napisał(a) Lidia K » 26.05.2010 13:19
Witajcie tym razem w klubie "grupy wzajemnego wsparcia w fotografii amatorskiej"
weldon napisał(a):720 mm program krajobrazOdległość do Komatsu 270 m (wg Google Earth).
Pliki oryginalne - duże. Ale póki masz szybkie łącze ...
Wczoraj już poza oglądnięciem nie zdążyłam się wygadać.
Jako tele aparaty canon sx20 i fuji hs10 robią wrażenie. Bo przecież gołym okiem bez lunety tego nie zobaczymy co one z taką dokładnością zrobiły na zdjęciu. I powiem, że hs10 robi na mnie kolorystycznie przyjemniejsze wrażenie. Ale na tym niestety koniec tego co przyjemne.
Biorę pod lupę dwa zdjęcia jedno swoje a drugie
weldona
Wycinam fragment i bez wyostrzania zobaczymy tak.
Przypuszczam, że gdyby obydwie firmy nie stosowały kompresji 1 do 4 widzielibyśmy na zdjęciach znacznie więcej szczegółów. Widać jakby całe fragmenty pokrywał ten sam kolor.
Wybrałam dwa zdjęcia dla poparcie właśnie tej tezy.
Nasz mały canon 710is i duży i ciężki canon sx20
Nie kolory są tu ważne(na jednym trawa i liście jest zielona, na drugim auto jest bardziej czarne- takie jest naprawdę) ale szczegóły - czyli jak tę trawę i liście pokrzyw widać
Canon 710 nie robi takiej drastycznej kompresji z 7mb robi 3,5mb a sx20 12mb robi 3,1mb. I ja to na zdjęciu widzę. Dlatego canona sx20 jak szybko doszedł tak szybko został przeze mnie odesłany. Chciałam mieć aparat który więcej i dokładniej pokaże na zdjęciach. I się mocno zawiodłam.
Jacku Wróciła wiosna i wspaniałe zdjęcia.
Zrobić zdjęcie wnętrza dmuchawca. Zobaczyć co jest w środku. Jemu się nie "udało", jemu zawsze wychodzi. Ależ się cieplutko zrobiło.
Ostatnio edytowano 24.02.2012 12:37 przez
Lidia K, łącznie edytowano 1 raz