Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Tytul książki Leona

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Proszę o wybór tytułu mojej książki

Ankieta wygasła 07.12.2010 12:47

Wino, kamień, sól Dalmacji. Gawędy subiektywno - sentymentalne.
11
13%
Dalmacja poza czasem. Opowieść górala znad morza.
71
87%

Liczba głosów : 82

andy46
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) andy46 » 14.11.2011 23:11

Jak najbardziej Leonie...
Pełna zgoda...i w pełni pozytywna opinia, a nawet super pozytywna :)
W Chorwacji(a właściwie w Dalmacji, bo zawsze tam), byłem dopiero trzykrotnie, a więc jestem raczej początkującym "Cro-maniakiem", ale na pewno do takich mogę się zaliczyć, bo zakochany jestem w Niej od początku, od pierwszego spotkania.
Twoja książka jest jak balsam na moją utęsknioną duszę, pozwoli cierpliwiej przetrwać do następnych wakacji. Dla mnie też jest jak smakowity napitek pierwszego gatunku :D.
Delektuję się nią, smakuję powoli... Wspominam poprzednie wakacyjne wojaże, planuję następne.
Leon, dzięki Tobie odkryłem, że wiele, bardzo wiele pozostało mi do zwiedzenia i zobaczenia w miejscach,w których już byłem.
Jednocześnie odkrywam nowe smakowite "kąski" na następnych, co najmniej kilka lat :) .
Do tego oryginalne, niespotykane gdzie indziej, przepisy kulinarne..., i porady dotyczące łowienia ryb ( trafiło na lekko "zakręconego" :wink: wędkarza :) ).
Jeszcze raz wielkie dziękuję-hvala.
Jareksz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jareksz » 16.11.2011 00:16

Oczywiście Leonie zgoda dla wydawnictwa jest.

A i Twoja promocja książki na zlocie ma rosnącą oglądalność,
mimo, że trzeba poszukać by dotrzeć do linków filmików Krakusa
część 1-195 odtworzeń
część 2-100
część 3-92
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 20.11.2011 17:35

Wreszcie mam w swoich rekach książkę Leona z dedykacją :lol: :lol:

Leonie, dziękuję za pierwsze zdanie :lol:
Zgodnie z drugim wypada na Ciovo odbyć spotkanie :wink: :lol:
Pasjonat Chorwacji
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pasjonat Chorwacji » 16.01.2012 13:34

Przeczytałem książkę Leona. Trochę to trwało, ale delektowałem się tak długo jak się da.
Bardzo podoba mi się jej konstrukcja, takie wymieszanie książki kucharskiej, przewodnika i książki historycznej. Poza tym podoba mi się styl w jakim Leon pisze (rodzaj gawędy).
Jednej rzeczy mi tylko brakowało (i to wynika pewnie z mojej zbyt słabej znajomości samej Chorwacji) - mapy z punktami o których Leon pisze.
Po przeczytaniu jej części "poszedłem po rozum do głowy" i od tej pory zasiadałem do książki trzymając w drugiej ręce odrębną mapę. Nie wszystkie jednak miejsca były w niej zaznaczone (zbyt mała skala).
Ale takie zestawienie tekstu z mapą zyskało dla mnie przejrzystości, miejscowości przestały być tylko nazwą a stały się konkretnym miejscem, gdzie można podjechać podczas kolejnej wyprawy do Cro.

Podsumowując książka wg mnie bardzo ciekawa i już teraz piszę się na kolejną drogi Leonie :)
A może masz już pomysł na kolejną?
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 21.01.2012 19:25

Dziekuje Pasjonacie za recenzje, rzeczewiscie mapka brakuje. Bilo kilka pomislow i szkicow ale ze wzglendow estetycznich wydawci sie nie podobale (prubowano zrobic to tak ze by bila gawenda a nie przewodnik klasiczny), a potem i czas gonil. Potem inne ciekawe miejsca okreszlile wspolzednimy, niestety nie wszistkie zostale w ksiarzce.
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 23.01.2012 20:24

Leonie - czyta się wspaniale. Tęsknota za Jadranem i klimatem dalmatyńskich miasteczek narasta z każdą stroną.

Mam nadzieję, że będzie kiedyś drugie wydanie i wtedy spokojnie dołączysz małą poglądową mapkę. Chociaż czy nie ciekawiej wziąć dużą mapę i kreślić na niej palcem Twoją opowieść ?

pozdrawiam 8)
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 24.01.2012 12:24

Moje spotkanie z książką Leona miało co najmniej dwa podejścia. Za pierwszym razem nie zdążyłem się zagłębić, jak dorwała się do niej moja żona.

Wówczas to jej zachwyt i opowieści nasunęły mi myśl, by czytać książkę jako przewodnik, co wspaniale mi się udało.

Zasiadałem z książką przed komputerem, włączałem "panoriamio" i zapisując osobny dokument, nakreślałem punkty na mapie Chorwacji których tyczył się dany wątek.

Tak zapisana mapka dopełniła wspaniale historyczno-kulinarną gawędę Leona o pięknie Chorwacji. Czytając książkę wracałem do spotkania z Leonem, na którym byłem w Liceum Mickiewicza Katowicach:

Czy mogę sobie pozwolić na wstawienie (4) zdjęć z tego spotkania?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz książka czytana jest przez kuzynkę w Tychach, z zapowiedzi wiem, że kolejni czytelnicy czekają na swoją kolej :lol:
tak to jest z bestsellerami :lol: :lol: :lol:

Teraz czekamy na kolejną książkę Leona :lol:

pozdrav
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 15.02.2012 20:07

Kochane Polki i kochani Polaci,
mam wijantkowi zaszczyt zaprosic Was na spotkania z autorem (czili Leonem ) na ktorich bende prezentowac swa ksiarzke Dalmacja poza czasem Opowieszci gurala znad morza. Spotkania sie odbenda w Wroclawiu 2.3.2012. o godzinie 18:30 w Dworze Polskim na Rynku adres Rynek 5.

W Krakowie 4.3.2012. o godzinie 19:00 w klubie "u Louisa" Rynek Glowny 13. W Krakowie promotorem bendzie Pan Robert Maklowicz.

Na miejscu bendzie mozna zakupic ksiarzke, ale tagrze zapraszam ludzi torzy ksiarzke jusz kupli przez siec lub w Empiku, bende szczesliwi jezeli cro-maniakow pznam, wpisze wlasnorecznie dedikacje i uscisne dlon. Wisoko prawdopodobnie jest ze w Krakowie bendzie obecni i prezes chorwackej informacji turistycznej Pan Bojan Baketa. Zapraszam was w barwach Cro.pl erowskich.

Pozdrawiam z zimnego Spltu
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 18.02.2012 22:52

..jezeli sie ktosz sie zdecidowal na spotkanie prosze niech pusci oczko... :wink: bende wiedzial ilu cro maniakow bendzie, a ile rodzini :wink:
Pozdrawiam z jusz ciepleg Splitu
arb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arb » 16.03.2016 09:44

Czy ktoś z forumowiczów podpowiedziałby gdzie jeszcze w Polsce można szukać książki Leona? Czy pozostaje mi tylko polowanie na allegro? Wymyśliłem sobie dla znajomych prezent na ślub w postaci wielkiej chorwackiej paczki z różnymi ciekawostkami i trudno mi sobie wyobrazić taki prezent bez tej książki.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 16.03.2016 11:30

Pisz PW do Leona.
Poprzednia strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.