Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

waluta

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
IgnisDriver
Croentuzjasta
waluta

Nieprzeczytany postnapisał(a) IgnisDriver » 28.05.2009 08:14

Witam, mam możliwośc zakupu Kun w PL za 0,62zł i teraz myslę czy lepiej zabierać euro czy od razu kuny? Czy ktoś może mi podać aktualny kurs wymiany euro/kuna z kantoru w Chorwacji?
Wiem, że co roku sa podobne wątki dlatego zaraz po udzieleniu odpowiedzi można zablokowac ten wątek - dzięki.

PS. przypomnialem sobie, że zawsze będąc na miejscu za kwatery płaciłem w euro. Ale z drugiej strony dziś euro prawie po 4,50zł :twisted:

Jak ktoś zna kurs wymiany to prosze o podanie a decyzję oczywiście każdy sam musi podjąć
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 28.05.2009 08:29

Wystarczy w google wpisać zagrebacka banka.
IgnisDriver
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) IgnisDriver » 28.05.2009 08:53

czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze - dzięki :)

PS. Wychodzi na to samo więc czekam na choćby lekki wzrost kursu złotego i kupuję euro.
maniekwawa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniekwawa » 29.05.2009 17:42

A ja zawsze zabieram USD. W CRO mają najlepszy przelicznik USD/Kuny.
Sprawdzone od kilku lat.
wiwa_t
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiwa_t » 31.05.2009 21:04

maniekwawa napisał(a):A ja zawsze zabieram USD. W CRO mają najlepszy przelicznik USD/Kuny.
Sprawdzone od kilku lat.

niestety nie zgodze sie z Toba bo:
100usd= 318,12 zl=512,65kun
100euro=445,88zl=729,50kun
za 445,88zl kupisz 140,16usd po wymianie w CRO dostaniesz 718,53kun.
tak wiec jestes w bledzie.
pozdrawiam

zastanawia mnie inna sprawa wybieraliscie w CRO kuny z bankomatu karta visa-bzwbk ? jak to wychodzi? jakie maja prowizje?
KiNiU
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) KiNiU » 31.05.2009 21:10

wiwa_t napisał(a):
maniekwawa napisał(a):A ja zawsze zabieram USD. W CRO mają najlepszy przelicznik USD/Kuny.
Sprawdzone od kilku lat.

pozdrawiam

zastanawia mnie inna sprawa wybieraliscie w CRO kuny z bankomatu karta visa-bzwbk ? jak to wychodzi? jakie maja prowizje?

Dziwne te twoje wyliczenia... ja również przeliczałem i faktycznie USD wychodzi trochę lepiej ale trzeba by mieć dużo tej kaski żeby się opłacało bo po drodze i tak prawie każdy używa EUR np. paliwko i te sprawy awięc mniej problemu z eur - takie moje zdanie
caja2
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) caja2 » 01.06.2009 12:06

Wymieniając dolary w kantorach lub banku, należy mieć przy sobie paszport , bowiem przy wymianie spisywane sa dane osoby wymieniającej- przerobiłem to trzykrotnie.
BOLETUS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BOLETUS » 01.06.2009 13:23

A czy na Węgrzech można zaplacić za paliwo EURO?
caja2
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) caja2 » 01.06.2009 15:20

Polecam płacic kartą, wychodzi taniej, ale jeśli bardzo Ci zależy, to widziałem jak na stacji na autostradzie M 1 przed zjazdem na Moson.... - ten odcinek darmowy do 3,5 t- ludzie płacili w euro, zresztą są tam tez płatne toalety- automat przyjmuje forinty i euro.
wiwa_t
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiwa_t » 01.06.2009 16:01

KiNiU napisał(a):
wiwa_t napisał(a):
Sprawdzone od kilku lat.

pozdrawiam

Dziwne te twoje wyliczenia... ja również przeliczałem i faktycznie USD wychodzi trochę lepiej ale trzeba by mieć dużo tej kaski żeby się opłacało bo po drodze i tak prawie każdy używa EUR np. paliwko i te sprawy awięc mniej problemu z eur - takie moje zdanie

moze dziwne ale prawdziwe i dosc proste, powyzsze obliczenie opieralo sie na zasadzie ile kupie USD/Euro za okreslona kwote zl.
W zwiazku z tym ze euro ma kurs wymiany wyzszy od USD to trzeba przyjac ze 100 euro=445,88zl a za 445,88zl kupie 146,16usd.
Teraz wystarczy przeliczyc ile kun dostaniemy za w/w ilosci euro i usd.
I korzysci gotowe
:lol: :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.06.2009 17:59

BOLETUS napisał(a):A czy na Węgrzech można zaplacić za paliwo EURO?

Można a jak to w praktyce wygląda to polecam Ci spacer na zakupy do Tesco, Eleclerka czy cus w tym stylu - oczywiście w Polsce.
Jak zapłacisz i zobaczysz po jakim kursie Ci przeliczyli koszyk to sam dojdziesz do wniosku czy płacenie inną waluta niż obowiązująca w danym kraju ma sens :wink:
BOLETUS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BOLETUS » 01.06.2009 20:29

Sugerujesz więc, że lepiej kupic w kantorze w Polsce forinty i zabrać je ze sobą. Ok dzięki.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.06.2009 20:47

BOLETUS napisał(a):Sugerujesz więc, że lepiej kupic w kantorze w Polsce forinty i zabrać je ze sobą. Ok dzięki.

Jeżeli nie chcesz żeby Cię robili w ....... z przelicznikiem na każdym kroku to tak :lol:
Choć w dzisiejszych czasach zakup tzw. waluty na drogę to mało komfortowa rzecz - masz przecież jakąś kartę w kieszeni. I to jest najwygodniejsze rozwiązanie :wink:
BOLETUS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BOLETUS » 01.06.2009 21:05

No tak. Czyli jednak karta i to podczas całej podróży i pobytu w Cro.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.06.2009 21:08

BOLETUS napisał(a):No tak. Czyli jednak karta i to podczas całej podróży i pobytu w Cro.

Karta jest najlepsza i najbezpieczniejsza.
1. Nikt cię nie oszuka na przeliczniku.
2. Nie boisz się o gotówkę, którą wieziesz z Polski.
3. Kartą zapłacisz prawie wszędzie (nawet u niektórych większych straganiarzy).
4. Przelicznik za wymianę waluty w kantorze w Cro jest często gorszy niż płacenie kartą ze wszystkimi prowizjami jakie dany bank nalicza.

Więc reasumując, karta jest najlepsza. Trochę gotówki na drogę a reszta plastik.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone