Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wróciliśmy z Korculi/Hvaru. Pytajcie. ;)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
aconaacona
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) aconaacona » 10.09.2008 17:48

Wróciliśmy właśnie z chorwacji. Jeśli macie jakieś pytania, to śmiało. ;)
Jechaliśmy z dolnego śląska, a nasz wyjazd podzielony był na dwie części: pierwszy tydzień - Korcula, drugi tydzień - Hvar. Pytania o promy i chorwackie drogi szczególnie mile widziane, bo tyle się z tym namęczyliśmy, że chętnie podzielimy się naszą wiedzą. ;p
ale też dużo możemy opowidzieć o wyspach. i lodach, które były przepyszne, szczególnie w hvarze(niestety, aż 7 kun!).
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 10.09.2008 18:11

czekamy na zdjęcia ;):)
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 10.09.2008 18:38

adam11 napisał(a):czekamy na zdjęcia ;):)

relację też.
Niśka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Niśka » 13.10.2008 14:38

aconaacona napisał(a):Wróciliśmy właśnie z chorwacji. Jeśli macie jakieś pytania, to śmiało. ;)
Jechaliśmy z dolnego śląska, a nasz wyjazd podzielony był na dwie części: pierwszy tydzień - Korcula, drugi tydzień - Hvar. Pytania o promy i chorwackie drogi szczególnie mile widziane, bo tyle się z tym namęczyliśmy, że chętnie podzielimy się naszą wiedzą. ;p
ale też dużo możemy opowidzieć o wyspach. i lodach, które były przepyszne, szczególnie w hvarze(niestety, aż 7 kun!).

Napiszcie coś :lol: Które miasteczka polecacie na Korculi/Hvarze? Jakieś sugestie...
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 13.10.2008 15:05

Witaj aconaacona!
W jakiej miejscowości na Korculi byliście? Camping czy kwatery? Na Hvarze byliśmy i na pewno tam wróciliśmy, bo dla mnie Hvar to taka esencja Chorwacji :D. Jeśli chodzi o Korculę, to byliśmy tylko w samym mieście Korcula przy okazji pobytu na Peljesacu, wiec interesuje mnie wszystko, co możesz powiedzieć o tej wyspie - ciekawe miejscowości, plaże, campingi (jesteśmy zwolennikami spania pod namiotem), miejsca warte zobaczenia na Korculi. Pozdrav :papa:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 13.10.2008 19:48

maslinka napisał(a):Witaj aconaacona!
W jakiej miejscowości na Korculi byliście? Camping czy kwatery? Na Hvarze byliśmy i na pewno tam wróciliśmy, bo dla mnie Hvar to taka esencja Chorwacji :D. Jeśli chodzi o Korculę, to byliśmy tylko w samym mieście Korcula przy okazji pobytu na Peljesacu, wiec interesuje mnie wszystko, co możesz powiedzieć o tej wyspie - ciekawe miejscowości, plaże, campingi (jesteśmy zwolennikami spania pod namiotem), miejsca warte zobaczenia na Korculi. Pozdrav :papa:

Korcula to najbardziej dalmatyńska wyspa w całej Dalmacji :D Wyspa jest bardzo zielona ( bardziej zielony jest tylko Mljet ) , o bardzo ciekawym ukształtowaniu terenu . Środek wyspy zajmują tkz. polja ( równinny płaskowyż ) , na których uprawia się gł. wino . Północny i południowy brzeg górzysty , linia brzegowa to w zdecydowanej większości skały i to bardzo strome . Do wody się skacze albo po drabince :wink: Najciekawsze miejscowości to oprócz stolicy - Cara , Smokvica , Blato i Prigradica . Wyspa spokojniejsza , tańsza i bardziej zakorzeniona w starodalmatyńskiej tradycji od Hvaru czy Bracu ( moreska , kumpanija ) . Najwięcej klap , zarówno profesjonalnych jak i amatorskich jest na Korculi właśnie :D No i maslina :D - jeden z symboli Korculi , największy kult tego wiecznego drzewa jest w rejonie Prigradicy . Tak się złożyło , że mój kawałek nieba na Korculi przypadł właśnie na rejon Prigradicy (na jedną z przepięknych zatok w stronę Babiny ) Mój przyjaciel Ivo opowiedział mi już historię chyba każdego drzewa ze swojego gaju :wink: Wino i śpiew , ale przede wszystkim - MASLINKA :D :wink:
Zdecydowanie polecam :D
Ostatnio edytowano 13.10.2008 20:38 przez mkm, łącznie edytowano 1 raz
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 13.10.2008 19:54

Dlatego za rok pewnie znów odwiedzę płw.Peljesac i wreszcie szczegółowo spenetruję Korculę.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 13.10.2008 20:12

ines napisał(a):Dlatego za rok pewnie znów odwiedzę płw.Peljesac i wreszcie szczegółowo spenetruję Korculę.

Już najwyższy czas na tą penetrację :wink: Tylko słuchaj czasami rad starszych i bardziej doświadczonych :idea:
Pozdrav. :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 13.10.2008 21:05

Dzięki, mkm :). Bardzo zachęcająco opowiedziałeś o Korculi. Skałki, dziewicza przyroda, kameralne miejsca i wino to wszystko, co maslinki lubią najbardziej 8)
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 13.10.2008 21:27

Dla zainteresowanych Korculą , polecam - http://www.korcula.net/ .
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 16.10.2008 18:07

Meri Cetinic - prosto z Korculi :D
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 16.10.2008 19:45

mkm napisał(a):
Korcula to najbardziej dalmatyńska wyspa w całej Dalmacji :D Wyspa jest bardzo zielona ( bardziej zielony jest tylko Mljet ) , o bardzo ciekawym ukształtowaniu terenu . Środek wyspy zajmują tkz. polja ( równinny płaskowyż ) , na których uprawia się gł. wino .

Nie wiem, która z wysp jest najbardziej dalmatyńska (dla każdego pewnie inna :D ), ale co do równin pokrytych polami uprawnymi to jednak największą (znajdującą się na hr wyspach) szczyci się wyspa Hvar.
Starigradsko polje (bo taką nazwę, naturalnie od pobliskiego St.Gradu równina nosi) jest wyjątkowe przede wszystkim dlatego, że jest przykładem (ewenementem na skalę światową!) idealnie zachowanej greckiej parcelacji z okresu antyku (IV w.p.n.e.);
.... że o innych śladach antyku nie wspomnę (np. przykłady architektury prowincjonalnej z okresu rzymskiego: pozostałości villae rusticae i zabudowań gospodarczych, ślady greckiej antycznej warowni- łącznie ponad sto obiektów - archeologicznych znalezisk). Tego lata Starigradsko polje zostało wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO.
http://www.slobodnadalmacija.hr/Split-% ... fault.aspx

http://www.slobodnadalmacija.hr/Split-% ... fault.aspx

Pozdrawiam
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 16.10.2008 20:33

Wszystko wskazuje na to , że ljeto 2009 będzie na Hvarze . A wtedy przyjrzę się bliżej jej wszystkim walorom i atrakcjom . Jednym słowem porównam ''dalmatyńskość '' Hvaru z Korculą :wink: Ciekawe jaki będzie wynik :?: Nie zapomnę też o Zukovej :D
Pozdrav iz Poljske .
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 16.10.2008 21:07

Dla zainteresowanych Korculą - http://www.ikorculainfo.com/pl/
tadzikmal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tadzikmal » 13.03.2011 21:13

Witam,
Ja właśnie tego roku już będę mógł się przekonać jak się ma Korcula do Hvaru. Jako stały bywalec Hvaru, tym razem zdradziłem i zarezerwowałem apartament koło Prigradicy :)
Tomasz
Następna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone