napisał(a) wolffer » 02.01.2013 19:34
Ja mogę coś wspomnieć o Oplu Zairce 2,2 benzyna, z gazem sekwencyjnym obecnie. Wnętrze dosyć obszerne, mimo iż faktycznie na podwoziu astry, co widać jednak po szerokości. Trzeciego rzędu foteli nie używamy, więc na wakacje pakujemy pół domu (nieważne czy całkiem potrzebne czy nie - ale się mieści i nie przeszkadza). Jak złożysz jeszcze drugą klasę tj drugi rząd (ale to raczej przy wypadach bez bagażu), to masz jeszcze niezłą sypialnię (w jakimś tam zawsze celu). Niestety w drugim rzędzie nie radzę wozić więcej niż 2 pasażerów, ten po środku będzie musiał być nadzwyczaj czuły na odciski na siedzeniu i kręgosłup musi mieć zdrowy. No chyba że fotelik dziecięcy tam wstawisz, to ok.
Mimo wszystko drugi raz bym go kupił, lecz na pewno z innym silnikiem. Ten 2,2 jest mocny, lecz zgodnie z danymi faktycznie łyka 1 litr oleju na 1000 km. Jest na łańcuchu i myślałem, że to dobrze, ale raz mi się już zerwał. Ogólnie ma opinię awaryjnego i to się u mnie niestety sprawdziło już dwa razy w ciągu trzech lat. Jeśli chodzi o benzynę, to 1,8 na zwykłym pasku nie byłby zły, ale trochę już za późno.
Poza tym silnikiem raczej nie narzekam, no chyba że na telefon wbudowany w fabrycznym radiu na kartę sim (nie we wszystkich), przez co człowiek na uwięzi jest.