Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

wyłudzenie kredytu

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 04.01.2009 11:05

A tak przy okazji...
O jaką wielkość kredytu chodzi?
Kasiula.m
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasiula.m » 04.01.2009 11:29

nie chodzi o kredyt gotówkowy tylko o zakupy produktów na raty- plazmy, laptopy, nagrywarki i jeszcze parę sprzętów za ok.20 000 zł. w sumie, za pośrednictwem 3 banków- Cetelem, Lukas i GE Money.
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 05.01.2009 12:23

Kasiula.m napisał(a):nie chodzi o kredyt gotówkowy tylko o zakupy produktów na raty- plazmy, laptopy, nagrywarki i jeszcze parę sprzętów za ok.20 000 zł. w sumie, za pośrednictwem 3 banków- Cetelem, Lukas i GE Money.

O ja pierd..e. Przej jakiś głupi przypadek można popaść w tarapaty. Wielkie współczucia.
Dzisiaj podali informację że mają stworzyć system unieważniania dowodów osobistych. Zgłoszenie kradzieży skutkuje wykluczeniem tego dokumentu z obiegu prawnego.
Pozdrawiam
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 05.01.2009 18:57

Przeważnie banki żądają przynajmniej dwóch dowodów tożsamości ze zdjęciem,powinny wszystkie stosować się do tego wymogu wtedy nie byłoby takich sytuacji.Współczuję Ci bardzo Kasiula
Kasiula.m
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasiula.m » 05.01.2009 19:30

Właśnie o to chodzi, że niestety zagubione( lub raczej skradzione ) zostały wszystkie dokumenty razem tzn. dowód osobisty, prawo jazdy, dowód rejestracyjny, karty i coś tam jeszcze.
Całe szczęście, że to zagubienie zostało zgłoszone na policji- to mnie prawdopodobnie uratuje:)- tak powiedział prawnik, ale nikt mi nie zwróci straconych nerwów, czasu i tych paru groszy na telefony, listy, benzynę.

Rada dla ludzi, którzy są w podobnej sytuacji lub odpukać się znajdą- po pierwsze i najważniejsze zgłosić na policji ( najlepiej zagubienie, nie zgubienie, bo wtedy odeślą do Urzędu Gminy) i UWAGA nie ruszać się stamtąd póki nie otrzymamy poświadczenia tegoż zgłoszenia, później zastrzec w swoim banku zagubione dokumenty i upewnić się, że dokumenty widnieją w ogólnopolskiej bazie dokumentów zastrzeżonych ( www.dokumentyzastrzezone.pl), pozostaje poinformować naszego operatora komórkowego i dopiero wtedy możemy spać w miarę spokojnie.

Jeszcze raz dziękuję za rady, o szczegółach postaram się informować:)
K
Doctor Wu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Doctor Wu » 05.01.2009 22:56

Nie zdajecie sobie sprawy, ilu ludzi rżnie głupa, próbując wmówić bankowi, że to nie oni podpisali umowę kredytową. Kasiula, przygotuj się na długi bój - bank ma w ręku umowę podpisaną przez osobę dysponującą Twoimi dokumentami, i wieloletnie doświadczenia z oszustami i wyłudzaczami skutkujące standardowym odmawianiem racji osobie reklamującej. Dopóki nie będzie prawomocnego wyroku sądu o fałszerstwie, to bank ma w ręku argumenty prawne pozwalające na windykację i egzekucję należności. Nawet parę tygodni temu taką sprawę opisywała Wyborcza w dodatku Moje Pieniądze.
I jeszcze co do bankomatu połykającego gotówkę - mogę mówić o moim banku : widziałem setki skarg klientów co do braku wypłaty, i w 95% bank reklamacje uznawał, i pieniądze zwracał. A to dlatego, że po rozliczeniu bankomatu widać jak na dłoni, posiadacz której karty o której godzinie nie otrzymał wypłaty i z jakiego powodu. Natomiast co do pozostałego 5% - ocenę intencji tych ludzi opisałem w pierwszym zdaniu.
Trzymam kciuki za pomyślny finał Twojej sprawy.
Kasiula.m
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasiula.m » 06.01.2009 07:45

Jestem po słowie z panem aspirantem z Komendy Policji, troche mnie pocieszył i powiedział, że nie ma się czego obawiać, policja ( niestety na koszt podatników ) wykonana opinię grafologiczną potwierdzającą, że to nie ja podpisałam umowę poczym raczej umorzy sprawę z powodu niewykrycia sprawców, a jeżeli bank mimo to zacznie procedurę windykacyjną to wtedy trzeba będzie pozwać bank(i), ale po takiej opinii wątpie, żeby chciało im się walczyć:), także jestem dobrej myśli:)
K
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.01.2009 08:08

Kasiula.m napisał(a):Jestem po słowie z panem aspirantem z Komendy Policji, troche mnie pocieszył i powiedział, że nie ma się czego obawiać, policja ( niestety na koszt podatników ) wykonana opinię grafologiczną potwierdzającą, że to nie ja podpisałam umowę poczym raczej umorzy sprawę z powodu niewykrycia sprawców, a jeżeli bank mimo to zacznie procedurę windykacyjną to wtedy trzeba będzie pozwać bank(i), ale po takiej opinii wątpie, żeby chciało im się walczyć:), także jestem dobrej myśli:)
K

Jak znam życie, to bank najpierw weźmie kasę od Ciebie, a jak wygrasz w drugiej instancji za jakieś 2 lata, to po wynajęciu przez Ciebie komornika, może z odsetkami Ci odda.
Wolę być pesymistą niż optymistą. Zobacz, co ubezpieczyciele wyprawiają. Sprawy opisywane jako oczywiste na korzyść klienta, wloką się miesiącami/latami.
W końcu ludzie kasę dostają, tylko co wtedy ona jest warta. Ani kasy ani samochpdu...
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 06.01.2009 08:39

FUX napisał(a):
Kasiula.m napisał(a):Jestem po słowie z panem aspirantem z Komendy Policji, troche mnie pocieszył i powiedział, że nie ma się czego obawiać, policja ( niestety na koszt podatników ) wykonana opinię grafologiczną potwierdzającą, że to nie ja podpisałam umowę poczym raczej umorzy sprawę z powodu niewykrycia sprawców, a jeżeli bank mimo to zacznie procedurę windykacyjną to wtedy trzeba będzie pozwać bank(i), ale po takiej opinii wątpie, żeby chciało im się walczyć:), także jestem dobrej myśli:)
K

Jak znam życie, to bank najpierw weźmie kasę od Ciebie, a jak wygrasz w drugiej instancji za jakieś 2 lata, to po wynajęciu przez Ciebie komornika, może z odsetkami Ci odda.
Wolę być pesymistą niż optymistą. Zobacz, co ubezpieczyciele wyprawiają. Sprawy opisywane jako oczywiste na korzyść klienta, wloką się miesiącami/latami.
W końcu ludzie kasę dostają, tylko co wtedy ona jest warta. Ani kasy ani samochpdu...

Nie chciałem tego pisać wcześniej aby nie zapeszyć i nie psuć nastawienia. To może okazać się bardzo przykre zdarzenie (czas, nerwy a pieniądz również jest zagrożony). Banki mają swoje prawa a wpisanie w straty "felerny kredyt" to " droga męki pańskiej".
Wypada życzyć wytwałości na duchu ..... i powodzenia.
magiana
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) magiana » 17.01.2009 11:04

w głowie się nie mieści, że takie sprawy w ogóle są możliwe! czytałam już kiedyś o takim przypadku, ale myslałam, że to wyjątek, tymczasem okazuje się, że takie sprawy są nagminne :( banki powinny same martwić się tym, co nawarzyły, a nie ciągać niewinne osoby i w dodatku grozić windykacjami! a gdzie domniemanie niewinności?! okazuje się, że w PL to tylko puste pojęcie, również w innych sprawach.
kasiula, trzymam kciuki za pomyślne rozwiązanie sprawy, współczuję bardzo i dziękuję, że piszesz o tym ku przestrodze.
a nam wszystkim chyba pozostaje pilnować dokumentów jak oka w głowie...
pozdrawiam
Kasiula.m
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasiula.m » 18.01.2009 08:55

dzięki za miłe słowa, narazie udało mi się uzyskać zapewnienia dwóch trzech banków o wstrzymaniu windykacji do czasu wyjaśnienia sprawy przez prokuraturę, prokuratura oczywiście umorzy sprawę ( w 98% tego typu spraw tak jest) i wtedy albo bank mi wytoczy sprawę cywilną albo da sobie spokój jak uzyskam w toku śledztwa zaświadczenie od grafologa policyjnego, że to nie ja podpisywałam kredyt- tak to w dużym skrócie będzie wyglądać.
K
vtec
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) vtec » 18.01.2009 10:07

magiana napisał(a):banki powinny same martwić się tym, co nawarzyły, a nie ciągać niewinne osoby i w dodatku grozić windykacjami!

magiana: zastanów się, a skąd bank ma wiedzieć, czy ta osoba jest niewinna, czy nie? przecież właśnie od wyjaśnienia tego jest policja/prokuratura/sąd, a nie bank.
Bank w tej sytuacji jest stroną tak samo pokrzywdzoną jak i autorka tego wątku.

magiana napisał(a):a nam wszystkim chyba pozostaje pilnować dokumentów jak oka w głowie...

a tutaj to zgoda w 100%. Niestety, świadomość tego jest bardzo mała.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 18.01.2009 10:46

Kasiula.m napisał(a):dzięki za miłe słowa, narazie udało mi się uzyskać zapewnienia dwóch trzech banków o wstrzymaniu windykacji do czasu wyjaśnienia sprawy przez prokuraturę, prokuratura oczywiście umorzy sprawę ( w 98% tego typu spraw tak jest) i wtedy albo bank mi wytoczy sprawę cywilną albo da sobie spokój jak uzyskam w toku śledztwa zaświadczenie od grafologa policyjnego, że to nie ja podpisywałam kredyt- tak to w dużym skrócie będzie wyglądać.
K

postaraj sobie przypomnieć, gdzie bylaś w dniach, w ktorych zawarte były umowy. Dtat transakcji jest wybita na paragonie. Jeżeli było to w centrach handl. to masz jeszcze nagrania z monitoringu. Wtedy banki mogą ci skoczyć.
Kasiula.m
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasiula.m » 18.01.2009 10:52

Jak będzie tak daleko ( czyt.rozprawa) to pomyślimy razem z prawnikiem o tym, liczę może naiwnie, że do rozprawy nie dojdzie.
Kasiula.m
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasiula.m » 04.02.2009 19:37

Minal jakis czas i sprawa ma sie nastepujaco- wszystkie trzy banki zawiadomily prokurature o przestepstwie, sprawy prowadza 3 komendy policji w miastach gdzie podpisane zostaly umowy, szkoda, ze musze tyle jezdzic, moglby sprawe prowadzic jeden policjant w 1 komendzie, no, ale nic na to nie poradze, do tej pory bylam na 2 komenadach, zostawilam probki pisma, zlozylam zeznania i to wszystko, po wszystkich procedurach policja przesle dokumenty o umorzeniu do prokuratury, do mnie i do bankow i w sumie nie wiem co dalej, bo porownania probek nie bedzie ,podobno ekspertyza grafologiczna jest zbyt droga, jak macie jakies rady to dzieki z gory.
K
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone