Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zafira, C4 Grand Picasso ... inne co kupić ?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 26.12.2012 12:53

Witam. Proszę o rady i opinie, co kupić :?: W grę wchodzi jakiś van typu Zafira, C4 Grand Picasso i podobne wielkością, raczej benzyna, roczniki ok 2004/2007 r.
Muszę z powodów typowo użytkowych zmienić auto, Vitara pójdzie na sprzedaż. Van ma wozić trochę towarów, a jednocześnie powinien być w miarę wygodny i osobowy. Ostatnio jeździłem trochę Oplem Vivaro, jest OK
, ale dla mnie na dzień dzisiejszy zbyt duży i za bardzo dostawczy.
Wszystkie głosy i rady chętnie przeczytam. :D

Serce i kilka Citroenów, którymi jeździłem bez awarii przemawia za C4 Grand Picasso, za Zafirą 200 KM w wersji OPC :wink:
nabuchodonozor20
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nabuchodonozor20 » 26.12.2012 13:21

Na pewno C4 w tej samej cenie znajdziesz młodszą ale ja bym wybrał Zafirę. Lepsze zawieszenie na nasze drogi ale ja bym radził poszukać czegoś CDTI zamiast benzynki 1,9 150 KM było by idealne. Zastanów się jeszcze na Chryslerem Voyagerem jeśli robisz długie trasy - komfort i miejsca w środku najwięcej w klasie a do tego możliwość aranżacji wnętrza KOSMOS. Natomiast jeśli nie potrzebujesz tak dużego autka pomyśl o Skodzie Roomster niepozorne autko ze sprawdzonymi silnikami rocznikowo młode i niedrogie w zakupie :) Jest w czym wybierać
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 26.12.2012 13:28

Maciek, kumpel ma C4 Picasso i mówi , że szału nie ma :) Ma w wypasie, z silnikiem diesla. Moondek przy tym badziewiu robi, to wszystko ci może opowiedzieć :) Co do Opla, to zapewne będzie palił w tym silniku... O przewadze diesla nad benzyna się nie wypowiadam, szczególnie przy takich cenach paliwa.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 26.12.2012 13:55

Roomster to sporo mniejsze auto do mojej Vitary, odpada więc.
Voyager - syn mnie na to namawia, ale nie wiem, amerykański ... :wink: nie wiem dlaczego, nigdy nie miałem, chociaż jest brany pod uwagę.
Dieslami jeżdżę, z bardzo małą przerwą (ok 0,5 roku), od 1989 r, czas więc wreszcie na benzynę.
Zafira drugi rząd siedzeń ma najczęściej (właściwie tylko takie widziałem) jako kanapę, trudniej ew wyjąć.
C4 ma osobne fotele, to dla mnie jest spory plus.
Do Moondka zadzwonię za kilka dni.
nabuchodonozor20
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nabuchodonozor20 » 26.12.2012 14:44

Ostatnio na TVN Turbo w programie Zakup Kontrolowany kupowali właśnie mini vana Dostali do wyboru Opla Sintre (wcześniejsza Zafira) Vito, Doblo i Voyagera. Bezapelacyjnie wygrał voyager ze względu na wielkość i aranżację (łatwość) tylnych kanap. Tam każdy jest oddzielny, ruchomy w każdą stronę. Robisz sobie jak chcesz 2 + 3+3 albo 2+2+2 i wszystkie dowolne kombinacje a wyciągnięcie to 3 sekundy i masz do przewozu tyle miejsca co w starze :) Najfajniej się go prowadzi. Na dalekie trasy super autko - polecam. Pamiętaj że nie jest to ferrari i tak zakrętów brać nie będzie :) I z zaparkowaniem nie będzie prosto - on potrzebuje 4 pasów żeby zawrócić :)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 26.12.2012 15:23

Sintra to nie jest wcześniejsza Zafira. Zafira jest na podłodze Astry i Sintre robili w USA.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 26.12.2012 17:13

a może Chevrolet Orlando ? tańszy niż się wydaje!
DeJaVu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) DeJaVu » 26.12.2012 18:13

Cześć Maciek. Tak się składa że od 2008 roku jestem użytkownikiem Citroena C4 Grand Picasso.
Mam auto z silnikiem 1,6 HDI prawie na wypasie oprócz skóry i poza standardowymi przeglądami nic się z nim nie dzieje złego chociaż przed zakupem też słyszałem głosy że to badziewie , że francuz itd.
Standard jazdy nie do opisania , wyposażenie super i jakość wykonania wzorowa.
Plastiki i tapicerka takie że inne mogą się schować.
Sześc razy byliśmy nim w Chorwacji bez żadnych kłopotów.
Bardzo pakowny a i jeszcze bardziej wygodny zarazem.
Kolega 2 i pół roku temu po dłuższych także zastanowieniach nad kupnem jakiegoś auta na firme zakupił taki sam i także nie narzeka.
Jednym słowem ja nie żałuję zakupu nawet w jednym procencie.
Ja kupiłem nowego z salonu więc trudno wypowiadać się o aucie używanym bo kto wie co się z nim wcześniej działo.
Ale przecież wybór zależy do Ciebie.
nabuchodonozor20
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nabuchodonozor20 » 26.12.2012 18:54

Bocian napisał(a):Sintra to nie jest wcześniejsza Zafira. Zafira jest na podłodze Astry i Sintre robili w USA.

Faktycznie - wychłostam się dzisiaj :papa:
mój błąd :(
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 26.12.2012 19:19

Miałem w tym roku taki sam dylemat.
Pożegnałem się z radością z Fordem Galaxy 99 2.3 benzyna z gazem. Wysłużył się i po prostu przestało mnie na niego stać.

Myślałem o czymś nowszym - po 2001 r. - z grupy Alhambra, Galaxy, Sharan, ale jednak trochę się obawiałem awaryjności.

Voyager -komfort ,przestrzeń i funkcjonalność- rewelka.

C4 picasso - ładna sylwetka , dużo schowków, komfortowy, ale za cholerę nie umiałem się przyzwyczaić do nieruchomej kolumny i deski rozdzielczej.

Obok Twoich propozycji brałem też pod uwagę Mazdę 5 z silnikiem 2.0.

Zdecydowaliśmy się jednak z ŻONĄ na nowego ix35, ale gdyby nie to , z pewnością była by to Mazda. Troszkę mniejsze auto od wymienionych przez Ciebie, ale myślę - wart uwagi.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 27.12.2012 01:42

DeJaVu powoli zmienia moje podejście, tzn gdyby tylko serce dyktowało ...
A jak benzynka w C4 GP sprawuje się :?:
heza
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) heza » 27.12.2012 11:02

Cześć.
Napisałem kilka informacji na temat C4, ale przez pomyłkę kliknąłem zapisz zamiast wyślij. I się gdzieś podziało. Ktos wie gdzie znaleźć?
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 29.12.2012 20:50

No właśnie, gdzie szukać tych info :?: :wink:

Grand Scenic - znajomy ma do sprzedania, w dobrej cenie, przebieg trochę ponad 100 tys km, 1.5d - chciałem benzynę teraz, ale może... Renault(a) :wink: nigdy nie miałem, prawie - silnik mam teraz tej firmy.

C8, Espace ... P 807 3 l w benzynie koleżanka sprzedaje ...
Yacek71
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yacek71 » 02.01.2013 13:02

Cześć.
A myślałeś o Fordzie S-max?
Ja też miałem podobny dylemat do Twojego.
Oglądaliśmy Grand Voyagera, chryslera Pacyfice aż w końcu stanęło na S-maxie i jestem zadowolony z wyboru.
Pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.01.2013 13:10

Dziadek Maciek napisał(a):No właśnie, gdzie szukać tych info :?: :wink:

Grand Scenic - znajomy ma do sprzedania, w dobrej cenie, przebieg trochę ponad 100 tys km, 1.5d - chciałem benzynę teraz, ale może... Renault(a) :wink: nigdy nie miałem, prawie - silnik mam teraz tej firmy.

O tym silniku słyszałem same złe rzeczy, ale może to tylko plotki.
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone