Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Warszawa - Rovinj

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
vqsoft
Odkrywca
Warszawa - Rovinj

Nieprzeczytany postnapisał(a) vqsoft » 16.04.2008 17:41

witam
mam do was expertów od CHR prozbe -

wybieram sie z rodzinka w czerwcu na camping Vestar (http://www.selectcamp.com.pl/c,48,Camping,Vestar.html

zastanawiam sie nad wyborem trasy.
Ruszam z warszawy ale czeka mnie posotj w ok czestochowy ( piesek niestety z nami nie pojedzie). Patrzac na trase jaka wytyczyla AutoMApa europy to trasa optymalna przebiega przez
Czestochowa - Cieszyn -Brno - Wiedeń - Graz - MAribor - Ljubljana - Kozina -Rovinji
i wlansie zastanawiam sie jak jechac ?
czy granice PL-SK przekraczac w cieszynie
czy przejazd przez prawie cala slowenie nie jest problemem ???
czy moze jest inna sprawdzona droga?

pozdrawiam
dodam ze Am wyliczyla trase na 1258 ( wawa -Rovinji)
czekam na sugestie

i pytanko o GPS = czy Am europy srpawdza sie w chorwacji sloweniu i krajach przelotowych ?
czy lepiej zaopatrzyc sie w Igo lub Miomap ?
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 16.04.2008 18:40

Po pierwsze primo ;-): Cieszyn nie jest na granicy PL-SK
Po drugie primo: Niby dlaczego przejazd przez Słowenię miałby być problemem? Na tej trasie cały czas jest autostrada
Po trzecie primo: Do Rovinji to chyba najlepsza i najbardziej optymalna trasa.

Resztę wytłumaczy Ci Janusz Bajcer :mrgreen:
AndrewP
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrewP » 16.04.2008 18:51

Nie wiem, czy pomogę. Ja dwa lata temu, też jechałem do Rovinij. Tą samą trasą, tylko w Słowenii do Kopru, tam kierowałem się na Buje (z Buje nową autostradą płatną "jednopasmową"- kilka kun do Rovinij). Jest to trasa optymalna ze względu na łatwość i czas przejazdu, czy najkrótsza to nie wiem. W sumie z Radzynia Podlaskiego wyszło mi ok 1350 km. Od noclegu w Proholicach k/Mikulowa ok 8 godz. spokojnej jazdy (najbardziej czasochłonny był przejazd przez Wiedeń - korki) dalej to same autostrady aż do Rovinij (Koper - Buje zwykła droga) ale po dwóch latach może już jest od Kopru. Przejazd przez Słowenię bez problemu mimo dość licznych bramek (koszt ok 10-12 E w jedną stronę). Ale mają wprowadzić ponoć winiety od lipca.
Pozdrawiam
vqsoft
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) vqsoft » 16.04.2008 18:52

Lider16 napisał(a):Po pierwsze primo ;-): Cieszyn nie jest na granicy PL-SK
Po drugie primo: Niby dlaczego przejazd przez Słowenię miałby być problemem? Na tej trasie cały czas jest autostrada
Po trzecie primo: Do Rovinji to chyba najlepsza i najbardziej optymalna trasa.

Resztę wytłumaczy Ci Janusz Bajcer :mrgreen:
ehh z tym Sk to juz dalem tylka :)

dzieki za odpowiedz
i pytanko a kto to Janusz? :)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 16.04.2008 19:34

i pytanko a kto to Janusz?

Dowiesz się , na pewno :):):) To hiszpański matador, pogromca byków :):):)

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi