.png)
.png)
weldon napisał(a):Lidia K napisał(a):
Akwarelka. Wiem. Dużo lepiej by było, bez stabilizacji programowej, a wyłącznie z optyczną.
No i na manualu. Dlatego napisałem - program krajobraz.
Pracuję nad tym. Fuji zresztą też. Przy firmwarze 1.00 było jeszcze gorzej.
Dość męczące jest stać z aparatem i czekać, aż ci wszyscy z kadru wyjdą.
Po za tym, gwoli ścisłości - przy 720 mm robienie cropa to masochizm
(w tym przypadku - sadyzm), to jest dobre do 800, góra 1200 px,
ewentualnie małej odbitki góra 10 x 15 cm.
Natomiast weź pod uwagę ciężar skoku ogniskowej, jaki ten obiektyw musi utrzymać.
W wąskim zakresie - teoretycznie - można stworzyć warunki, że przegra ze wszystkim,
nawet z niektórymi komórkami, w szerszym - pokaż mi HD z któregoś z tych wymienionych aparatów
No i, zdaje się, porównujesz różne ogniskowe?
.png)
Lidia K napisał(a):dotyczy polityki producentów to ich perfidna kompresja która niszczy możliwości (tak sobie myślę) tych aparatów.
HS10 przy F5 jest ograniczony przez dyfrakcję do ok. 3Mpx co przy oglądaniu crop-ów może nie wyglądać najlepiej ale na odbitce 15cm nikt tego nie zauważy. Jeżeli ktoś zrobi zdjęcie krajobrazowe HS10 przy F2.8 to crop-y będą wyglądały przynajmniej teoretycznie na pewno lepiej.
.png)
weldon napisał(a):Niby producenci, ale to klient decyduje.
Do Fuji jest już druga poprawka. S1000 zaczął, podobno, być dobry
przy wersji 1,5 - a więc jednak słuchali klientów.
Początkujący teoretyk-gawędziarz
.png)
Lidia K napisał(a):Dali by kod źródłowy rosyjskim i chińskim programistom i te aparaciki stały by się mercedesami.
Wiem, ja się się czasem "wymądrzam", co nie
.png)
Lidia K napisał(a):
Hajduczek, pospacerowałam z Tobą po Arboretum. Mam sentyment do symetrii i paproć jest doskonałym tego przykładem. Bardzo mi się podoba.
I jeszcze te kulki. Co to za różowe kulki wyrosły ?
.png)
weldon napisał(a):Może nocne popróbuję?
Powrót do FotoCroClub - dyskusja