Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

waluta

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pawlop
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawlop » 13.06.2009 20:10

To napisz jaki bank i jaki przelicznik ci zastosowali bo są to istotne informacje.
Arkadiusz N
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arkadiusz N » 14.06.2009 09:05

Ten bank to mBank. Przlicznik to 0,65gr za kunę. Wioząc ze sobą każdą inną walutę po zamianie wyszło 0,61gr/kuna
Jeśli chodzi o Węgry to naprawdę super. Przeliczali chyba po średnim kursie krajowym. Może ma to coś wspólnego z krajami znajdującymi się w UE, nie wiem..
adikos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adikos » 15.06.2009 21:48

ja mam funty angielskie,z tego co napisala ineczka71 lepiej wymienic je w CRO jak w PL a powiedzcie mi prosze z racji tego ze wybieram sie do Cro pierwszy raz ile wziasc ze sobą KUN na oplaty drogowe(jade na polwysep Pelješac)pozdr
Arkadiusz N
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arkadiusz N » 15.06.2009 22:04

Ja zjechałem całą Chorwację za friko. Nie korzystałem z autostrad tylko tras widokowych. Są równie dobrej jakośći, na pewno dłużej nimi schodzi, ale warto. Jedziemy do celu, poznajemy i zwiedzamy kraj. Funty bez wątpienia wymień na miejscu.
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 16.06.2009 14:36

Arkadiusz N napisał(a):Ja zjechałem całą Chorwację za friko. Nie korzystałem z autostrad tylko tras widokowych. Są równie dobrej jakośći, na pewno dłużej nimi schodzi, ale warto. Jedziemy do celu, poznajemy i zwiedzamy kraj. Funty bez wątpienia wymień na miejscu.

Jechałem 8 lat temu i podzielam ten pogląd jednak z wrzeszczącymi dzieciakami na tylnym siedzeniu zdecydowanie polecam wariant autostradowy :)
Arkadiusz N
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arkadiusz N » 16.06.2009 15:13

zbig99 napisał(a):
Arkadiusz N napisał(a):Ja zjechałem całą Chorwację za friko. Nie korzystałem z autostrad tylko tras widokowych. Są równie dobrej jakośći, na pewno dłużej nimi schodzi, ale warto. Jedziemy do celu, poznajemy i zwiedzamy kraj. Funty bez wątpienia wymień na miejscu.

Jechałem 8 lat temu i podzielam ten pogląd jednak z wrzeszczącymi dzieciakami na tylnym siedzeniu zdecydowanie polecam wariant autostradowy :)

Ja również jechałem z ogonami na tylnym siedzeniu, ale nie mam co do ich zachowania żadnych zastrzeżeń. Gorzej było w sklepach z pamiątkami:)
adikos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adikos » 16.06.2009 15:42

Dzieki za odpowiedzi wlasnie interesuje mnie droga widokowa moze byc dluzsza wprawdzie czas to pieniądz ale robie sobie miesiac wolnego od UK wiec dobrze by bylo oczęta nasycić widokami :D a czy funty wymienie w kantorze czy w banku w Cro?moze znacie jakis kantor z nazwy w Chorwacji to bym sobie porównał kurs walut ,jeszcze raz thanks za odp :)
Arkadiusz N
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arkadiusz N » 16.06.2009 22:22

Nie trzeba szukać banku, aby wymienić jakąkolwiek walutę. Kantorów jest tam pełno. Zwiedzając pierwsze lepsze miasto, znajdziesz ich kilka i porównasz sobie ceny na miejscu. Nie wymieniaj od razu całości tylko sukcesywnie, w miarę potrzeby. Za każde 100 funtów płacą ponad 800 kun, a to już dość pokażna sumka.
Arkadiusz N
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arkadiusz N » 16.06.2009 22:30

adikos napisał(a):Dzieki za odpowiedzi wlasnie interesuje mnie droga widokowa moze byc dluzsza wprawdzie czas to pieniądz ale robie sobie miesiac wolnego od UK wiec dobrze by bylo oczęta nasycić widokami :D a czy funty wymienie w kantorze czy w banku w Cro?moze znacie jakis kantor z nazwy w Chorwacji to bym sobie porównał kurs walut ,jeszcze raz thanks za odp :)

Tak na marginesie.
W Polsce jest kantor, w Anglii exchange, a w Cro mjenjacnica
adikos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adikos » 17.06.2009 15:22

Dzieki dostosuje sie do zaleceń :)
memaka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) memaka » 18.06.2009 02:53

Dobrą sprawą są karty np. mając Maestro z PKO SA można wypłacać bez prowizji w bankomatach. Nawet w Bośni są trzy rodzaje sieci banków w których bez prowizji wypłacam gotówkę, jeżeli już nie można płacić bezgotówkowo w danej chwili.
mar.zag
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mar.zag » 18.06.2009 08:03

memaka napisał(a):Dobrą sprawą są karty np. mając Maestro z PKO SA można wypłacać bez prowizji w bankomatach. Nawet w Bośni są trzy rodzaje sieci banków w których bez prowizji wypłacam gotówkę, jeżeli już nie można płacić bezgotówkowo w danej chwili.

Potwierdzam...

Co prawda latam głownie tylko po UE,ale z karty jestem bardzo zadowolony
jeszcze nie trafiłem na bankomat,a byłem na róznych zadupiach :D
w którym bank pobrał odemnie prowizję z wypłaty...

Nie wiem jak to wygląda po za krajami UE,ale np w krajach Niemcy,Belgia,Francja,Austria,Holandia jest duży wybór bankomatów...
adikos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adikos » 18.06.2009 16:01

Tak karta dobra rzecz ja osobiscie mam 2 karty Visa i 1 Master Card i place nimi w UK wszędzie ale poza terytorium UK pobiera mi bank w ktorym mam konto prowizje 7,50 pound za transakcje wiec place tylko wieksze kwoty,niestety nie posiadam konta w Polskim banku i nie mam z takowego banku karty,juz lepiej mi sie oplaca wyciągnąc gotowke z bankomatu mniejsze sa koszty,tak wiec nie pozostaje mi nic innego jak gotówka w dlon i na Chorwacje :D a tam juz sobie wymienie funciory na ichnie pieniądze badz euro(za poradą cromaniaków sprawdzilem online kantory i faktycznie jest to zabieg opłacalny :) )pzdr
adikos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adikos » 18.06.2009 16:12

Co prawda latam głownie tylko po UE,ale z karty jestem bardzo zadowolony
jeszcze nie trafiłem na bankomat,a byłem na róznych zadupiach icon_biggrin.gif
w którym bank pobrał odemnie prowizję z wypłaty...

na wyciągu z bankomatu nie bedzie info o pobrabiu prowizji dopiero wykazują go po otrzymaniu z banku do domu wyciagu z konta , chyba ze zdarza sie ze bankomat jest konercyjny to wyswietla sie napis na monitorze o pobraniu prowizji :) ach te prowizje trza placic za wyciągniecie swojej mamony :( pzdr
mawek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mawek » 20.06.2009 12:23

Czy można wymienić Euro na kuny na granicy węgiersko - chorwackiej jadąc autostradą, czy trzeba zjeżdżać na stare przejście, które podobno od 01.06.09 do 31.08.09 jest otwarte dla samochodów osobowych.
Czy są tam jeszcze kantory?
Chcę wymienić troche ze względu na opłaty na bramkach.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone