Odkrycie Ameryki – popularne określenie faktu dotarcia Krzysztofa Kolumba do tego kontynentu, w 1492 roku. W rzeczywistości pierwszymi ludźmi, którzy dotarli do kontynentu amerykańskiego, byli członkowie społeczności łowieckich, przybyłych z Azji przez Beringię w czasie zlodowacenia, między 40.000 a 17.000 lat temu. Za pierwszego przedstawiciela cywilizacji europejskiej, który dotarł do Ameryki na początku XI wieku, uznaje się wikinga Leifa Erikssona.
Janusz Bajcer napisał(a):Nie mam pytań - może się pojawią
Jakby co to się nie wahaj ...
dangol napisał(a):Pytań nie mam, ale jak się skończy zawierucha , z wielką ochotą zasiądę do lektury relacji z Kuby. Póki co uprzejmie donoszę, że aby lepiej wczuć się w klimat , dziś stałam się posiadaczką biletu na lutowe ogniste show Pasión de Buena Vista
Uprzedzając trochę fakty powiem Ci Danusiu, że byliśmy w Hawanie na koncercie artystów związanych z projektem Buena Vista Social Club - dwie godziny fantastycznej muzyki. Nogi same chodziły w rytmie salsy Już Ci zazdroszczę tego Pasión ...
krakuscity napisał(a):Czy można tam lecieć w "ciemno" ? ile kosztuje w restauracji ribna plata? Czy spotkałeś się z El Comendante ?
Można - wieczorami nawet w centrum Hawany nie jest za jasno, nie mówiąc już o prowincji ... Dużo ... El Comendante jest obecny wszędzie, dlatego trudno go nie spotykać wszędzie i o każdej porze ...
Lednice napisał(a):Kto ukradł wszystkie auta
Odpowiedź masz tutaj
lotnikwsk napisał(a):Nikt nie ukradł tylko nikogo nie stać wszyscy objeżdżają żeby nie płacić
lotnikwsk napisał(a): Wesołych Świąt
Dzięki piękne i wzajemnie ...
greenrs napisał(a):. Kuba to chyba jedyny kraj dla którego mógłbym złamać swoją zasadę: nigdy więcej samolotu
Jeżeli chodzi o samolot to nie było wcale źle, ale o tem po tem ...
No dobra ... pierogi ulepione, uszka zawinięte, barszcz się gotuje, choinka ubrana ... można zaczynać
Na "Kubę wyspę jak wulkan gorącą" wybraliśmy się z jednym z wiodących na polskim rynku biur turystycznych. Lecieliśmy z Warszawy bez przesiadek Dreamlinerem jakieś jedenaście i pół godziny, czyli tylko o połowę dłużej niż zajęła nam jazda na lotnisko No ale tak to jest jak się mieszka na za ..upiu ...
Lotnisko Chopina przywitało nas tak jak na Lotnisko Chopina przystało
Trochę mnie na początku przerażało te 12 godzin lotu, ale w miarę upływu czasu nie było tak źle jak się wydawało - samolot w miarę wygodny, rozrywki zapewnione
Lecieliśmy tak trochę dookoła świata
pewnie dlatego tak długo ...
Uprzedzając fakty powiem,że droga powrotna trwała tylko 9 godzin, czyli jak widać można też lecieć inną krótszą trasą ...
Na lotnisku w Varadero zapakowano nas do autokaru i jeszcze przez 4 godziny jechaliśmy w okolice Trynidadu. Chyba nie muszę mówić, że po 6 godzinach jazdy na lotnisko,prawie 12 godzinach lotu i 4 godzinach jazdy do hotelu padliśmy jak przysłowiowe kawki ...
Rano przetarliśmy oczka, wyszliśmy na balkon i ...
... po zmęczeniu nie zostało ani śladu
Ostatnio edytowano 24.12.2015 09:16 przez wojan, łącznie edytowano 1 raz
Poczytam,byłem na Kubie w tym roku i w zeszłym,nawet gdzieś jest na forum kawałek mojego opisu,co prawda ja Hawany nie zobaczyłem(za daleko byliśmy),odwiedziliśmy rejony Cayo Guillermo oraz Guardalavaca,pisz wklejaj zdjęcia-będzie co wspominać.Co prawda my latamy z Anglikami i ich biura podróży mają inne miejsca docelowe,z tego co zauważyłem do Varadero latają Polacy i Niemcy a angole bardziej w prawo .Co do tego czasu podróży to nie jest tak że inną drogą wracaliście,z Manchesteru było podobnie,w tamtą 9godz. a z powrotem 7,5godz,po prostu lecicie w przeciwną stronę ruchu kuli ziemskiej.Byłem bardzo zdziwiony gdy zrobiła się noc dosłownie w dwie minuty,no i w nocy trochę rzuca(większe różnice temperatur powietrza są). Wojan jak cenowo Wam to wyszło?, z tego co widzę to musiałeś być z Rainbow Tours lub TUI?