rafal1435 napisał(a):rafalllo napisał(a):Witajcie
Może się komuś przyda ta informacja. Też szukałem moto assistance i wygląda to słabo trzeba mieć AC lub OC w towarzystwach ubezpieczeniowych aby wykupić taką polisę ( mówię o takich polisach które były interesujące) ale ostatnio w pewnej wyszukiwarce ubezpieczeń turystycznych wyskoczyła mi AXA z dodatkowym ubezpieczeniem na auto assistance. Przeczytałem dokładnie OWU jak dla mnie jest wystarczające:) nie będę się bił o kilometry bo wszystkie towarzystwa obniżyły limit. Ale koszty naprawy, parkingu (3 doby), hotelu (3 doby), ewentualnego powrotu do kraju - powyżej 8 godzin podróży przysługuje samolot - opłaca AXA i jeszcze kilka innych auto zastępcze na 3 doby itp. I za to wszystko plus ubezpieczenie NNW, medyczne do 200 000 zł na jednego ubezpieczonego, stomatolog 900 zł itp. Oczywiście ubezpieczona jest moja cała rodzinka czyli w sumie 3 osoby i zapłaciłem 194 zł, więc chyba warto. Ubezpieczenie się nazywa "Pakiet wyjazdowy".
Pozdrawiam
Rafał
Sprawdzał ktoś Generali? Mają do 1000km holowanie tylko nie wiem czy trzeba mieć OC u nich?
Z OWU Generali:
Przedmiot i zakres ubezpieczenia
1. Przedmiotem ubezpieczenia jest organizacja i pokrycie kosztów Świadczeń Assistance powstałych w związku ze Zdarzeniami Assistance,
zgodnie z zakresem określonym w OWU.
2. Zawarcie Umowy następuje w jednym z trzech następujących wariantów:
1) STANDARD – wraz z jednoczesnym zawarciem umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych w Generali;
2) KOMFORT;
3) LUX – wraz z jednoczesnym zawarciem umowy ubezpieczenia AutoCasco w Generali.
3. W wariancie STANDARD i KOMFORT ubezpieczeniem mogą zostać objęte następujące Pojazdy:
1) samochód osobowy;
2) samochód ciężarowy o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 ton;
3) samochód kempingowy;
4) przyczepa kempingowa;
5) przyczepa o dopuszczalnej ładowności nieprzekraczającej 400 kg;
6) motorower;
7) motocykl.
4. W wariancie LUX ubezpieczeniem mogą zostać objęte tylko samochody osobowe, których wiek na dzień zawarcia Umowy nie przekracza 10 lat.
5. Umowę w każdym z wariantów zawiera się na okres 12 miesięcy, jednakże w wariancie KOMFORT możliwe jest zawarcie Umowy również na
okres 15 albo 30 dni.
Czyli bez OC lub AC w Generali zostałby pakiet Komfort, ale dalej:
6) holowanie pojazdu – w sytuacji, gdy naprawa pojazdu w miejscu Zdarzenia Assistance nie jest możliwa lub nie powiedzie się, Centrum
Pomocy Generali zorganizuje jednorazowy transport unieruchomionego Pojazdu z miejsca Zdarzenia Assistance (wraz z jego załadunkiem
i wyładunkiem) we wskazane przez Ubezpieczonego miejsce, jednak nie dalej niż na odległość określoną limitami w Tabeli nr 1 (licząc od
miejsca zdarzenia Assistance);
Tabela nr 1
Wiek pojazdu 1-10 lat Wiek pojazdu 11 lat i więcej
Limit 200 km 100 km
Tyle wyczytałem na szybko, może ktoś wie coś więcej