Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Visa electron

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Monka
Podróżnik
Visa electron

Postnapisał(a) Monka » 14.08.2003 12:14

kochani! powiedzcie mi czy jest sens brac Vise electron do Cro, czy mija sie to z celem, zastanawiam sie bo niestety nie jestem szczesliwym posiadaczem kredytowej, a wygodniej byloby placic gdzie sie da karta, bo nie trzeba nosic gotowki ze soba. czy oni tam honoruja ta karte? pobieraja prowizje? cze lepiej sobie podarowac i brac gotowenie?? :roll:
Darek_K

Postnapisał(a) Darek_K » 14.08.2003 12:46

Wróciłem właśnie z Chorwacji. Płacenie kartą Visa, czy Visa Elektron nie stanowi problemu. Praktycznie na wszystkich stacjach beznynowych, w wielu sklepach (uwaga nie w sieci GETRO) i na dużych polach namiotowych płaciłem kartą. Sieć bankomatów jest też na tyle gęsta, że tam gdzie nie można zapłacić kartą na pewno będzie można wypłacić gotówkę.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.08.2003 12:54

Potwierdzam słowa Darka_K. Wróciłem kilka dni temu, miałem kilka kart przy sobie (w tym vise elektron). Nie ma problemów z płaceniem czy wiebieraniem pieniędzy ze ściany.
AniaJ.
Cromaniak

Postnapisał(a) AniaJ. » 14.08.2003 13:01

Kurcze, to moze nie ma sensu biec do kantoru i kupowac euro (wyjezdzam w niedziele i wlasnie dzis mialam to zrobic, tzn kupic euro i karte zabrac tez). Mam zamet w glowie :roll:
Moze wiec lepiej kupie euro tylko "na droge", a pozniej posluze sie karta... tak chyba lepiej z tego co czytam...
Ania :roll:
maciogg
Croentuzjasta

Postnapisał(a) maciogg » 14.08.2003 13:09

Raz tylko trafiłem sklep, gdzie nie przyjmowali visy (ani elektrona, ani clasic). No to zapłaciłem mastercard :D

A do Chorwacji nigdy nie biorę ani kun ani euro (no z 50-100 euro tak na wszelki wypadek). Zawsze płacę kartą i kuny "ciagnę" z bankomatu.
Monka
Podróżnik

Postnapisał(a) Monka » 14.08.2003 13:10

zastanawiam sie jeszcze nad tym, jaka prowizja leci, jak sie wybiera ze sciany, sciana jest wygodna tylko czy to sie kalkuluje?? :? mam konto w PKO, jesli to ma jakeis znaczenie
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.08.2003 13:11

Aniu- wczoraj na forum pisałem, że wyleczyłym się raz na zawsze z wożenia gotówki (podwójna strata czasu najpierw u nas szukasz gdzie najtaniej a później u nich kto da najwięcej). Dostałem wczoraj rozliczenie z banku. Dam ci przykład:
100 kn z bankomatu w HR - 60,25 zł potrącone przez moj bank (w tym prowizja)
100 kn na Krk-u dostawało się za 13,42 euro
13,42 euro kosztowało mnie przed wyjazdem 58,38 zł
Reasumując 100 kn z bankomatu w HR było droższe o 1,87 zł. od kun uzyskiwanych w sposób: kupno euro w kantorze w PL/sprzedaż euro w kantorze w HR. Ale to tylko moja sugestia.....Miłego wypoczynku. :papa:
monaa
Croentuzjasta

Postnapisał(a) monaa » 14.08.2003 13:18

Każdy bank ma inną tabelę prowizji, więc musisz się zorientować w stawkach. Ja akurat nie korzystam w ogóle z bankomatów za granicą, gdyż mam kartę kredytową VISA Classic Citibanku, a jak wiadomo nie służy ona do wypłaty gotówki (odsetki kredytowe), ale do transakcji bezgotówkowych.
PZDR
Monika
maciogg
Croentuzjasta

Postnapisał(a) maciogg » 14.08.2003 13:19

Monka napisał(a):zastanawiam sie jeszcze nad tym, jaka prowizja leci, jak sie wybiera ze sciany, sciana jest wygodna tylko czy to sie kalkuluje?? :? mam konto w PKO, jesli to ma jakeis znaczenie

Ja ze ściany biorę z karty CITIBANK'u. Prowizja to 4 zł. niezaleznie od kwoty wyciąganej (w tym roku szarpałem z 10 razy kwoty od 200 do 2000 kun i zawsze było 4 zł.).

Oczywiście mam na myśli MAESTRO do konta, a nie kredytówkę, bo wtedy jeszcze 3% CITI dolicza (więc z tej nie szarpię tylko nią płacę).
Ostatnio edytowano 14.08.2003 13:22 przez maciogg, łącznie edytowano 1 raz
Monka
Podróżnik

Postnapisał(a) Monka » 14.08.2003 13:21

wyglada na to, ze różnica faktycznie jest nieznaczna. wezme chyba tylko troche euro na camp i na wszelki, a reszte wg potrzeb ze sciany, tym sposobem mam z glowy problem zamartwiania sie co zrobic z nadmiarem gotowki w portfelu i obawa, zeby nie zgubic :-)
wielkie dzieki
co ja bym bez was zrobila :?: :lol:
maciogg
Croentuzjasta

Postnapisał(a) maciogg » 14.08.2003 13:24

Monka napisał(a):wyglada na to, ze różnica faktycznie jest nieznaczna. wezme chyba tylko troche euro na camp i na wszelki, a reszte wg potrzeb ze sciany, tym sposobem mam z glowy problem zamartwiania sie co zrobic z nadmiarem gotowki w portfelu i obawa, zeby nie zgubic :-)
wielkie dzieki

A kiedy Monka lecisz i gdzie?
AniaJ.
Cromaniak

Postnapisał(a) AniaJ. » 14.08.2003 13:26

Kochani,

dzieki za cenne podpowiedzi :D

Troche mnie stresowala perspektywa duzej gotowki w portfelu... Dzieki Wam problem z glowy.

Sloneczne pozdrowienia :roll:
Ania
Monka
Podróżnik

Postnapisał(a) Monka » 14.08.2003 13:28

maciogg napisał(a):
Monka napisał(a):wyglada na to, ze różnica faktycznie jest nieznaczna. wezme chyba tylko troche euro na camp i na wszelki, a reszte wg potrzeb ze sciany, tym sposobem mam z glowy problem zamartwiania sie co zrobic z nadmiarem gotowki w portfelu i obawa, zeby nie zgubic :-)
wielkie dzieki

A kiedy Monka lecisz i gdzie?

wyjezdzam w sobote 24.08 i wybieram sie do Omis. na poczatek, zawsze jest mozliwosc zmiany miejsca :-)
wybierasz sie tez, czy juz jestes po wakacjach??
maciogg
Croentuzjasta

Postnapisał(a) maciogg » 14.08.2003 13:37

Monka napisał(a):wyjezdzam w sobote 24.08 i wybieram sie do Omis. na poczatek, zawsze jest mozliwosc zmiany miejsca :-)

No ja już jestem w tym roku po Chorwacji, niestety :(
AniaJ.
Cromaniak

Postnapisał(a) AniaJ. » 14.08.2003 13:40

maciogg napisał(a):
Monka napisał(a):wyjezdzam w sobote 24.08 i wybieram sie do Omis. na poczatek, zawsze jest mozliwosc zmiany miejsca :-)

No ja juz˙ jestem w tym roku po Chorwacji, niestety :(

To jestes bogatszy o mase wrazen :D
A niedlugo nastepne wakacje... Mysl pozytywnie :roll:

Pozdrowie od Ciebie Chorwacje!

Ania :smo:
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone