GOLDEN napisał(a):Koniec cześci II cdn
Tzn. załapię się na część III.
Pozdrawiam
Iwona
.png)
GOLDEN napisał(a):Koniec cześci II cdn
.png)
tony montana napisał(a):. . . pokaz wiecej Adrspacha i tych Wegier, szczegolnie Hajduszoboszlo bo kumpel mnie tam kiedys wyciagal
.png)
tony montana napisał(a):Oj nie kazdy nie kazdy pokaz wiecej Adrspacha i tych Wegier, szczegolnie Hajduszoboszlo bo kumpel mnie tam kiedys wyciagal
Czytałem twoją relacje z moich okolic i wiele miejsc odkryłem ponownie za to wielkie dzieki 
.png)

Piotrf napisał(a):warto też odwiedzić Sóstófürdő na pólnoc od Nyíregyházy ( prócz basenów - jazda konna , sporo tras rowerowych ) i samą Nyíregyházę , która jest urokliwym miastem , a jeżeli ktoś lubi wędkowanie - Nagykallo Fishing Farm .
Warte uwagi są też termalne kąpieliska Gyula, Tiszaujvaros, Mezokovesd, Cserkeszolo i kilka mniejszych

.png)
piotrf napisał(a):
Tony , miał racjęPrzy okazji - warto też odwiedzić Sóstófürdő na pólnoc od Nyíregyházy ( prócz basenów - jazda konna , sporo tras rowerowych ) i samą Nyíregyházę , która jest urokliwym miastem , a jeżeli ktoś lubi wędkowanie - Nagykallo Fishing Farm .
Warte uwagi są też termalne kąpieliska Gyula, Tiszaujvaros, Mezokovesd, Cserkeszolo i kilka mniejszych .
Pozdrawiam
Piotr
tony montana napisał(a):Oj nie kazdy nie kazdy pokaz wiecej Adrspacha i tych Wegier, szczegolnie Hajduszoboszlo bo kumpel mnie tam kiedys wyciagal

.png)
.png)
GOLDEN napisał(a):W drodze powrotnej zwiedziliśmy ruiny zamku na granicy węgiersko-słowackiej
.png)
Pudelek napisał(a):ten zamek to Somoska - jego położenie jest dość kuriozalne. Kiedyś był zamkiem w głębi Węgier, ale w Trianion tak idiotycznie wytyczyli granicę, że zamek leży po słowackiej stronie, dosłownie kilka metrów od granicy. Dawne podgrodzie, oddalone o kilkaset metrów jest już na Węgrzech, z kolei od najbliższej słowackiej miejscowości jest dobrych kilka kilometrów

.png)
czyli i tym razem dane nam było odwiedzić piękne krajobrazowo okolice Górnego śląska
aż do Cieszyna,ponieważ A1 dalej nieukończona

26 pażdziernika 1925r natrafił na wydobywającą się z gazem ziemnym wodę o temperaturze 73stopni Celciusza,która w krótkim czasie okazała się wodą leczniczą 

)

jak kto lubi
jeżeli kogokolwiek to interesuje 

.....,ale w kilku miejscach nie monitorowaną i wtedy jest FREE 
Pełno kramów z mydłem i powidłem,restauracji,wypożyczlnia rowerów czterokołowych,różni się jedenie ilością dni słonecznych na wakacjach w odróżnieniu do polskiego morza 

) z dwoma wieżami,który wśród kościołów reformackich na Węgrzech szczyci się największą powierzchnią i największym dzwonem.Ten okazały budynek znajduje się.....kto zgadnie ?.....na placu Kossutha rzecz jasna madziarska 

impreza o światowej sławie organizowana jest od wielu lat.W dniu karnawału całe miasto "pokrywa się kwiatami" o długości 5 kilometrów

.png)

.png)
Powrót do Węgry - Magyarország