napisał(a) Iwona Baśka » 27.02.2014 18:51
Vjetar napisał(a):" Zadatak je bilo u sat vremena napraviti ‘’šugo’’ od kobasica i rebra, skuhati palentu, lijepo servirati tanjur za komisiju"[/b]
A po naszemu?
To w jasnym garnku jak mamałyga wygląda.
Pozdrawiam[/quote]
A po naszemu :" Zadaniem było przygotowanie w godzinę "šugo" z kiełbasy i żeberek, ugotowanie polenty, piękne podanie na talerzu dla komisji".
Sugo to po włosku dokładnie sok, sos. Ale w kuchni włoskiej i również chorwackiej to dowolna potrawa podana w sosie, a polenta , to jak wcześniej napisaliście rodzaj mamałygi. Polenta jest włoską potrawą ludową sporządzaną pierwotnie z mąki kasztanowej, obecnie na ogół z mąki kukurydzianej lub kaszki kukurydzianej, niekiedy z dodatkiem sera i różnych sosów, np. sosu pomidorowego.