Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

wyłudzenie kredytu

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kasiula.m
Croentuzjasta
wyłudzenie kredytu

Postnapisał(a) Kasiula.m » 02.01.2009 13:20

Jak w temacie- prosba o opinie ludzi pracujących w bankach lub bezpośrednio zetkniętych w z tym problemem, poruszyłam to na tym forum:
http://www.bankier.pl/forum/temat_wyludzony-kredyt-skradzione-dokumenty,6552273.html
Jak ktoś ma jakieś rady to proszę o pomoc.
K

Poprawiłem link - mod Leszek
Rafał K
Cromaniak

Postnapisał(a) Rafał K » 02.01.2009 17:04

Należy iść jak najszybciej do dobrego adwokata (z naciskiem na "dobrego") - dużo trzeba by tłumaczyć, a niewłaściwe zrozumienie czegokolwiek mogło by sporo kosztować. Dla dobrego prawnika to będzie banalna sprawa.

PZDR
Kasiula.m
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Kasiula.m » 02.01.2009 19:40

dzięki:) do prawnika jestem już umówiona, narazie na bezpłatną poradę, jednak jak mógłbyś mi cokolwiek wytłumaczyć i cze3go mogę sięspodziewać byłabym wdzięczna, w tym linku co podałam napisałam co zrobiłam.
AndrzejJ.
zbanowany

Postnapisał(a) AndrzejJ. » 02.01.2009 19:47

Myślę ,że prawnik wogóle tu niepotrzebny.Jeśli masz zaświadczenia o zgłoszeniu kradzieży dowodu.Idziesz z tym do banku pokazujesz.I czekasz na słowo przepraszam.
jorgus111
Cromaniak

Postnapisał(a) jorgus111 » 02.01.2009 21:34

AndrzejJ. napisał(a):Myślę ,że prawnik wogóle tu niepotrzebny.Jeśli masz zaświadczenia o zgłoszeniu kradzieży dowodu.Idziesz z tym do banku pokazujesz.I czekasz na słowo przepraszam.

Gafa... :oops: sorry
Ostatnio edytowano 02.01.2009 21:59 przez jorgus111, łącznie edytowano 1 raz
AndrzejJ.
zbanowany

Postnapisał(a) AndrzejJ. » 02.01.2009 21:36

jorgus111 napisał(a):
AndrzejJ. napisał(a):Myślę ,że prawnik wogóle tu niepotrzebny.Jeśli masz zaświadczenia o zgłoszeniu kradzieży dowodu.Idziesz z tym do banku pokazujesz.I czekasz na słowo przepraszam.

Zakładając, że kradzież nie nastąpiła przed zgłoszeniem straty dowodu na policji :?

,,Witam ,dzisiaj dostałam blankiety wpłat dot. umowy kredytowej zawartej
17.12.2008 r., oczywiscie takiej umowy nie podpisywalam, do sklepu sie nie
moge dodzwonic, do banku ( Cetelem) takze nie, jedyne co mi chodzi po glowie to
to, ze ma to zwiazek z kradzieza dowodu osobistego i innych dokumentów, co zglosilam na policji tuz po kradziezy we wrzesniu... pytanie brzmi- jak sie obronic przed placeniem ''
Przecież napisała. :wink:
Kasiula.m
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Kasiula.m » 02.01.2009 22:12

no właśnie to nie jest takie oczywiste i czeka mnie długa przeprawa i walka z niedoskonałym systemem, pracownik jednego banku zainsynuował mi nawet, że mogłam najpierw zgłosić zagubienie dowodu, a później się nim posłużyć:)
Rafał K
Cromaniak

Postnapisał(a) Rafał K » 03.01.2009 10:26

Musisz się liczyć z tym, że bank będzie najprawdopodobniej starał się uzyskać przeciwko Tobie tytuł wykonawczy (orzeczenie sądu potrzebne do wszczęcia egzekucji komorniczej). Czyli najpewniej staniesz się prędzej czy później stroną takiego czy innego postępowania cywilnego - właśnie dlatego potrzebujesz prawnika. Pisząc powyższe zakładam, że tytuł taki na razie nie istnieje - nic o tym bowiem nie wspomniałaś.

Z doświadczenia mogę Ci jeszcze podpowiedzieć, że najczęściej bezpłatna porada prawna ma taką wartość, jak zapłacona za nią cena. Tak jak napisałem wcześniej sprawa wygląda na banalną ale mz powinien ją poprowadzić sprawny adwokat, czy radca prawny.

PZDR
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 03.01.2009 15:04

Kasiula.m napisał(a):no właśnie to nie jest takie oczywiste i czeka mnie długa przeprawa i walka z niedoskonałym systemem, pracownik jednego banku zainsynuował mi nawet, że mogłam najpierw zgłosić zagubienie dowodu, a później się nim posłużyć:)

Dlatego potrzebujesz prawnika.
Co prawda istnieje domniemanie niewinności ale w praktyce jest tak, że to Ty musisz udowodnić swoją niewinność.
woka
Koneser

Postnapisał(a) woka » 03.01.2009 17:42

rafał krasoń napisał(a):Należy iść jak najszybciej do dobrego adwokata (z naciskiem na "dobrego") - dużo trzeba by tłumaczyć, a niewłaściwe zrozumienie czegokolwiek mogło by sporo kosztować. Dla dobrego prawnika to będzie banalna sprawa.PZDR

Rafał.. z szacunkiem dla Ciebie ale po co tutaj jest potrzebny adwokat, tym bardziej "dobry adwokat".
Ja jestem zdania, że sama sobie z tym poradzi. Żaden adwokat ( w tym dobry) nie jest tutaj potrzebny. :!: (szkoda czasu i pieniędzy).

Jedno co należy zrobić .. to nie "spać" i liczyć na szczęście, tylko
działać. W banku przedstawić fakty, stanowczo zaprotestować na zaistniałą sytuację, napisać oświadczenie ( potwierdzone,że bank przyjął) ..... i koniec. Reszta to już zmartwienie banku.
Rafał K
Cromaniak

Postnapisał(a) Rafał K » 03.01.2009 17:52

woka napisał(a):
rafał krasoń napisał(a):Należy iść jak najszybciej do dobrego adwokata (z naciskiem na "dobrego") - dużo trzeba by tłumaczyć, a niewłaściwe zrozumienie czegokolwiek mogło by sporo kosztować. Dla dobrego prawnika to będzie banalna sprawa.PZDR

Rafał.. z szacunkiem dla Ciebie ale po co tutaj jest potrzebny adwokat, tym bardziej "dobry adwokat".
Ja jestem zdania, że sama sobie z tym poradzi. Żaden adwokat ( w tym dobry) nie jest tutaj potrzebny. :!: (szkoda czasu i pieniędzy).

Jedno co należy zrobić .. to nie "spać" i liczyć na szczęście, tylko
działać. W banku przedstawić fakty, stanowczo zaprotestować na zaistniałą sytuację, napisać oświadczenie ( potwierdzone,że bank przyjął) ..... i koniec. Reszta to już zmartwienie banku.

:lol:

Com napisał, napisałem...

PZDR
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 03.01.2009 20:07

Rozumowanie typu "woka" jest najbardziej logiczne, ale Rafał też ma rację. Słyszy się czasami o przypadkach zagubienia dokumentów i później problemach z kredytem, nawet na drugim końcu kraju. Lepiej sprawę pilotować, nie wiem, czy z adwokatem, ale odpuścić jej nie możesz.
Jako przykład, co prawda trochę w innej sprawie, podam mój przypadek. Podjąłem pieniądze z bankomatu, tzn chciałem podjąć, dostałem kwit potwierdzający wypłatę, ale pieniędzy nie dostałem. Bankomat w banku, chyba najbardziej znanym, poszedłem więc od razu z reklamacją i ...oczywiście przyjęli, ale nic więcej nie załatwiłem. Wystarczyło przeliczyć kasę w bankomacie i byłoby po sprawie, a tak ciągnęła się ona 4 miesiące. Kolejne reklamacje, pisma ponaglające, rozmowy, obietnice i dopiero pismo do nadzoru bankowego spowodowało przelew pieniędzy na moje konto. Już myślałem, że mam swoją kasę, nie, to było błędne rozumowanie. Pieniądze były, ale zablokowane na kolejny miesiąc, podobno, centrala VISA musiała się jeszcze wypowiedzieć. Po 5 miesiącach odzyskałem wszystkie należności. Na koniec dowiedziałem się, że jeden ruch adwokata, sprawę załatwiłby w kilka dni.
Kasiula.m
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Kasiula.m » 03.01.2009 20:31

dziękuję za porady, narazie wysłałam oświadczenia do banków wraz z załącznikiem z policji, powiadomię także prokuraturę o podejrzeniu popełnienia przestepstwa i poczekam na stanowisko banków, liczę się z rozprawą, ale liczę też na wstrzymanie procedur windykacyjnych, później pewnie grafolog się wypowie o podpisie na tych umowach zawartych rzekomo przeze mnie, sąd wyda wyrok i na podstawie tegoż wyroku będę oczyszczona i anulują mi te kredyty- tak to widzę:)
woka
Koneser

Postnapisał(a) woka » 03.01.2009 22:57

maciek1956 napisał(a): Na koniec dowiedziałem się, że jeden ruch adwokata, sprawę załatwiłby w kilka dni.

Jaki to niby ten ruch adwokata. :?: to co opisałeś .... nawet "święty adwokat" za dużo nie przyśpieszy, chyba że radca prawny banku to jego kumpel a sprawę potraktuje szczególnie honorowo. Jednak są pewne granice. Owszem, może "czarować" jakiś regres, ........ grunt to dobra opinia o zawodzie i jego niezliczonych "tajemnych" możliwościach.
vtec
Plażowicz

Postnapisał(a) vtec » 04.01.2009 09:35

Kasiula.m napisał(a):narazie wysłałam oświadczenia do banków wraz z załącznikiem z policji, powiadomię także prokuraturę o podejrzeniu popełnienia przestepstwa i poczekam na stanowisko banków, liczę się z rozprawą, ale liczę też na wstrzymanie procedur windykacyjnych, później pewnie grafolog się wypowie o podpisie na tych umowach zawartych rzekomo przeze mnie, sąd wyda wyrok i na podstawie tegoż wyroku będę oczyszczona i anulują mi te kredyty- tak to widzę:)

Dokładnie tak to wygląda. Bank nie jest instytucja uprawnioną do badania czy doszło do wyłudzenia kredytu, czy nie. Od tego jest policja i prokuratura. Co najwyżej, na podstawie przesłanych przez Ciebie dokumentów bank może wstrzymać windykację kredytu.

Niestety, kradzież/zgubienie dokumentu tożsamości może wiązać się z wieloma nieprzyjemnościami i nie wygląda to tak prosto jak niektórzy myślą, że wystarczy zgłosić kradzież na policję i sprawa jest załatwiona. Co najwyżej, takie zgłoszenie będzie jednym z dowodów w sprawie. Pamiętajcie, że zgłoszenie kradzieży na policji wcale nie oznacza, że banki (lub inne instytucje) też taką informację otrzymają - nie ma takiej bazy (takiego systemu) w Polsce.
W bankach funkcjonuje baza dokumentów zastrzeżonych: zgłoszenia można dokonać w każdym banku, przy czym istotne jest, żeby zaznaczyć, że zastrzeżenie ma dotyczyć wszystkich banków, a nie tylko tego, w którym np. ma się konto osobiste.
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone