu (tyle z nieco większej wysokości):

Obrazek

To by oznaczało, że na zdjęciu z zagadki widać po lewej półwysep Malta, po prawej Prvic, a za nim Krk z Baską.

Chyba że się mylę... Macie jakieś pomysły?
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 09.03.2011 15:01

Krzychooo napisał(a): Macie jakieś pomysły?

Chodźmy na piwo :P
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.03.2011 15:49

kaszubskiexpress napisał(a):
Krzychooo napisał(a): Macie jakieś pomysły?

Chodźmy na piwo :P

a Litwinki będą??? :twisted:
kulka53
Weteran

Postnapisał(a) kulka53 » 09.03.2011 16:54

Krzychooo napisał(a):na zdjęciu z zagadki widać po lewej półwysep Malta, po prawej Prvic, a za nim Krk z Baską.

No tak, jak się zrobi zdjęcie z małej odległości, to niewielki półwysep urasta do potężnych rozmiarów :lol:

Ale..... jak już wiem gdzie to zrobione, to mogłem trochę pokombinować :? i wydaje mi się, że interpretacja tej lusterkowej fotki mogłaby być inna :roll:

Przyglądnąłem się tej fotce

Obrazek

Gdyby przesunąć się nieco w lewo, kąt patrzenia zmieniłby się na tyle, że półwysep przysłoniłby Prvic, a wtedy część Krku na wschód od Baśki wyglądałaby prawie identycznie jak na zdjęciu z lusterka

Podobnie można wnioskować patrząc na tę panoramkę

Obrazek

Gdyby przejść plażą kawałek w lewo, półwysep zasłoniłby Prvic a wschodnia część Krku wychyliłaby się zza betonowego mola

Wg mnie na fotce Krzycha widać sam Krk, ewentualnie malutki fragmencik Prvica :roll:

Tak w ogóle, super miejscowość to Lukovo :idea: jak nie wieje bura :wink: :?

Ufff.....
Chyba zasłużyłem sobie na piwo :wink: :lol:
Krzychooo
Cromaniak

Postnapisał(a) Krzychooo » 09.03.2011 17:39

Oj tak, napracowałeś się. Należy Ci się bez wątpienia piwko :).

Chyba jednak Was nieświadomie nieco oszukałem :oops:. To znaczy miejsce na pewno to, ale w podpowiedzi zasugerowałem, że ten "wyspowaty" kształt nie jest wyspą. Jak patrzę na poniższe zdjęcie (wykonane troszkę później i nieco wyżej, już niedaleko jadranki), to wydaje mi się, że to jednak nie jest półwysep Malta, tylko Prvic. Końcówka półwyspu widoczna po lewej.

Obrazek

Jeśli tym razem się nie mylę, to najbliżej był raffiu, pisząc:
raffiu napisał(a):wydaje mi się, że to co widać na pierwszym planie to właśnie jest Prvić, a konkretnie północna jego cześć. W głębi natomiast to Krk. Wrażenie wielu wysp potęguje zatoka Baśki. Jeśli jest tak jak mówię, to zdjęcie zostało wykonane gdzieś na drodze między miejscowościami Lukowo a Senj. Może Sveti Juraj jest tym miejscem najbliżej którego zrobiono zdjęcie?

Sam już nie wiem. Jakby nie było - walczyliście dzielnie :).

PS Lukovo świetne, a woda faktycznie chłodna. Wracaliśmy do Polski spod Zadaru i postanowiliśmy się tam pożegnać z Jadranem. Przynajmniej o kilka stopni niższa temperatura wody. Może dlatego tak tam spokojnie i klimatycznie. Tu więcej o tym miejscu: http://press.croatia.hr/hr-HR/Press-New ... czMA%3D%3D
mkm
Koneser

Postnapisał(a) mkm » 09.03.2011 17:55

Krzychooo napisał(a):@ raffiu, kulka53

Słuchajcie, ja już sam nie wiem, czy się nie mylę :oops:. Wasze wątpliwości sprawiły, że sam zacząłem je mieć :).

Zdjęcie zrobiłem tuż po opuszczeniu Lukova, kiedy zacząłem się piąć stromą drogą w kierunku jadranki. Wydaje mi się, że na fotce widać coś w tym stylu (tyle z nieco większej wysokości):

Obrazek

To by oznaczało, że na zdjęciu z zagadki widać po lewej półwysep Malta, po prawej Prvic, a za nim Krk z Baską.

Chyba że się mylę... Macie jakieś pomysły?

A więc powiem Wam jak jest :wink:
Na fotce powyżej widzimy płw. Malta i Krk , natomiast na fotce konkursowej mamy Prvic i Krk , a pomiędzy nimi Senjske Vrata :D
raffiu
Cromaniak

Postnapisał(a) raffiu » 09.03.2011 18:42

miło mieć rację 8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwacja w naszym obiektywie

Zagadka,ale wiadomo,że CROMANIAK potrafi! - strona 60
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone