Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

wzmacniacz audio do komputera

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bluesman
Koneser
wzmacniacz audio do komputera

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 15.09.2019 20:32

Czy ktoś używa i mógłby polecić takie urządzenie na 230 V, w cenie do 500 zł ?
bluesman
Koneser
Re: Wzmacniacz audio do komputera

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 06.04.2021 13:33

Sam sobie odpowiem :) Zakupiłem po lekturze i analizie wielu opisów i testów urządzenie S.M.S.l SA-36A pro :) Cudowne maleństwo potrafi zrobić nieco hałasu :)
Współpracuje z mini monitorami Eltax Atomic naprzemian z monitorami Canton GLE-50. Chodzi niesamowicie. Przykładowy link:

https://www.morele.net/smsl-wzmacniacz- ... a-1010260/

Jako, że moje dążenie do słuchania muzyki jak najlepszej jakości się rozwija stwierdziłem, że kupię zewnętrzną kartę dźwiękową/przetwornik DAC ( C/A) :) Karty dźwiękowe w komputerze z reguły są słabej jakości poza tym montowane są wewnątrz komputera, który generuje sporo szumów i różnych elektrycznych brudów :) Zamówiłem u majfrienda takie cuś :)

https://pl.aliexpress.com/item/10050014 ... 5c0fONHMhT

Jako, że można podpiąć ustrojstwo do telefonu gdzie słucham flac-ów (Xiaomi Redmi Note 8) więc najpierw to zrobiłem (słuchawki Apple Earpods) i doznałem letkiego szoku :mrgreen:

p.s. zamierzam kupić drugie urządzenie do słuchania przez telefon :)
Wydawało mi się, że mój fon daje jaki taki dobry dźwięk, a tu kolosalna różnica !!!! Dużo szersza scena, więcej szczegółów, wysokie tony się pojawiły w większej ilości, mniej zamulenia :)
Po odsłuchaniu kilku moich ulubionych testowych utworów takich jak:

Sade - Slave Song,
S. O'Connor - If U Ever, What Doesn't Belong To Me
Sting - A Thousand Years.

poleciałem do komputera i podpiąłem do niego ustrojstwo (jest w komplecie przejściówka USB) i tu to samo!!! niesamowity skok jakości dźwięku :) W sumie nie tak dużym kosztem będę mógł łechtać sobie uszy :) :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.04.2021 15:33

No to się zbierałeś z odpowiedzią.
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 06.04.2021 18:49

:wink:
...a ja to szanuje, że poszukał i odpowiedział.
Ilu jest takich co zaczyna i nie kończy...że tak powiem.
A że sam sobie...cóż...los tak chciał.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.04.2021 19:15

fly napisał(a)::wink:
...a ja to szanuje, że poszukał i odpowiedział.
Ilu jest takich co zaczyna i nie kończy...że tak powiem.
A że sam sobie...cóż...los tak chciał.

A gdzie napisałem, że nie szanuję?
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 06.04.2021 22:07

A kto mówi że to o Tobie?
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 09.04.2021 16:39

bluesman napisał(a):Sam sobie odpowiem :) Zakupiłem po lekturze i analizie wielu opisów i testów urządzenie S.M.S.l SA-36A pro :) Cudowne maleństwo potrafi zrobić nieco hałasu :)

Dobrze wybrałeś. SMSL robi znakomite maluchy, które mają dobrą relację cena/możliwości. Inną taką firmą jest Topping.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 09.04.2021 21:33

O tej nie wiedziałem :)
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 15.04.2021 23:47

bluesman napisał(a):Sam sobie odpowiem :) Zakupiłem po lekturze i analizie wielu opisów i testów urządzenie S.M.S.l SA-36A pro :) Cudowne maleństwo potrafi zrobić nieco hałasu :)
Współpracuje z mini monitorami Eltax Atomic naprzemian z monitorami Canton GLE-50. Chodzi niesamowicie.

A dlaczego tak? Czy chodzi o jakość?
Ja też lubię słuchać muzyki... wszelakiej. Nie mam jednak czasu by robić to w fotelu z zamkniętymi oczami. Mój słuch zapewne nie jest tak wysublimowany ale przez jakiś czas szukałem możliwości dostępu do dużej bazy utworów muzycznych i możliwości odsłuchania w w miarę przyzwoitej jakości (jak na mój słuch oczywiście :) )
Stanęło na podłączeniu amplitunera (Yamaha) do Android TV i w ten sposób mogę korzystać z serwisów streamingowych. Może jakość nie taka jak z flac-ów ale za to baza nieograniczona.
W telefonie mam zapisane jakieś 200 płyt ale ich głównie słucham na słuchawkach.
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 16.04.2021 06:02

Jacek (greenrs) słuszne pytanie postawił: "czy chodzi o jakość?"

Sorry, ale monitorki to można postawić w kuchni, żeby brzęczało przy gotowaniu obiadu.
Słuchawki typu "airpod"... :roll:
Moim (nieskromnym :lol: ) zdaniem, to można te słuchawki (spacer, przejażdzka) używać ale do słuchania wiadomości, czy też prognozy pogody.
Muzyka? Owszem, da się rozpoznać co jest grane.
Ale w "jednym zdaniu" z nimi używać słowa jakość?
Chyba, że chodzi o jakość sprasowania plastiku z kabelkami, bo o wierność odtwarzania dźwięku to chyba nie :?:

Odpowiedź na ewentualne pytania:
tak, miałem zawodowo jakieś 15 lat do czynienia z dźwiękiem.
Z czego 5 lat z dobrym studyjnym dźwiękiem.

Miałem dobrych "nauczycieli", jeden z nich potrafił nawet z niezłą trafnością czytać z edytora audio.
Jeśli miał załadowaną do edytora jakąś mowę (ale musiał być naprawdę dobry i czysty materiał, a spiker z bardzo dobrą dykcją), to po wykresie potrafił czytać (80-90% trafności), choć była to złożona zabawa :wink:

Osobiście muzyki słucham tylko w domu, przez słuchawki.
Ale takie, że przy dobrych basach mam wrażenie, że mi żebra trzeszczą.
Poza domem, to dźwięk tylko w aucie, ale tam muzyka jest tylko przerywnikiem gadania.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 16.04.2021 09:29

greenrs napisał(a):
Współpracuje z mini monitorami Eltax Atomic naprzemian z monitorami Canton GLE-50. Chodzi niesamowicie.

A dlaczego tak? Czy chodzi o jakość?
Ja też lubię słuchać muzyki... wszelakiej. Nie mam jednak czasu by robić to w fotelu z zamkniętymi oczami. Mój słuch zapewne nie jest tak wysublimowany ale przez jakiś czas szukałem możliwości dostępu do dużej bazy utworów muzycznych i możliwości odsłuchania w w miarę przyzwoitej jakości (jak na mój słuch oczywiście :) )
Stanęło na podłączeniu amplitunera (Yamaha) do Android TV i w ten sposób mogę korzystać z serwisów streamingowych. Może jakość nie taka jak z flac-ów ale za to baza nieograniczona.
W telefonie mam zapisane jakieś 200 płyt ale ich głównie słucham na słuchawkach.

Dokładnie chodzi o jakość :) jestem przekonany, że usłyszałbyś różnicę. Z tym, że ja piszę o wzmaku i Dac-u do komputera.
Na co dzień słucham muzyki flac i wav ( wyłącznie, nie mp3) na Yamaha Piano Craft i kolumnach Elac el-60.
Nie wspomniałeś jaki masz model amplitunera i jakie kolumny ale skoro słuchasz muzyki jak sam wspominasz nieco gorszej jakości nie odczujesz różnicy :).
Jeszcze jedno jeżeli masz w miarę dobre słuchawki i podepniesz Dac-a do telefonu różnica jest kolosalna chyba, że masz specjalny telefon z bardzo dobrym wewnętrznym Dac-iem :)

Wspomniałem o utworze (tzw. moim testowym) Stinga, spróbuj go posłuchać nieco głośniej w domu, tam na samym początku wydaje się, że jest mnóstwo ciszy, a to nieprawda :) tam niesamowicie pełza bas po podłodze :) Mając dobre kolumny wyraźnie to słychać :) Najczęściej słucham tego u syna, ma wzmacniacz Yamahy i kolumny 250w Quadral, wytłumione pomieszczenie 40mkw. Oj jak u niego bas pieści po przeponie i wcale nie trzeba tego słuchać bardzo głosno :) :) :)

p.s. 1 Bazę muzyki stworzyłem sobie przez lata sam :) nie ukrywam, że do dzisiaj ściągam ale teraz tylko nowości :) mam pełny 2TB zewnętrzny dysk wyłącznie z muzyką co najmniej jakości Flac.

p.s 2 jak jesteś ciekaw i masz czas podejdź jak masz taką możliwość do jakiegoś sklepu ze sprzętem i przetestuj jakiegoś dac-a z telefonem :)
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 16.04.2021 09:52

boboo napisał(a):Jacek (greenrs) słuszne pytanie postawił: "czy chodzi o jakość?"

Sorry, ale monitorki to można postawić w kuchni, żeby brzęczało przy gotowaniu obiadu.
Słuchawki typu "airpod"... :roll:
Moim (nieskromnym :lol: ) zdaniem, to można te słuchawki (spacer, przejażdzka) używać ale do słuchania wiadomości, czy też prognozy pogody.
Muzyka? Owszem, da się rozpoznać co jest grane.
Ale w "jednym zdaniu" z nimi używać słowa jakość?
Chyba, że chodzi o jakość sprasowania plastiku z kabelkami, bo o wierność odtwarzania dźwięku to chyba nie :?:

Odpowiedź na ewentualne pytania:
tak, miałem zawodowo jakieś 15 lat do czynienia z dźwiękiem.
Z czego 5 lat z dobrym studyjnym dźwiękiem.

Miałem dobrych "nauczycieli", jeden z nich potrafił nawet z niezłą trafnością czytać z edytora audio.
Jeśli miał załadowaną do edytora jakąś mowę (ale musiał być naprawdę dobry i czysty materiał, a spiker z bardzo dobrą dykcją), to po wykresie potrafił czytać (80-90% trafności), choć była to złożona zabawa :wink:

Osobiście muzyki słucham tylko w domu, przez słuchawki.
Ale takie, że przy dobrych basach mam wrażenie, że mi żebra trzeszczą.
Poza domem, to dźwięk tylko w aucie, ale tam muzyka jest tylko przerywnikiem gadania.

1. Monitorki ? owszem czemu nie, Eltxy w kuchni ? owszem dokładnie tam stoją :) ale głównie stoją tam Cantony i jeżeli
kolega uważa, że 50w jak na monitor to mało, i że brzęczą ? no cóż :) Zapraszam do odsłuchu :)

2. Słuchawki airpod kolegę rozbawiły ? nie widzę w tym nic śmiesznego jedynie dowód na to, że na przeciętnych ale i moim
zdaniem przyzwoitych słuchawkach (rower, spacer) można dostrzec różnicę. Na lepszych efekt będzie zdecydowanie lepszy.
Do cieszenia się i delektowania dobrym dźwiękiem musza być odpowiednie warunki i nadają się innego rodzaju słuchawki z
tym się zgodzę. Dlaczego dałem przykład takich słuchawek ? bo nie sądziłem, że wyskoczy mi aż tak doświadczony audiofil
:)

3. Kolega miał do czynienia z dźwiękiem i czegoś to dowodzi ? jak na razie same ogólniki, poproszę o jakieś przykłady
odsłuchiwanego sprzętu jego oceny :) Poza tym mowa jest o komputerze i poprawieniu uzyskiwanego z niego dźwięku,
czy też dźwięku z telefonu ale kolega to chyba przeoczył/pominął
:)

4. Testowałem różne słuchawki (lubię wpadać do sklepów ze sprzętem Hi-End i przesłuchiwać to na co mnie nie stać :( ) jak dotychczas nie poznałem takich by bas dało się czuć na żebrach :) ale wszystko przede mną :)

p.s W domu słucham ew. muzyki na stareńkich pełnych Bayerdynamic DT-520 i nieco tylko młodszych Sennheiser HD-530 :) oba modele dalej są moim zdaniem niezłe :)
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 16.04.2021 11:15

Jak sama nazwa wskazuje, monitory są do... monitorowania, odsłuchu, przykładowo podczas pracy w studiu.
Na pewno ich konstrukcyjnym przeznaczeniem nie jest nagłaśnianie (do delektowania się na poziomie Hi-Fi) pomieszczeń.
Po prostu te słowa:
bluesman napisał(a):dążenie do słuchania muzyki jak najlepszej jakości
za cholerę nie pasują mi ani do monitorów, ani do airpodów.
I tylko tyle chciałem przekazać.

A jeśli komputer "śmieci i szumi", to do wzmacniacza wejdź "cyfrą".

Edit:
i jeszcze chciałbym zwrócić uwagę na subtelną różnicę między:
- żebra mi trzeszczą
i
- mam wrażenie, że mi żebra trzeszczą
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 16.04.2021 14:03

boboo napisał(a):Jak sama nazwa wskazuje, monitory są do... monitorowania, odsłuchu, przykładowo podczas pracy w studiu.
Na pewno ich konstrukcyjnym przeznaczeniem nie jest nagłaśnianie (do delektowania się na poziomie Hi-Fi) pomieszczeń.
Po prostu te słowa:

Edit:
- żebra mi trzeszczą
i

to naprawdę niewiele przekazałeś :mrgreen: jak rozumiem mam dalej słuchać muzy z komputera na głośniczkach za 30 PLN bo monitory nie służą do słuchania tylko do odsłuchu i nie da się na nich słuchać muzyki :mrgreen:
Mam sobie może postawić na biurku B&W Nautilusy a pod biurkiem Mc Intosha ? :) Kolega ma osobliwe poglądy i nie czyta tego co druga osoba pisze :) sztuka dla sztuki chyba ? :) Jakaś konkretna porada nie wynika z tych wpisów :)
Proszę sobie założyć swój wątek p.t "jak tanim kosztem za 100 000PLN kupić sprzęt grający " i tam doradzać :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.04.2021 15:49

bluesman napisał(a):
boboo napisał(a):Jak sama nazwa wskazuje, monitory są do... monitorowania, odsłuchu, przykładowo podczas pracy w studiu.
Po prostu te słowa:

Edit:
- żebra mi trzeszczą
i

to naprawdę niewiele przekazałeś :mrgreen: jak rozumiem mam dalej słuchać muzy z komputera na głośniczkach za 30 PLN bo monitory nie służą do słuchania tylko do odsłuchu i nie da się na nich słuchać muzyki :mrgreen:
Mam sobie może postawić na biurku B&W Nautilusy a pod biurkiem Mc Intosha ? :) Kolega ma osobliwe poglądy i nie czyta tego co druga osoba pisze :) sztuka dla sztuki chyba ? :) Jakaś konkretna porada nie wynika z tych wpisów :)
Proszę sobie założyć swój wątek p.t "jak tanim kosztem za 100 000PLN kupić sprzęt grający " i tam doradzać :papa:

Kolega jest bardzo surowy dla kolegi boboo. Kolego bluesman musisz wiedzieć, iż kolega boboo zna się na wszystkim, wie wszystko najlepiej i jest bardzo uczynny.
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone