Villa Bili - Komarna
napisał(a) Anna i Krzysztof » 20.08.2011 20:01
Chciałabym przestrzec naszych rodaków przed możliwością nieudanego wypoczynku w chorwackiej miejscowości Komarna 97 w Villi Bili (zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link). W ubiegłym roku w sierpniu przebywałam na wypoczynku w tym miejscu wraz z rodziną i miałam miłe wspomnienia. W tym roku postanowiłam również tam wrócić. Jako stały gość dostałam "niewielki" rabat na apartament, który rezerwowałam w marcu. Piszę niewielki w cudzysłowie gdyż ten rabat jest normalną ceną na apartamenty w tej wsi. Po przyjeździe dostaliśmy ładny apartament z widokiem na morze, ale nasz czar prysł gdy po kilku dniach właściciel villi Ante Jerković nakazał nam przy pomocy swoich pracowników opuścić zajmowany przez nas apartament gdyż na ten apartament miał zrobioną podwójną rezerwację. My mieliśmy do wyboru przenieść się albo do przybudówki za restauracją, albo wyjechać do kraju, przy czym właściciel nie zwraca pieniędzy za zmianę klasy apartamentu lub wcześniejszą rezygnację. Ponieważ byliśmy ze znajomymi i nie chcieliśmy ich zostawiać samych wybraliśmy tę drogą przybudówkę ale zostaliśmy tym samym bardzo upokorzeni jako goście. Od gości oraz personelu tej villi dowiedzieliśmy się, że takie traktowanie gości kilka dni przed ich wyjazdem jest praktykowane nagminnie co roku. Powodem tego jak nam powiedziano jest chęć podwójnego zarobku właściciela na dwukrotnym wynajmowaniu tych samych apartamentów. Turysta w zasadzie będąc kilka dni przed wyjazdem i nie mogąc wyegzekwować zwrotu zapłaconych pieniędzy godzi się na przejście do "komórki", której nigdy za żadne pieniądze by nie wynajął. Tak więc chcąc zachować miłe wspomnienia z wakacyjnych podróży po Chorwacji radzę omijać ową villę i jej właściciela. Na szczęście nie wszyscy chorwaccy gospodarze dorabiają się na turystach w ten sposób. Nas spotkało to po raz pierwszy i miejmy nadzieję, że ostatni, ale Państwa nie musi to wcale spotkać jeżeli skorzystamy ze wspólnych przestróg. Życzę udanych kolejnych wakacji.