Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj! [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Wróciliśmy właśnie z chorwacji. Jeśli macie jakieś pytania, to śmiało. Jechaliśmy z dolnego śląska, a nasz wyjazd podzielony był na dwie części: pierwszy tydzień - Korcula, drugi tydzień - Hvar. Pytania o promy i chorwackie drogi szczególnie mile widziane, bo tyle się z tym namęczyliśmy, że chętnie podzielimy się naszą wiedzą. ;p
ale też dużo możemy opowidzieć o wyspach. i lodach, które były przepyszne, szczególnie w hvarze(niestety, aż 7 kun!).
aconaacona napisał(a):Wróciliśmy właśnie z chorwacji. Jeśli macie jakieś pytania, to śmiało. Jechaliśmy z dolnego śląska, a nasz wyjazd podzielony był na dwie części: pierwszy tydzień - Korcula, drugi tydzień - Hvar. Pytania o promy i chorwackie drogi szczególnie mile widziane, bo tyle się z tym namęczyliśmy, że chętnie podzielimy się naszą wiedzą. ;p ale też dużo możemy opowidzieć o wyspach. i lodach, które były przepyszne, szczególnie w hvarze(niestety, aż 7 kun!).
Napiszcie coś Które miasteczka polecacie na Korculi/Hvarze? Jakieś sugestie...
Witaj aconaacona!
W jakiej miejscowości na Korculi byliście? Camping czy kwatery? Na Hvarze byliśmy i na pewno tam wróciliśmy, bo dla mnie Hvar to taka esencja Chorwacji . Jeśli chodzi o Korculę, to byliśmy tylko w samym mieście Korcula przy okazji pobytu na Peljesacu, wiec interesuje mnie wszystko, co możesz powiedzieć o tej wyspie - ciekawe miejscowości, plaże, campingi (jesteśmy zwolennikami spania pod namiotem), miejsca warte zobaczenia na Korculi. Pozdrav
maslinka napisał(a):Witaj aconaacona! W jakiej miejscowości na Korculi byliście? Camping czy kwatery? Na Hvarze byliśmy i na pewno tam wróciliśmy, bo dla mnie Hvar to taka esencja Chorwacji . Jeśli chodzi o Korculę, to byliśmy tylko w samym mieście Korcula przy okazji pobytu na Peljesacu, wiec interesuje mnie wszystko, co możesz powiedzieć o tej wyspie - ciekawe miejscowości, plaże, campingi (jesteśmy zwolennikami spania pod namiotem), miejsca warte zobaczenia na Korculi. Pozdrav
Korcula to najbardziej dalmatyńska wyspa w całej Dalmacji Wyspa jest bardzo zielona ( bardziej zielony jest tylko Mljet ) , o bardzo ciekawym ukształtowaniu terenu . Środek wyspy zajmują tkz. polja ( równinny płaskowyż ) , na których uprawia się gł. wino . Północny i południowy brzeg górzysty , linia brzegowa to w zdecydowanej większości skały i to bardzo strome . Do wody się skacze albo po drabince Najciekawsze miejscowości to oprócz stolicy - Cara , Smokvica , Blato i Prigradica . Wyspa spokojniejsza , tańsza i bardziej zakorzeniona w starodalmatyńskiej tradycji od Hvaru czy Bracu ( moreska , kumpanija ) . Najwięcej klap , zarówno profesjonalnych jak i amatorskich jest na Korculi właśnie No i maslina - jeden z symboli Korculi , największy kult tego wiecznego drzewa jest w rejonie Prigradicy . Tak się złożyło , że mój kawałek nieba na Korculi przypadł właśnie na rejon Prigradicy (na jedną z przepięknych zatok w stronę Babiny ) Mój przyjaciel Ivo opowiedział mi już historię chyba każdego drzewa ze swojego gaju Wino i śpiew , ale przede wszystkim - MASLINKA Zdecydowanie polecam
Ostatnio edytowano 13.10.2008 20:38 przez mkm, łącznie edytowano 1 raz
Dzięki, mkm . Bardzo zachęcająco opowiedziałeś o Korculi. Skałki, dziewicza przyroda, kameralne miejsca i wino to wszystko, co maslinki lubią najbardziej
mkm napisał(a): Korcula to najbardziej dalmatyńska wyspa w całej Dalmacji Wyspa jest bardzo zielona ( bardziej zielony jest tylko Mljet ) , o bardzo ciekawym ukształtowaniu terenu . Środek wyspy zajmują tkz. polja ( równinny płaskowyż ) , na których uprawia się gł. wino .
Nie wiem, która z wysp jest najbardziej dalmatyńska (dla każdego pewnie inna ), ale co do równin pokrytych polami uprawnymi to jednak największą (znajdującą się na hr wyspach) szczyci się wyspa Hvar.
Starigradsko polje (bo taką nazwę, naturalnie od pobliskiego St.Gradu równina nosi) jest wyjątkowe przede wszystkim dlatego, że jest przykładem (ewenementem na skalę światową!) idealnie zachowanej greckiej parcelacji z okresu antyku (IV w.p.n.e.);
.... że o innych śladach antyku nie wspomnę (np. przykłady architektury prowincjonalnej z okresu rzymskiego: pozostałości villae rusticae i zabudowań gospodarczych, ślady greckiej antycznej warowni- łącznie ponad sto obiektów - archeologicznych znalezisk). Tego lata Starigradsko polje zostało wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO.
http://www.slobodnadalmacija.hr/Split-% ... fault.aspx
Wszystko wskazuje na to , że ljeto 2009 będzie na Hvarze . A wtedy przyjrzę się bliżej jej wszystkim walorom i atrakcjom . Jednym słowem porównam ''dalmatyńskość '' Hvaru z Korculą Ciekawe jaki będzie wynik Nie zapomnę też o Zukovej Pozdrav iz Poljske .
Witam,
Ja właśnie tego roku już będę mógł się przekonać jak się ma Korcula do Hvaru. Jako stały bywalec Hvaru, tym razem zdradziłem i zarezerwowałem apartament koło Prigradicy Tomasz