Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zagadka,ale wiadomo,że CROMANIAK potrafi!

Ludzie pytają jak coś wygląda. Plaża, miasteczko, otoczenie... Tu można zakładać tematy z nazwą miejscowości i zdjęciami okolicy. Można wklejać też linki do zdjęć z innych portali by dać jak największy przegląd fotograficzny miejcowości. Proszę nie umieszczać zdjęć pobranych z innych serwisów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Iwona Baśka
Cromaniak

Postnapisał(a) Iwona Baśka » 27.02.2014 08:24

Iwona Baśka napisał(a):Ta miejscowość to Kaštelir. Święto to Kuzminja, a kościół sv. Kuzme i Damjana . Czyli patronem jest św. Kosma /sv. Kozma/. Nie wiem jak się nazywa potrawa.
Pozdrawiam

Potrawa to "šugo", cyt.:" Zadatak je bilo u sat vremena napraviti ‘’šugo’’ od kobasica i rebra, skuhati palentu, lijepo servirati tanjur za komisiju"
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 27.02.2014 08:34

Iwona Baśka napisał(a):
Iwona Baśka napisał(a):Ta miejscowość to Kaštelir. Święto to Kuzminja, a kościół sv. Kuzme i Damjana . Czyli patronem jest św. Kosma /sv. Kozma/. Nie wiem jak się nazywa potrawa.
Pozdrawiam

Potrawa to "šugo", cyt.:" Zadatak je bilo u sat vremena napraviti ‘’šugo’’ od kobasica i rebra, skuhati palentu, lijepo servirati tanjur za komisiju"

A po naszemu?

To w jasnym garnku jak mamałyga wygląda.

Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.02.2014 10:25

Pozdrawiam

Zgadza się :!: To Kaštelir nieopodal Poreča.
Impreza to Kuzminja (tutaj 2011)- pučka fešta na okoliczność dnia tych świętych (26 września).
Iwona Baśka - gratuluję trafnej i wyczerpującej odpowiedzi.
I pozdrawiam. :)

Vjetar napisał(a):A po naszemu?
Pozdrawiam

Faktycznie, nazywało się to "šugo". Nie znam polskiego odpowiednika. Polenta = mamałyga, dla mnie to smakowa porażka. Nawet popitka niewiele poprawia. :)
P1050576a [a].jpg
Iwona Baśka
Cromaniak

Postnapisał(a) Iwona Baśka » 27.02.2014 18:51

Vjetar napisał(a):" Zadatak je bilo u sat vremena napraviti ‘’šugo’’ od kobasica i rebra, skuhati palentu, lijepo servirati tanjur za komisiju"[/b]

A po naszemu?

Pozdrawiam[/quote]

A po naszemu :" Zadaniem było przygotowanie w godzinę "šugo" z kiełbasy i żeberek, ugotowanie polenty, piękne podanie na talerzu dla komisji".
Sugo to po włosku dokładnie sok, sos. Ale w kuchni włoskiej i również chorwackiej to dowolna potrawa podana w sosie, a polenta , to jak wcześniej napisaliście rodzaj mamałygi. Polenta jest włoską potrawą ludową sporządzaną pierwotnie z mąki kasztanowej, obecnie na ogół z mąki kukurydzianej lub kaszki kukurydzianej, niekiedy z dodatkiem sera i różnych sosów, np. sosu pomidorowego.
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 28.02.2014 08:16

Dzięki.

Jadłaś to?
Potrawa jest ostra czy raczej łagodna?

Pozdrawiam
Iwona Baśka
Cromaniak

Postnapisał(a) Iwona Baśka » 28.02.2014 08:49

Vjetar napisał(a):Dzięki.

Jadłaś to?
Potrawa jest ostra czy raczej łagodna?

Pozdrawiam

Nie, nie jadłam, nie wiem jak to smakuje. Mięso w sosie mogę sobie wyobrazić ale w życiu nie jadłam polenty. Yanopodkivano napisał, że smakuje "błee :( "
Pozdrawiam :papa:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.02.2014 09:14

Iwona Baśka napisał(a):Nie, nie jadłam, nie wiem jak to smakuje. Mięso w sosie mogę sobie wyobrazić ale w życiu nie jadłam polenty. Yanopodkivano napisał, że smakuje "błee :( "
Pozdrawiam :papa:

Potwierdzam - jak dla mnie błeee.
Widzę, że zagadki gastronomiczne wzbudzają zainteresowanie.
Dorzucam więc jeszcze parę fotek z przygotowań šugo.
Pulpit6 [a].jpg

Pozdrav. :)
Iwona Baśka
Cromaniak

Postnapisał(a) Iwona Baśka » 05.03.2014 18:27

Gdzie i co :
037.jpg
Pasjonat Chorwacji
Cromaniak

Postnapisał(a) Pasjonat Chorwacji » 05.03.2014 18:30

A to Sibenik - w drodze do Twierdzy Św. Mikołaja, przy klasztorze :)
Iwona Baśka
Cromaniak

Postnapisał(a) Iwona Baśka » 05.03.2014 18:35

Pasjonat Chorwacji napisał(a):A to Sibenik - w drodze do Twierdzy Św. Mikołaja, przy klasztorze :)

Łee, tak szybko :( :wink: Gratuluję i pozdrawiam :papa:
Pasjonat Chorwacji
Cromaniak

Postnapisał(a) Pasjonat Chorwacji » 05.03.2014 18:36

Dzięki, byłem tam ostatnie dwa lata z rzędu :)
Pozdrawiam
Iwona Baśka
Cromaniak

Postnapisał(a) Iwona Baśka » 05.03.2014 18:40

Pasjonat Chorwacji napisał(a):Dzięki, byłem tam ostatnie dwa lata z rzędu :)
Pozdrawiam

No tak, to wszystko tłumaczy :)
Iwona Baśka
Cromaniak

Postnapisał(a) Iwona Baśka » 06.03.2014 13:00

Łatwizna. Gdzie znajduje się taka brzydka fontanna?
086.jpg
anakin
Legenda_mistrz LM

Postnapisał(a) anakin » 06.03.2014 13:02

Primosten.
Arek
Koneser

Postnapisał(a) Arek » 06.03.2014 13:04

Primosten naturlich :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwacja w naszym obiektywie

Zagadka,ale wiadomo,że CROMANIAK potrafi! - strona 386
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone