Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

ZADAR-"grające schody" -POMOCY

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MichU
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) MichU » 27.08.2006 14:10

Niskie ukłony dla wszystkich Cromaniaców! mój pierwszy wpis....
W zeszłym tygodniu wróciłem do Polski. Wspaniałe dwa tygonie w Chorwacji już za mną;-( było to mój drugi pobyt w tym śródziemnomorskiem kraju -tym razem środek lokomocji tylko i wyłącznie autobus. Wiele nowych wrażeń i wspaniałych wspomnień. Te najmocniejsze wiąrzą się właśnie z Zadarem. Na końcu półwyspu gdzie znajduje sie stare miasto, na nabrzeżu, znajdują się kamienne jakby schody z odpowiedznio rozmieszczonymi otworami. Wszystko zrobione jest w ten sposób że fale uderzając w nie zaczynają "grać". Muzyka cudownie relaksująca... niestety nie posiadałem żadnego sprzętu aby to nagrać:-( Czy jest może ktoś kto ma jakieś nagranie tej muzyki? chociaż na komórce.... przeryłem sieć w poszukiwaniu nagrania -niestety nic nie znalazłem.... Każdego posiadającego nagranie proszę o kontakt!!! z góry dizękuję!

Pozdrawiam!
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 27.08.2006 19:13

To jedyne na świecie Morskie Organy do których nuty pisze morze.
Mają długość 70 metrów ,skłądają się z 35 wielkich rur.
Od tamtego roku stały się wielką atrakcją Zadaru.
dagarts
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dagarts » 27.08.2006 19:29

Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.08.2006 20:01

ewa007
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa007 » 27.08.2006 20:55

ja mam, w komórce, wczoraj nagrane. Ale możesz ściągnąć - zobaczycz w wikipedii anglojęzycznej temat sea organs jest link do nagrania organów.
Ewa.
yeti33
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) yeti33 » 28.08.2006 18:29

dagarts napisał(a):http://hr.wikipedia.org/wiki/Morskie_orgulje

Jak można to odsłuchać?
Puszcza41
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puszcza41 » 28.08.2006 20:05

Mam nagranie z tego roku. Mogę Ci wysłać mp3. Podaj maila :)
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 28.08.2006 21:45

http://www.grad-zadar.hr/traziliste.php
trzeba najechać myszką na rysunek organów to wtedy grają
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.08.2006 22:21

Muszę ponownie odwiedzić Zadar, zobaczyć i posłuchać na żywo te organy.
Myślałem, że w czasie poprzednich pobytów w tym mieście przed 2005 r. pominąłem tą atrakcję, ale okazuje się, że nie-"to cudo" zostało wykonane w 2005 r.
A mogłem być tam tego lata, bo byłem tylko 15 km od tych organów, ale nic o nich przed wyjazdem nie wiedziałem :cry: i w Zadaru nie odwiedziłem :cry: :cry:
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 28.08.2006 22:34

Teraz jest pretekst aby w następnym roku zatrzymać sie w okolicach Zadaru przynajmniej na część urlopu w HR. :wink:
MichU
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) MichU » 29.08.2006 06:45

Serdeczne dzięki za wszystkie odpowiedzi! Zwłaszcza te z linkami bądź informacjami o posiadanych nagraniach;-)

Puszcza41: mój mail: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl jeśli mozesz mi przesłać tą wspaniałą muzykę będę niezmiernie wdzięczny!!!!!!

Pozdrawiam wszystkich i naprawdę polecam tą atrakcję Zadaru! naprawdę warto!

MichU

ps. Sam trafiłem tam przez absolutny przypadek! zwyczajnie mieliśmy duuuuzo czasu do autobusu i włóczylismy się po tym mieście bez celu -całe szczęście że tam trafiliśmy;-D
G. Drzycimski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) G. Drzycimski » 29.08.2006 07:06

Tak efekt jest wspaniały. Też wpadłem na organy przypadkowo na zadarskim deptaku. Doskonały pomysł. Ciekawe czy gdzieś w Polsce możnabyłoby coś takiego zastosować, np. Ustka ?? Jest betonowe nabrzeże, dużo wietrznych dni. Byłaby atrakcja.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.09.2006 23:17

http://hr.wikipedia.org/wiki/Morske_orgulje
dagarts-przepraszam za powtórkę linku, ale tu się więcej widać i słychać
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 05.11.2006 11:57

AndrzejJ. napisał(a):To jedyne na świecie Morskie Organy do których nuty pisze morze.
Mają długość 70 metrów ,skłądają się z 35 wielkich rur.
Od tamtego roku stały się wielką atrakcją Zadaru.

SŁYSZAŁAM dziś u Makłowicza ... :D

krakuscity napisał(a):Teraz jest pretekst aby w następnym roku zatrzymać sie w okolicach Zadaru przynajmniej na część urlopu w HR.

.. dokładnie .. :D
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 05.11.2006 12:09

Ja też dziś to stwierdziłem,że zawitamy tam na dłuzej :lol:
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone